TUBLATANKA – Uprostred chaosu

Trvalo neuveriteľných 13 rokov, pokým sa fanúšikovia legendárnej skupiny TUBLATANKA dočkali nového albumu.

Maťo Ďurinda, nezameniteľná a vlastne možno aj aktuálne tá najväčšia tuzemská rocková persóna, to spolu so svojou životnou láskou menom TUBLATANKA (manželka Mirka snáď tentokrát prepáči…) ťahá nevyspytateľným hudobným labyrintom už neuveriteľných štyridsať ro(c)kov.

TUBLATANKA – Uprostred chaosu

Počas tohto bohatého obdobia si samozrejme stihol do pomyselného denníka poznačiť množstvo viac či menej úspešných poznámok, veď uznajte sami – mimoriadne plodné rané roky, rozpad pôvodnej zostavy, znovuzrodenie, účasť na súťaži Eurovízia, alebo veru nie celkom najšťastnejšie koketovanie s koledami, popom a nemenovanými politickými zoskupeniami. Keď k tomu prirátame nečakané a hlavne tragické úmrtia dvoch stabilných členov kapely, máme zarobené na pútavý hollywoodsky trhák i knižný bestseller, čo poviete?

Lenže to najhlavnejšie? Muzika? Rovných trinásť rokov nič, nothing, nichts, ничего. Či za to môžu radosti (narodenie dieťaťa a následná výchova) a strasti (tri náročné operácie) nášho hlavného principála, keď už sa aj smelo nakráčalo s pripraveným materiálom do bratislavského nahrávacieho štúdia Lavagance, rázom zasiahli našu verejnosť striktné opatrenia týkajúce sa ochorenia Covid-19 a bolo po všetkej srande. Avšak „iba“ donedávna, keďže horúca novinka „Uprostred chaosu“ práve nejaký ten piatok okupuje pulty kamenných predajní a svojim uštipačným názvom reflektuje momentálne dianie vo svete viac než dostatočne.

Na aktuálnej placke sa totiž charizmatický frontman a jeho spomínaná manželka (šikovná spoluautorka väčšiny hudby a textov) v lyrickej časti neraz púšťajú do ostrej kritiky dnešnej doby a prehnitej spoločnosti, čo môžeme na vlastných ušiach počuť už v prvom zverejnenom singli a zároveň úvodnej skladby „Na životoch všetkých záleží“. Zvuk sirén, hrmotné údery a rázom tu máme sľubnú hard´n´heavy vypaľovačku, ktorá sa okamžite stáva jednou z pevných súčasti koncertného programu „40 Rockov – Dobrí Priatelia Tour“. Pritom ďalších adeptov máme vskutku neúrekom!

Trio Ďurinda/Topor/Schlosser sú dostatočné skúsení borci na to, aby sa vyhli akýmkoľvek zaváhaniam, a hoc sa môže javiť konečná pätnástka skladieb ako trochu privysoké číslo, na finálnom výsledku nie je nič poznať – práve naopak.

TUBLATANKA

Chalani umne surfujú na vlnách zapamätateľných, chytľavých a silne melodických motívov, ktoré citlivo a najmä vkusne dopĺňajú rôznymi šikovne zakomponovanými aranžmánmi. Každá pieseň tým získava svoj vlastný nezameniteľný ksicht a punc jedinečnosti.

TUBLATANKA dnes nevie, a samozrejme, ani nemôže natočiť druhé „Žeravé znamenie usudu“ – na to je jej fanúšikovská základňa priveľmi rozvrstvená a rôznorodá, takže „Uprostred chaosu“ môžeme smelo považovať za pestrú bomboniéru, kde si každý priaznivec bratislavskej trojice vyberie to srdcu najbližšie.

Pritom album vôbec nepôsobí roztriešteným dojmom! Veď si skúste vedľa seba postaviť hitovku „Čo s tým urobíš“, jemnú nostalgickú baladu „Dobrí priatelia“, tvrdú záverečnú nakladačku „Ruleta dvoch tiel“ alebo popom nasiaknutú „Fénix bez krídel“, ktorá akoby vypadla z reklamy na mobilného operátora. Vo všetkých prípadoch to akýmsi zázrakom funguje, čomu samozrejme citeľne napomáha bezchybná zvuková réžia Jimiho Cimbalu.

„Uprostred chaosu“ platí za vskutku príjemné prekvapenie. Prerobením absolútne nevkusného obalu, vynechaním jednej balady, dookola omieľaného kolovrátku „Kolotoč dní“ a podivného retro-šlabikára „Prímerie s časom“, možno by sme útočili aj na tie najvyššie možné známky. S výsledným verdiktom „najlepší album TUBLATANKA za posledných 30 rokov“ by však mohla byť naša slovenská rocková legenda prinajmenšom spokojná.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: hard rock
Krajina pôvodu: Slovensko (Bratislava)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 28.02.2022
Web: www.tublatanka.sk
Zostava:
Martin Ďurinda – vokály, gitara
Juraj Topor – basgitara
Peter Schlosser – bicie
Tracklist:
Na životoch všetkých záleží (05:37)
Čo s tým urobíš (04:46)
Uprostred chaosu (04:12)
Rebel (04:05)
V pevnosti lží (04:20)
Súboj víťazov (05:31)
Už tiká čas (04:53)
Kolotoč dní (03:45)
Dobrí priatelia (03:55)
V búrke hriechy zmývam (03:49)
Fénix bez krídel (03:54)
Rieka života (04:33)
Prímerie s časom (Šlabikár X.) (05:24)
Účet za lásku (04:29)
Ruleta dvoch tiel (03:47)
Diskografia:
Tublatanka – 1985
Skúsime to cez vesmír – 1986
Žeravé znamenie osudu – 1988
Nebo – Peklo – Raj – 1990
Volanie divočiny – 1992
Znovuzrodenie – 1994
Pánska jazda – 2001
Patriot – 2009
Svet v ohrození – 2010
Uprostred chaosu – 2023
Definitíva:
Takúto rockovú lahôdku rozhodne nečakal asi ani ten najväčší optimista! TUBLATANKA opäť suverénnym spôsobom utvrdzuje, že ani náhodou nepatrí do starého železa, ba práve naopak – dokáže aj v dnešnej, hudobne neraz sterilnej dobe, vyrukovať s kolekciou naozaj silných piesní.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články