RAGE a FIREWIND sú vo výbornej forme, potvrdili to fantastickými výkonmi v Košiciach

Druhá januárová nedeľa patrila v košickom klube dvom výborným kapelám. RAGE a FIREWIND strhli približne 200 fanúšikov na svoju stranu.

KOŠICE. Nemeckým power/heavy veteránom z RAGE sa v našej malebnej krajine akosi zapáčilo. Od košického vystúpenia po boku HAMMERFALL v roku 2015, sa totiž spomínané hudobné trio už viackrát (Žiar nad Hronom 2015, Snina 2016, Martin 2016, Bratislava 2018) vrátilo na slovenské pódiá, aby opäť s veľkou noblesou dokázalo, že je momentálne vo výbornej hráčskej kondícii. Na aktuálnom mamuťom turné „Season of the Black Part 1: Europe 2018“ im k potvrdeniu kvalitnej formy mali taktiež dopomôcť nemenej populárni Gréci z FIREWIND a support v podobe nádejných DARKER HALF z ďalekej Austrálie.

DARKER HALF

Štvorica z horúceho Sydney pre RAGE zahrievala pôdu už v spomínanom Martine, kde zahrala vskutku solídne, čo chalani, súdiac podľa posledných troch predvedených skladieb, potvrdili aj v nedeľu večer. Do veľmi slušne zaplneného Collossea (niečo vyše 200 hláv) totiž vďaka malému zdržaniu prichádzam až vo chvíli, keď DARKER HALF plne zamestnávajú uši väčšiny prítomných návštevníkov, a to svojim vcelku rezko podaným „hevíkom“, ktorému dominujú ostré riffy a neprehliadnuteľný frontman Steven Simpson so svojim prenikavým vokálom. Záver setu korunuje výborne podaný cover „Aces High“ od IRON MAIDEN, čo fanúšikovia odmeňujú hlasitým burácaním a potleskom.

FIREWIND

S príchodom FIREWIND atmosféra v klube o poznanie viac hustne a kapela preto nenecháva nič na náhodu. S aktuálnou singlovkou „Ode To Leonidas“ totiž začína strhujúca power metalová jazda so všetkým, čo k tomu patrí, a samozrejme aj s niečím malým navrch. Nováčik v zostave Henning Basse, nemecká akvizícia za mikrofónom, je celý hodinový set na svojom mieste a podáva pomerne kvalitný výkon, čo ale možno povedať aj o zvyšku osadenstva.

Väčšinu pozornosti na seba pochopiteľne strháva neuveriteľný Gus G. (ex-OZZY OSBOURNE), dnes iba jediný pôvodný člen formácie, ktorý predvádza so svojou gitarou dychberúce divadlo. Vymaľované je však až vo chvíli, keď sa rýchlym skokom dostáva dole medzi rozvášnených divákov a sóluje jedna radosť – vskutku obrovský sympaťák! Od pamätného „kopnutia do vrtule“ v bystrických Podlaviciach (spolu s DRAGONFORCE) ubehlo síce už šialených 12 rokov, no FIREWIND i napriek početným zmenám naďalej patria medzi hudobné stálice a spoľahlivé koncertné tutovky.

RAGE po koncerte v Košiciach. Foto: fb kapely RAGE

Ako sa skutočne kalí nemecká oceľ  nám po prekvapivo krátkej prestávke ukázali nezlomní RAGE, ktorí od pamätného „osvieženia“ svojej zostavy v 2015, fungujú sťa bezchybne namazaný stroj! S novým albumom „Season of the Black“ za svojim chrbtom pôsobia frontman Peavy a spol. naozaj sebavedomo, a preto aj v Košiciach chalani dávkovali legendárne jazdy ala „Sent By the Devil“, „Nevermore“, „From Cradle to the Grave“, „End of All Days“ či „Don´t Fear the Winter“ s obrovským entuziazmom a patričným zápalom. Potešil taktiež málo hrávaný buldozér „The Price of War“ i jediná položka z éry Victora Smolskiho, chytľavá hitovka „Straight to Hell“, s ktorou si šikovný strunobíjec Marcos Rodriguez poradil s ľahkosťou sebe vlastnou.

Síce sa celé vystúpenie občas nezaobišlo bez malých technických problémov pri obidvoch gitarách, avšak po krátkej pauze sme sa opäť vrátili do dobre zabehnutých koľají a rútili sa do neodvrátiteľného cieľa.  Ten už klasicky zaobstarala záverečná a žiaľ aj neuveriteľne naťahovaná „Higher than the Sky“ , tradične obohatená o covery kultových „Heaven and Hell“/„Holy Diver“.

Kto videl za posledné roky toto trio viackrát, istotne mi dá za pravdu, že spomínané mierne opakovanie začína pôsobiť trochu nepatrične a pár peciek navrch zo svojho bohatého katalógu, by určite pôsobilo omnoho blahodarnejšími účinkami. Iba trinásť odohratých skladieb je totiž chudobné málo, najmä ak kapela typu RAGE disponuje tak prekliato silnou diskografiou. Aj napriek tejto malej škvrne však išlo o ďalší podarený večer v spoločnosti RAGE, na ktorý budeme viacerí veľmi radi spomínať.

Setlist FIREWIND: „Ode To Leonidas“, „We Defy“, „Head Up High“, „Few Against Many“, „Between Heaven and Hell“, „World on Fire“, „The Fire and the Fury“, „Wars of Ages“, „Lady of 1000 Sorrows“, „Mercenary Man“, „Tyranny“, „Falling To Pieces“

Setlist RAGE: „Justify“, „Sent By the Devil“, „From the Cradle To the Grave“, „My Way“, „Nevermore“, „Season of the Black“, „End of All Days“, „Turn the Page“, „Straight to Hell, „The Price of War“, „Blackened Karma“, „Don´t Fear the Winter“, „Higher than the Sky“

PLUSY:
RAGE, FIREWIND, zvuk, pohodová atmosféra, slušná návšteva, šatňa

MÍNUSY:
Menší časový sklz, trochu chudobný merch