Eye Beyond Sight – The Sun and the Flood

Niet pochýb o tom, že Max Cavalera je obrovským fenoménom. Nesmrteľná „stará“ SEPULTURA, SOULFLY, ale aj tvorba CAVALERA CONSPIRACY doteraz oslovuje neuveriteľné množstvo fanúšikov. Výnimkou zrejme nie je ani slovenská formácia EYE BEYOND SIGHT. Pätica hudobníkov pochádza z mesta Šamorín. Kariéru začali v roku 2003, no to sa ešte volali SNAKE EATS RABBIT.  V roku 2005 sa udiali v kapele personálne zmeny, do kapely prišiel vokalista Tamás Patonyi, ktorý vniesol do kapely nové prvky a po týchto zmenách sa rozhodla kapela zmeniť názov na dnešný EYE BEYOND SIGHT. Debutový album Dies ad Quem vydali v roku 2007. Tento rok sa im podarilo nahrať druhý album The Sun and the Flood, ktorý im vydalo maďarské vydavateľstvo Edge Records. Na nový album zmestili chalani 10 skladieb, ktoré nahrávali v štúdiách MD v meste Šopron.
Priznám sa, že keď nás kapela kontaktovala, tak som absolútne netušil aký štýl hrajú a čo sú zač. Názov kapely veľavravný nie je. Bolo preto nutné si trošku zasurfovať po internete a vypátrať o nich nejaké informácie. Pár sa mi ich zistiť podarilo. Už debutový album nahrávali v štúdiu Tamása Schmiedleho, teda speváka maďarskej kapely MOBY DICK, ktorý sa ujal aj mixu aktuálnej novinky. Chalani sa mu ešte v roku 2007 zapáčili natoľko, že ich zobral ako predskokanov na turné MOBY DICKU po maďarských mestách. Kapela sa môže pochváliť aj predskakovaním SEPULTURY. Azda najväčším úspechom EYE BEYOND SIGHT je ich účasť na nedávno skončenej maďarskej odnoži festivalu Metal Fest Open Air 2011 v Budapešti, kde vyhrali fanúšikovské hlasovanie a napokon si na ňom aj zahrali.

Poďme už, ale ku hudobnému obsahu. Vkladám CD do prehrávača a po chvíli sa na mňa vyvalia sekavé riffy úvodnej skladby Sick Society. Skladba pokračuje hutnými riffmi, do ktorých sa pridá hrubší a agresívnejší vokál. Skladba má thrascoreovú neotesanosť, dobré tempo a smrteľné riffy. Povedal som si, že vcelku slušný úvod. Hneď od začiatku cítiť, že chalani sú naozaj veľmi zruční hudobníci. Azda najlepšou skladbou na albume je dvojka Redemption. Hutné gitary, strieda „hopsavé“ tempo alá SEPULTURA alebo SOULFLY. A tu sa dostávame ku kameňu úrazu. Chalani sú až príliš inšpirovaní všetkým Cavalerovským. Paralelu s Maxom nájdete vo vokáloch, v gitarových linkách, v postupoch skladieb. Nejde však o čisté vykrádanie tohto, nepochybne veľkého hudobníka, no ten vplyv je až príliš citeľný. EYE BEYOND SIGHT vedia dodať skladbám aj vlastný feeling, ale akoby sa báli, že tým niečo pokazia. Aj po opakovaných posluchoch sa nemôžem zbaviť pocitu, že majú až prehnaný rešpekt pred svojimi vzormi. Napríklad aj v spomínanej Redemption nájdeme v závere kľudnú gitarovú pasáž, akú poznáme z čias starej METALLICY. Napríklad aj úvod That Hurts je doslova metallicovský. Samozrejme, že potom sa rozbehne thrash coreové šialenstvo, ktoré dojem zo skladby vylepší. Dokážem si predstaviť, že to EYE BEYOND SIGHT vedia na koncerte poriadne roztočiť. Istú podobnosť vidím pri tejto kapele aj s krajanmi EKTOMORF, ktorým bolo tiež vyčítané to, že sú kopírkou SEPULTURY. A tejto škatuľky sa im azda podarilo zbaviť až pri aktuálnom albume Redemption a to je novinka ich siedmym štúdiovým albumom. Netvrdím, že toto bude aj prípad EYE BEYOND SIGHT, práveže si myslím, že ich rešpekt a obdiv ku spomínaným menám, by mali využiť vo svoj prospech a nie neprospech. O väčšinu textov sa postaral bubeník Bálint Varga a hudbe sa venovali všetci, no najviac skladieb napísal gitarista Atilla Sill. K najlepším skladbám pre mňa patria Redemption, That Hurts a Blast.

Druhý album The Sun and the Flood poteší najmä fanúšikov Maxa Cavaleru. Aj keď zo začiatku bude aj to otázne, pretože album si treba viackrát vypočuť. Kapele sa však podarilo do cavalerovského štýlu vložiť aj svoje prvky, no tie sú zatiaľ skryté pod vrstvou cavalerovských riffov. Ja verím, že na ďalšej nahrávke vyplávajú na povrch aj ich vlastné nápady, potenciál nato majú. Zatiaľ im však veľa bodov dať nemôžem. 

Žáner: thrashcore
Krajina pôvodu: Slovensko (Šamorín)
Vydavateľstvo: Edge Records
Dátum vydania: 2011
Web: www.eyebeyondsight.sk
Zostava:
Tamás Patonyi – vokály
Atilla „Doki“ Sill – gitara, vokály
Zoltán „Macsi“ Machala – gitara
György „Kepasz“ Tóth – basgitara
Bálint Varga – bicie
Špeciálny hosť:
Roman Horváth – vokály
Diskografia:
Dies ad Quiem – 2007
The Sun and the Flood – 2011
Tracklist:
Sick Society (4:49)
Redemption (4:42)
From Stars To Scum (5:25)
Self Possession (4:23)
That Hurts (5:08)
Gods Bite (5:40)
Blast (4:01)
Screams from Your Childhood (5:02)
We Care (3:18)
The Sun and the Flood (3:53)
Definitíva:
The Sun and the Flood je z väčšej časti
 vzdávaním holdu Maxovi Cavalerovi. Potenciál v kapele je,
 len sa ho členovia kapely nemôžu báť využiť.
Bude zaujímavé sledovať túto kapelu,
no zatiaľ sú pre mňa akýmsi revivalom
 nielen Maxových skupín.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 5,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla