Takéhoto privítania sa dočkali NILE a BELPHEGOR v Rusku: Pľuvanec do tváre a pokus o napadnutie (VIDEO)

Egyptológovia NILE po výbornom koncerte v Bratislave pokračovali v pláne turné, ktoré ich zavialo až do ruského Petrohadu. Takéto privítanie Karl Sanders a spol., ale veru nečakali…

NILE a MELECHESH brázdia európskymi pódiami počas aktuálneho turné. V sobotu 16. Apríla odohrali kjapely výborný koncert aj v našom hlavnom meste. Nasledujúce riadky však nebudú o tomto koncerte. Z Bratislavy sa skupiny vybrali do Bieloruska, odtiaľ následne letecky do ruského Petrohradu. To sa ku nim už pridali aj Rakúšania BELPHEGOR.

Po prílete na petrohradské letisko čakalo kapely nemilé prekvapenie. Na letisku na nich čakali kresťanskí fanatici, ktorí tieto kapely označili za satanistické. Jeden s kamerou, ďalší ako provokatér, ktorý je zrejme miestny politik.

nile-belphegor-rusko-print-screen-youtube-1

Najskôr schytal pľuvanec do tváre Helmuth z BELPHEGOR. Foto: print screen YouTube

Spevák BELPHEGOR schytal hneď z príchodu pľuvanec do tváre, ktorý však ruskému provokatérovi vrátil (na videu od 5:13). Neskôr sa začal Rus navážať do Karla Sandersa (NILE), kde sa ho snažil dokonca dvakrát napadnúť (na videu od 7:35 a 8:14). Klobúk dole aj pred Helmuthom, Karlom a vlastne celou výpravou, pretože sa nenechali vyprovokovať a ukázali, kto má viac rozumu. Navyše im bolo jasné, že keby sa dostali v konzervatívnom Rusku do potýčky s takýmito ľuďmi, ľahké by to vôbec nemali a nikomu by nevysvetlili, že sa iba bránili.

nile-belphegor-rusko-print-screen-youtube-2

Karl Sanders sa musel brániť pred ruským náboženským fanatikom. Foto: print screen YouTube

Na toto video nás upozornila promotérka Adela Melová, ktorá práve v sobotu organizovala koncert NILE a MELECHESH v klube Randal. „Podobné správanie a útoky sú trápne a úbohé a vzhľadom na to, že si to nahrávali na kameru oni sami, šlo o jasnú provokáciu s cieľom poškodiť kapely, vyvolať senzáciu a dokresliť obraz o „zlých metalových satanistoch“. Tým, že si kapely zachovali chladnú hlavu, sa vyhli ďalším problémom a ukázali nadhľad… Po sobotňajšom koncerte NILE u nás mi to prišlo dosť ľúto. A to, že sa nejaký fanatik snaží zase metalistov ukázať v negatívnom svetle, ešte viac,“ povedala pre Valhalla.sk na margo incidentu Melová.

Istotne nie je nereálne ani to, že by sa niečo podobné udialo v dnešnej dobe aj na Slovensku. Nemusíme ani chodiť do dávnej minulosti. Stačí si spomenúť na rok 2014 a festival Gothoom Open Air. „Takéto niečo sa samozrejme môže stať aj na Slovensku… Napríklad minulý rok pred Hellfestom vo Francúzsku fanatici poškodili areál a istotne máme všetci ešte v čerstvej pamäti udalosti okolo Gothoomu. U nás je možno oveľa menšia pravdepodobnosť, že sa také niečo stane, ale tá pravdepodobnosť tu stále je,“ dala nám za pravdu Adela Melová a pokračovala, „Avšak, ak promotér žije v krajine, kde takýto postoj k metalu nie je až taký výnimočný, viď nedávne udalosti okolo CANNIBAL CORPSE, BEHEMOTH alebo BATUSHKA, mal by kapelám pri príchode zabezpečiť ochranku.“

Je veľmi smutné, že sa udialo niečo podobné, avšak jasne vidieť, aký nebezpečný môže byť kresťanský, či všeobecne náboženský fanatizmus. Práve v týchto ťažkých časoch teroristických útokov. Nijak inak ako fanatizmus sa toto, čo sa stalo na petrohradskom letisku ani nazvať nedá.