SYMFOBIA krstila nový album: Zohraté speváčky, výborný pódiový prejav a skladby, ktoré majú dušu

V meste pod Zoborom sa v dobrej atmosfére krstila nová štúdiovka kapely SYMFOBIA.

NITRA. Nitrianska Nová pekáreň hostila druhú zastávku spoločného turné po slovenských kluboch kapiel SYMFOBIA a NO CONTROL. A práve tento koncert bol výnimočný. Výnimočný kvôli tomu, že slovenskí symfonici krstili zbrusu nový album „Smog of Tomorrow“.

Približne 150 hláv bolo zvedavých na domácich miláčikov. Nečudo. Premiéru pri live vystúpeniach mala ich nová druhá speváčka Simona Janovičová, známa z pôsobenia v skupina SINNERS MOON. Ale pekne poporiadku.

Erika Strečková a Simona Janovičová. Foto: Alena Červeňanská

Úvodné intro prešlo plynule do piesne „Hungry“, ktorá začína refrénom a presne tak, ako som spomínal v nedávnej recenzii (TU) na novučičkú štúdiovku, počas neho vyšli na pódium dve speváčky – Erika Strečková a spomínaná Simona. Z tejto piesne sa plynule prešlo do skladby „Bury It“. A opäť musím premostiť na nedávnu recenziu, pretože Erika tesne pred refrénom hlasovo poriadne pritlačila na pílu, zimomriavky.

Naživo odznel takmer celý nový album, osadenstvo v Novej pekárni mohlo počuť naživo aj jedinú slovenskú skladbu „Človek“, ktorú kapela až tak často nehráva. Sedem muzikantov pôsobilo na pódiu sebaisto, zohrato a profesionálne. Kapela zapracovala aj na pódiovom prejave, aj po vizuálnej stránke scény.

SYMFOBIA v plnej paráde. Foto: Alena Červeňanská

Pochopiteľne, zraky prítomných sa upierali najmä na Eriku so Simonou. Obe sa za veľmi krátky čas (približne 6 týždňov) stihli výborne zohrať. Mali sebaistý prejav, pódium im svedčí a majú ho radi. Erika okrem výborného spevu predviedla aj viac teatrálnosti, čo presne ku symfonickému metalu patrí. Navyše sa naučila poriadne a nevtieravo vyhecovať dav. Výborne.

Hovoreného slova medzi skladbami sa tentokrát neujala iba Erika, výborne jej sekundovala aj Simona, čo pôsobilo veľmi sympaticky. Slovo tentokrát dostal aj basgitarista Piťuka Bugár, známy to vtipkár. Avšak, späť ku Simone. Predviedla vskutku vynikajúci výkon, vôbec by ste nepovedali, že je to len jej druhý koncert s touto skupinou. Janovičová bola pre SYMFOBIA správnou voľbou.

Bubeník Viliam Putz. Foto: Alena Červeňanská

Vynikajúcou voľbou pre ostrieľaných muzikantov je aj benjamínok (vekovo) kapely – talentovaný bubeník Vilo Putz. Tentokrát to neboli len baby, na ktoré sa je radosť pozerať, ale práve aj Vilo. Jeho sada bicích sa majestátne týčila v pozadí scény, ale čo je najpodstatnejšie, jeho hra ide míľovými krokmi dopredu. Práve bicie dominovali celému koncertnému zvuku. Takisto oba vokály, ale žiaľ zvuk celkovo nebol ideálny. Gitarová časť sa dosť zlievala dokopy a bola nevýrazná, takisto klávesy ostali utopené nejako v pozadí. Škoda.

Druhú štúdiovku pokrstil Jimi Cimbala. Foto: Alena Červeňanská

Približne uprostred koncertu sa odohral očakávaný krst „Smog of Tomorrow“. Jimi Cimbala z kapely NO CONTROL, pod ktorého dohľadom sa novinka nahrávala, pokrstil album kvalitným portským vínom, ktoré potom kolovalo v dave fanúšikov.

Silné skladby z albumu naživo znejú veľmi dobre a čo je najpodstatnejšie, majú dušu. Obzvlášť potešili titulná „Smog of Tomorrow“, „Into the Night“, či Erikina obľúbená „Dust“. A vrchol celej nahrávky – „From Survivor to Creator“.

Približne hodinka v spoločnosti SYMFOBIA ubehla veľmi rýchlo a to sa nepáčilo ani fanúšikom, ktorí si mohutným skandovaním vyžiadali dva prídavky. Došlo na dva hity z debutového albumu „Bloody Wings“ a „Dragon“, pri ktorých už ani nebolo treba viac hecovať publikum. Na všetkých členoch vidieť, že si koncerty užívajú a hudbu majú v krvi a robia to, čomu veria.

Takisto musím oceniť variabilitu kapely pri zostavovaní playlistu. Oproti predošlému dňu, kedy hrali v Žiline, sa poradie piesní zmenilo. Klubové koncerty majú svoje neopísateľné čaro, ale SYMFOBIA je kapela stvorená na veľké pódiá. Veľké pódiá vo svete!

Pred hlavnými hviezdami večera sa predstavili Jimiho chlapci – NO CONTROL. Svižný moderný a melodický metal s poctivými gitarami a skvelým prejavom vokalistu Ela. Texty v slovenčine, spevavé refrény a v neposlednom rade samotný Jimi Cimbala a jeho sóla.

Jimi a Elo z NO CONTROL. Foto: Alena Červeňanská

Piesne ako „Všetko sa ti vráti“, „Rany na duši“ alebo „Vstaň a poď“ majú veľký potenciál, čo sa potvrdilo aj v Nitre. To všetko okorenené výborným pódiovým prejavom. A bolo vidieť, že koncert tejto skupiny sa páči aj fanúšikom pod pódiom.

Žiaľ, aj v prípade NO CONTROL mierne zamrzel zvuk, čakal som, že Elov vokál bude dominantnejšie nazvučený. Ale možno to tak chcela samotná kapela. Každopádne, som rád, že sa na našej scéne objavila aj táto formácia.

Celý večer otvárala skupina INSIDE z neďalekých Zlatých Moraviec. Ich vystúpenie hodnotiť nejdem, pretože vtedy som mal iné povinnosti, tak si pozrite ich šou aspoň na fotkách od Alenky Červeňanskej.

Zhrnuté a podčiarknuté. Bol to výborný hudobný večer vo skvelej atmosfére a s kopou známych tvárí. Albumová novinka „Smog of Tomorrow“ sa teda oficiálne uviedla do života a nám už ostáva popriať jej len jediné. Nech si ju obľúbia fanúšikovia a nech im spríjemňuje životné chvíle.

Turné SYMFOBIA a NO CONTROL pokračuje v Námestove, Košiciach, Humennom, Trnave, Vrútkach, Bratislave, Banskej Bystrici a Trenčíne. Nenechajte si ho ujsť.

PLUSY:
Koncerty SYMFOBIA a NO CONTROL, skvelý pódiový prejav oboch skupín, priateľská atmosféra, samotný krst, slušná divácka účasť

MÍNUSY:
Mierne predsa len zamrzel spomínaný zvuk

Foto: Alena Červeňanská