Abortion/Idiots Parade

Priamočiarosť, agresia, príval energie. Tak asi tak by sa dalo zhrnúť splitko dvoch slovenských kapiel Abortion a Idiots Parade. Ale k tomu sa dostanem o pár riadkov nižšie. Svoje sily sa rozhodli spojiť nitrianska úderná grind/thrashcoreová partička Abortion (v súčasnosti žijúca v Dánsku) a zvolenská fastcoreová štvorica Idiots Parade. Abortion sú o niečo známejšou partiou, ktorá funguje na scéne už od roku 1990, kedy im vyšlo prvé demo Dead World. Idiots Parade sú služobne o dosť mladší, fungujú od roku 2004. Za sebou majú napríklad vystúpenie na uznávanom festivale Obscene Extreme v roku 2009.
No, ale poďme späť ku ich spoločnému splitku. Skladby z neho síce pochádzajú ešte z roku 2008, ale vtedy vyšlo splitko iba na vinyle. Až tento rok sa ho rozhodolo vydať české vydavateľstvo Lecter Music Agency aj na klasickom CD disku. Obe kapely sa vtesnali so svojimi skladbami do polhodiny. Abortion majú na albume 11 songov a Idiots Parade štrnásť.

Po hudobnej stránke to vyvalia najskôr Abortion a vidieť, že toto trio nitrančanov sa na pohybuje na scéne už 20 rokov. Ich grind (a ako sami uvádzajú aj thrashcore) je zahratý precízne a s nadsázkou. Slovenské a české dialógy vhodne dopĺňajú ťažké valivé tóny a rýchle grindové klepačky. Leprov a Charlieho vokál sa najviac podobajú deathovému growlingu. Abortion okrem svojich krátkych a úderných skladieb zaradili na splitko aj cover od thrashových pivkárov Tankard, ktorý znie v ich pojatí naozaj zaujímavo. Ako už býva zvykom u skupín tohto typu, ich členovia sú veselé kopy a aj Abortion zaradili na záver ich časti splitka „skladbu“ Žltý kábel, ktorá je v podstate výsmechom z iného hudobného a dnes aj dosť preferovaného štýlu. Jedenásť skladieb sa však naozaj dobre počúva, poväčšine sa kapela rozhodla spievať po anglicky, ale nezabudla ani na materinský jazyk a to najmä v skladbe Bomby na Nitru. 

Zvolenčania Idiots Parade ťažia najmä z charizmatickej speváčky Petry a jej „neskutočného“ hlasu. V reportáži z Fekal Party som jej hlas prirovnal ku guľometnej paľbe a ostanem pri tomto prirovnaní aj teraz. Aj keď to kapela asi nechce, väčšina pozornosti sa sústredí práve na Petru. No Idiots Parade sú štyria ľudia, nato netreba zabúdať. Dôležití sú pre kapelu všetci. Vo veľmi dobrom svetle sa okrem Petry prezentuje aj bubeník Jan. Svoje čaro prezentujú aj na tomto splitku. Pri Abortion som spomínal texty, ktoré sú aj v angličtine a aj v slovenčine. „Idioti“ používajú výhradne slovenčinu. Ono popravde, možno sa vám to ani nebude zdať, že počujete slovenské texty, no uisťujem váš, že je tomu tak. Garantujem vám však, že náš jazyk z Petriných úst veruže nerozoznáte. Ak hej, tak nech sa mi ten človek ozve, veľmi rád ho pozvem na pivo. Fastcoreové peklo rozpútajú títo zvolenčania svojimi kratučkými skladbami a vy budete mať pocit, že ste prežili zrážku s nákladným vlakom. Kapela sa nechala inšpirovať aj svojimi obľúbencami z metalovej hudby a najviac to dokazujú Maťo a Firo v úvode skladby Vojna v duši. Neviem ako vy, ale ja tam počujem náznak Metallicy a Master of Puppets…Takisto ako Abortion, tak aj „Idioti“ zaradili na splitko jeden cover. Zvolenčania zvolili skladbu od Sangre De Cristo a pomenovali ju Hra. Myslím, že Idiots Parade si za čas svojho pôsobenia už spravili veľmi dobré meno u našich českých susedov a takisto aj v zahraničí. Ich rýchla, agresívna zmes „totálneho bordelu“ si určite podmaní každého fanúšika extrémnej muziky.

Aj Abortion aj Idiots Parade urobili dobre, že spojili svoje sily a v rámci žánru nahrali silnejší materiál. Vďaka obom kapelám je toto splitko pestré a „stráviteľné,“ ale zrejme iba pre užšiu skupinu poslucháčov. Myslím však, že ani jednej z kapiel to nevadí a asi by ani sami nechceli, aby ich nosiče predávali bežne v obchodoch. To, by už predsa nebol underground. V závere nesmiem zabudnúť, že na CD je ich muzika ozaj dobrá, ale obe kapely treba vidieť naživo na nejakom undergrgoundovom koncerte. Tam sa cítia obe zoskupenia ako doma a vedia to poriadne rozbaliť. Ak sa chcete poriadne vyblázniť odporúčam vám vypočuť tento „bordelík“ a potom už len vyhľadať ich živé vystúpenie. S chuťou do toho.

Žáner:grind/thrashcore (Abortion), fastcore (Idiots Parade)
Krajina pôvodu: Slovensko (Nitra – Abortion, Zvolen – Idiots Parade)
Vydavateľstvo: Lecter Music Agency, 2010
Web: www.bandzone.cz/abortion, www.bandzone.cz/idiotsparade
Zostava:
Abortion
Lepra – basgitara, vokály
Bibo – gitara
Charlie – bicie, vokály
Idiots Parade
Petra – spev
Firo – gitara
Maťo – basgitara
Jan – bicie
Diskografia:
Abortion:
Murdered Culture – 1997
Abortion/Agathocles (split) – 2000
The Truth Hurts – 2000
Have A Nice Days – 2002
Gonna Be Worse – 2004
The Gonzo Music – 2006
Abortion/Mesrine – 2008
Abortion/Idiots Parade – 2008
Abortion/Damage Digital – 2008
Abortion/Baga – 2010
Abortion/Idiots Parade – 2010
Tracklist:
Abortion
Respect is Fear (1:29)
Im Your Plague (1:18)
Ratts Its Coming (1:35)
Moon Cheri /Tankard cover/ (0:53)
Crown Without Head (1:29)
Born To Lies (1:41)
Barbar Developer (1:04)
Made In Poison (1:45)
Im Witness (0:56)
Bomby na Nitru (2:24)
Žltý kábel (0:57)
Idiots Parade
Putá pokroku (1:28)
A na konci … (1:15)
Zrkadlo (0:42)
Tma (0:45)
Hlad (0:42)
Vyhasnutá iskra (1:04)
Mozaika (0:51)
Dajte mi pokoj (0:35)
Hra /Sangre De Cristo cover/ (0:47)
Sen (1:13)
Vojna v duši (0:52)
Dôležité zbytočnosti (0:45)
Prostriedok (ne)šťastia (0:25)
Pády a vzostupy (1:01)
Neúmorný konzum (0:55)
Definitíva:
Abortion aj Idiots Parade sa na spoločnom
splitku prezentujú agresiou, rýchlosťou
 a poriadnou dávkou energie. Nahrávka má ľudovo povedané poriadne gule, ale určite nie je
 pre širšiu verejnosť. V rámci žánru sa obom
 kapelám podarilo nahrať splitko, ktoré sa rozhodne nestratí ani v zahraničí.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla