Belphegor – Blood Magick Necromance

Človeku sa už ani veriť nechce, že od debutového albumu The Last Supper týchto rakúskych neznabohov uplynulo už 16 rokov. Pravda, z pôvodnej zostavy ostal už iba vokalista a gitarista Helmuth. Belphegor je démonom lenivosti, čo sa však o tomto triu vôbec nedá povedať. Kapela sa snaží albumy vydávať v čo najkratších intervaloch. Niekedy je to rok, niekedy dva, no a najdlhšie museli fanúšikovia čakať na novinku tri roky. Novinka Blood Magick Necromance je už ich deviatym štúdiovým albumom.
Belphegor sú za tie roky, čo pôsobia na scéne zárukou poctivého a záhrobného black/death metalu. Inak tomu nie je ani na novinke. Navyše, keď sa k tejto poctivosti pridá dokonale čistý zvuk, ktorý má na starosti štúdio Abyss, presnejšie samotný mág a producent tejto dosky Peter Tägtgren, máme vymaľované.

Novinku by som rozdelil do dvoch častí. Prvá polovica albumu sa nesie prevažne v strednom tempe, pomalšie pasáže majú ohromnú silu a vidieť, že kapela vymýšľa temné pasáže už s rutinou sebe vlastnou. Z prvej časi albumu najviac vyniká skladba Rise To Fall and Fall To Rise, ktorej dominuje ničivá atmosféra, prestriedaná so sekavými riffmy. Celkovo však prvé štyri skladby na mňa neurobili až taký dojem, ako povedzme predošlý album Walpurgis Rites – Hexenwahn. Avšak druhá polovica albumu je už o niečom inom. Hneď piata a zároveň najkratšia skladba Angeli Mortis de Profundis je brutálna jazda od úvodu do konca, ktorá vás doslova prevalcuje. Azda najlepšou skladou v druhej časti albumu je klipovka Impaled Upon the Tongue of Sathan. Sekavé riffy sa striedajú s výraznou melódiou. Skladba je úderná, no sú v nej aj pomalšie, údernejšie časti a to všetko podporuje vynikajúci vokál. Šlapavé tempo sa strieda s atmosferickejšími pasážami, ktoré sú pomalšie a hutnejšie. Naozaj vydarená skladba. Celé dielo skazy dopĺňa skvelý obal, ktorého autorom nie je nik iný ako Helmuthov krajan Joachim Luetke. Naozaj vynikajúce spojenie hudby a vizuálnej stránky. Tú vizuálnu podčiarkujú ešte aj „uletené“ promo fotky Helmuta Wolecha.

Blood Magick necromance je naozaj vyváženým a vyzretým hudobným dielom z dielne Belphegru a Petra Tägtgrena. No, žiaľ nemôžem sa zbaviť rozpačitého pocitu z prvej časti albumu. Ja sa ozaj snažím, ale úvodné 4 skladby mi prídu „iba“ ako dobré. To, čo sa však už deje v druhej polovici albumu je naozaj skvostom hodným mena Belphegor. Premenené na body, za prvú časť by dostalo toto trio odo mňa 6 bodov, za druhú 9. Či chcem, či nechcem, výsledné hodnotenie musí byť teda 7,5 boda.

Žáner: black/death metal
Krajina pôvodu: Rakúsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 14.1.2011
Web: www.belphegor.at
Zostava:
Hel „Helmuth“ Lennart – vokály, gitara, basgitara
Serpenth – basgitara, doprovodné vokály
Martin „Marthyn“ Jovanovič – bicie
Diskografia:
The Last Supper – 1995
Blutsabbath – 1997
Necrodaemon Terrorsathan – 2000
Lucifer Incestus – 2003
Goatreich – Fleshcult – 2005
Pestapokalypse VI. – 2006
Bondage Goat Zombie – 2008
Walpurgis Rites – Hexenwahn – 2009
Blood Magick Necromance – 2011
Tracklist:
In Blood – Devour This Sanctify (5:31)
Rise To Fall and Fall To Rise (6:01)
Blood Magick Necromance (7:00)
Discipline Through Punishment (4:05)
Angeli Mortis de Profundis (3:00)
Impaled Upon the Tongue of Sathan (5:42)
Possessed Burning Eyes (5:33)
Sado Messiah (3:50)
Definitíva:
Belphegor potvrdili na deviatom albume,
že sú skúsení harcovníci a vedia
naservírovať svoju dávku pekelnej muziky,
tak ako si ju fanúšikovia žiadajú.
To všetko je zabalené v dokonalom zvuku
s dokonalým artworkom. Peklo očami Belphegor
opäť pootvorilo svoje brány.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10
1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla