JOHN DeSERVIO: NAŠI FANÚŠIKOVIA SÚ ÚŽASNÍ NA CELOM SVETE

John JD DeServio, basák Black Label Society a zároveň koproducent ich posledného albumu, zakladajúci člen Cycle Of Pain, diabol na pódiu, výnimočný hudobník a fanúšik New York Rangers.  Zastihli sme ho v prvom polčase európskeho turné Black Label Society a položili mu zopár tradičných aj netradičných otázok. Ako už býva zvykom, počas turné hudobníci veľa času nemajú a tak nám JD odpovedal naozaj bleskovo…
Vitaj v Európe, prvé koncerty máte za sebou, ako sa ti tu zatiaľ páči?
Veľmi si to tu užívame!!

Keby sme rozdelili svet na Ameriku a Európu, vidíš medzi fanúšikmi nejaké rozdiely?
Jedni aj druhí sú skvelí!!! Naši fanúšikovia sú užasní, všetci na celom svete!!

Európskych fanúšikov by iste potešilo, keby spoznali JDho aj po inej hudobnej stránke. Chystáš napríklad nejaký jam? Ako to vidíš s vystupovaním Cycle of Pain v Európe?
V niektorých mestách robím „bass clinics“ (sólové vystúpenia, kde hudobník predvádza svoju inštrumentálnu zručnosť –  pozn. red.), fanúšikovia budú mať možnosť sa ich zúčastniť.  Iste, že by som bol veľmi rád, keby sa mi  podarilo dostať do Európy s Cycle Of Pain.

Ktorý song si na pódiu najviac užívaš?
Stillborn. Predchádza mu aj krátky jam.

Viacerí sa zhodujú v tom, že súčasná zostava Black Label Society je jedna z najsilnejších. Od svojho vzniku ste si prešli niekoľkými personálnymi zmenami. Myslíš, že v súčasnej zostave by ste mohli ostať natrvalo?
Ja len dúfam!! Kapela je v skvelej forme!

V pozícií basáka sa u vás ukázali známe tváre ako Robert Trujillo, James Lomenzo alebo Mike Inez, čo si o nich myslíš ako o hudobníkoch? O ich štýle hrania, o ich prínose pre kapelu?
Všetci sú to fantastickí hudobníci a zároveň moji dobrí priatelia. Každý priniesol do kapely niečo iné.

Vráťme sa teraz späť k tvojej osobe. Určite máš vo svojej zbierke tričká iných interpretov. Je niektoré tak obľúbené, že v ňom chodíš spávať, alebo že ho nosíš aj niekoľko týždňov?
Všimni si moje Randy (Rhoads – pozn. red.) tričko, ktoré mám oblečené na pódiu každý večer.

Všimol som si, že tvoja „signature“ basa sa uchytila v známej švajčiarskej folk metalovej kapele Eluveitie, používa ju Kay Brem. Vieš o tom, stretol si sa aj osobne s týmto hudobníkom?

Nie nestretol!!! Budeš mi o nich musieť niečo povedať.

Medzi stredovekými nástrojmi vyzerá ten tvoj veľmi štýlovo. Nechcel by si si niekedy vyskúšať nejaký netradičný nástroj? Napríklad „Hurdy gurdy“, tá fotka by zato stála…
To naozaj nie!!

Ochutnal si už nejaké tradičné európske jedlo? Je také, ktoré už nikdy nevezmeš do úst?
„Krvavničky“.

Skús nám opísať ako vyzerá tvoj bežný deň, keď nenahrávaš alebo nie si na turné…
Prebudím sa, jem, pijem a fajčím!!!

Vieme, že ťa v mladosti inšpirovali heavymetalové kapely osemdesiatych rokov. Bola to búrlivá doba, kedy sa po hotelových chodbách jazdilo na motorkách a z okien lietali televízory. Doba už je iná, vy ste slušní chlapci, ale predsa len, musíte mať nejakú veselú príhodu. Ako trávite čas medzi vystúpeniami?
Kámo, cestovanie strašne ubíja, už len oddychujeme.

Máš za sebou množstvo rozhovorov. Existuje nejaká otázka, na ktorú by si chcel odpovedať, len sa ťa ju ešte nikto neopýtal?
Toto je presne ona!! (smiech)

Autor: Ľuboš Okruhlica

Autor kresby: James Pate


Poznámka: V prípade záujmu o podobné kresby poskytneme kontakt na Jamesa Pata.