Metalová Biela sobota v Nitre: SYMFOBIA a EUFORY zabavili fanúšikov

V Novej Pekárni v Nitre sa na Bielu sobotu znova „pieklo“. Domáca symphonic metalová kapela SYMFOBIA na koncert pod Zobor prizvala heavy metalovú smršť EUFORY z Martina.

Do klubu som prišiel niečo pred pol ôsmou, akurát v čase, keď sa na pódiu chystali a zvučili práve EUFORY, ktorí mali začínať ako prví s úderom ôsmej hodiny. Ľudí však len veľmi skromne pribúdalo, čo malo za následok takmer hodinový posun začiatku akcie.

EUFORY. Ilustračné foto: Juldo

Krátko po 20:45 hod. sme sa ale dočkali. Na pódium vybehli EUFORY. Partia okolo speváka Ľuba Senka odpálila svoj koncert skladbami „Flying Island Eufory“ a „Book of Life“ z ich debutového albumu. Skromne zaplnené hľadisko sa začalo pomaly prebúdzať a atmosféra zlepšovať. Števo Hodoň a Peťo Drábik striedali jeden riff za druhým, čo dodávalo ich skladbám ten správny „drive“, ktorý skvele dopĺňal Aďo Benca na base.

Spevák Ľuboš Senko zas svojim hlasom vôbec nešetril a dostával sa pod kožu každému z prítomných a to hlavne vo vysokých polohách. Mirka Hodoňová si to za bicími tiež celý koncert poriadne užívala a ukázala, že jej to za nimi ide naozaj super. Počas koncertu sme sa dočkali aj novej skladby „What a Shame!“, ktorá je súčasťou ich druhého albumu, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta niekedy v júli tohto roku.

Z môjho pohľadu bola atmosféra počas celého koncertu slušná i keď znova zvuk bol na začiatku dosť nevyladený. Gitary a bicie bolo počuť neskutočne, avšak spevy sa dosť strácali. Našťastie to však netrvalo dlho a nedostatok sa upravil a takmer úplne odstránil.

Erika Strečková a Petra Hasarová z kapely SYMFOBIA. Foto: Rastislav Šišovský

Ako druhá sa na pódiu predstavila domáca kapela SYMFOBIA. Tá svoje vystúpenie už tradične začala rýchlou a chytľavou piesňou „Dragon“, bez ktorej si ich koncert neviem ani predstaviť.  Za bicími som mal možnosť po prvýkrát naživo vidieť nového bubeníka Vila Putza, ktorý ma svojim výkonom príjemne prekvapil a je vidieť, že hoci nastúpil do rozbehnutého vlaku, zžil sa so skupinou veľmi dobre. Avšak tak isto ako aj pri predošlej kapele, začiatok ich koncertu výrazne poznačili problémy so zvukom, ktoré sa riešili „za pochodu“ počas samotného vystúpenia. Niektoré skladby mi tak na prišli neskutočne nahlas a v piesňach bolo tak miestami počuť hlavne bicie a gitary, na čo však doplácal v tomto prípade spev. Aj to sa však podarilo sčasti odstrániť.

Speváčky Erika s Peťou sa na pódiu predviedli tak ako sa patrí a svoje hlasy využili naplno. Do svojho setlistu SYMFOBIA zaradila okrem tradičných skladieb aj dve čerstvé novinky „From the Ashes“ a „Everything‘ s Possible“, ku obom už stihli nahrať aj videoklipy. Kým prvá po rýchlych skladbách svojim baladickým charakterom prijemne upokojila tempo, „Everything‘ s Possible“ ho zas poriadne nakopla. Je to presne ten typ skladby, ktorá práve na koncerte ukáže svoj potenciál. Koncert znova pokračoval vo svižnom duchu neodmysliteľnou „Way of the Queen“ a ako tradične ho skupina ukončila piesňou s príznačným názvom „Finally“.

Tí čo prišli určite neľutovali. SYMFOBIA odohrala svoj koncert v dobrom tempe, obohatila ho o dve novinky a zabavila prítomných divákov aj fanúšikov. Všetci, čo na Bielu sobotu prišli do Novej Pekárne mohli byť spokojní. Hoci návšteva bola slabšia a už spomínaný zvuk miestami tiež hneval, dá sa povedať, že sa v Nitre stretli dve kvalitné kapely, ktoré spolu v pekárni „upiekli“ v sobotu večer dobrý koncert.

Playlist EUFORY: „Flying Island Eufory“, „Book of Life“, „What a Shame!“, „Leave Me Alone“, „From the Other World“, „The Final Chime“, „Cheers!“, „Metal is the Hero“, „Be My Brother“

Playlist SYMFOBIA: „Dragon“, „Only Goodbye“, „The Castle“, „Bloody Wings“ „From the Ashes“, „Everything‘ s Possible“, „Way of the Queen“, „Pack of Wolves“, „Sun“, „Finally“

PLUSY:
Dobré tempo vystúpení EUFORY a SYMFOBIA, komunikácia kapiel s publikom, pódiový prejav

MÍNUSY:
Veľmi nízka návšteva, zvuk, posunutý časový harmonogram a množstvo dymu v klube

Foto: Rastislav Šišovský