Fekal Party 2011

Určite každý z vás pozná ten pocit, keď sa mu niekde pri prvej účasti zapáči a už po prvej návšteve nejakej akcie vie (ak mu okolnosti dovolia), že sa tam vráti. Tak to bolo aj so mnou a jednodňovou akciou Fekal Party. Po mojej minuloročnej premiére som bol presvedčený, že na túto svojskú a dnes už kultovú akciu sa vrátim aj v budúcnosti. Stalo sa tak hneď nasledujúci rok.

Fekal Party v „malebnom“ prostredí klubu Modrá Vopice privítala 27. augusta svojich návštevníkov už po 13 – krát. Oproti vlaňajšku som už vedel do čoho idem a navyše tohtoročnú návštevu Fekal Party som spojil s viacdennou návštevou stovežatej Prahy.

Hneď po príchode som si všimol, že dvor Modrej Vopice, na ktorom sa odohrávala Fekal Party prešiel istými zmenami. Pribudli kryté lavičky na sedenie, oficiálny festivalový stánok s merch sa presunul z ľavej strany na pravú a rekonštrukciou si prešiel alebo skôr prechádzal aj priestor vedľa pódia, v ktorom bol minulý rok backstage pre kapely. Tento rok drevená búdka zmizla a vedľa pódia ostal v podstate holý a nevyplnený priestor, ale evidentne ešte neupravený pretože trčali v ňom rôzne potrubia. Keď to všetko zhrniem, dá sa povedať, že o malý kúsok sa areál akcie zväčšil. Takisto ako minulý rok, tak aj tento boli pripravené iba tri Toi-toiky, ale to na Fekal Party bohato stačilo. Hneď v úvode nielen mňa, ale aj ostatných prítomných privítal zo susedného dvora šrotovací stroj, ktorý akurát likvidoval vcelku zachovalú Škodu Forman a to samozrejme prebiehalo za potlesku návštevníkov Fekal Party.

Už, keď som spomenul návštevníkov. Odhadovať ich počet veruže nejdem, ale myslím si, že oproti minulému ročníku ich bolo viac. Niektorých návštevníkov som si zapamätal z vlaňajška, niektorí sa zrejme na festivale ocitli prvýkrát. Opäť sa fanúšikovia extrémnych žánrov predviedli ako nesmierne kreatívni ľudia. Myslím si však, že na celej čiare vyhrala jedna rakúska fanúšička, ktorá vraj bola na Fekal Party už viackrát. Pýtate sa prečo? Jej výzor stručne opíšem, ale nájdete ju aj pod touto reportážou. Na hlave mala, zrejme papierový „klobúk“ v tvare hovna, miesto nábojov vo vybíjanom opasku mala použité tampóny, cez plece prevesený „hovnocuc“, na rukách gumené rukavice a v pravej ruke mala ešte akúsi čarovnú hovnovú paličku. Taktiež sa nedala prehliadnuť ani gumená maska známa z tohtoročného Obscene Extreme, ktorá mala miesto nosu obrovský penis. Samozrejme, že nie všetci fanúšikovia boli iba výstredne poobliekaní, to nie. Ale tí, ktorí sa niečím vynímali z davu, jednoznačne zaujali. Jeden fanúšik si vzal zo sebou aj kamarátku plyšovú spermiu, teda aspoň podľa mňa tot ak vyzeralo. Medzi návštevníkmi Fekal Party sa objavil aj Chymus z ISACAARUM, ktorý tu však odohral aj svoj set s kapelou M.A.C. OF MAD a ak ma oči neklamali, tak si priviedol zo sebou na akciu aj celú rodinku.

Ešte raz sa vrátim trošku k vlaňajšku, kedy akcii zo začiatku neprialo počasie. Vlani bolo chladno, pod mrakom a až neskôr poobede sa slniečko umúdrilo a zasvietilo na všetkých fekalistov. Nevydarené počasie sprevádzalo aj 13. ročník. Už ráno bola celá Praha zamračená a to neveštilo nič dobré. Avšak, nejako som sa tomu po minulom roku nečudoval, hádam sme len nechceli mať dobré počasie? Trošku mali organizátori problémy aj so zvukom pri niektorých kapelách a najmä s ľavým reprákom smerom ku pódiu, ktorý poobede vypadával častejšie, než by bolo zdravé, no časom sa to ako tak napravilo.

Moje úvodné drísty máte za sebou, poďme sa už pozrieť na samotné kapely. Prvé tri kapely som nestihol, z toho ma najviac mrzí kapela GUTALAX. Veľmi som však bol zvedavý na Čechov BRUTALLY DECEASED, ktorých som pred časom recenzoval. Stihnúť sa mi ich podarilo, aj keď nie od začiatku, ale podstatnú časť ich setu som videl. Poctivý old-school death metal v ich podaní mi naozaj chutil. Vokalista Žlababa má naozaj smrtiaci vokál a dokonca sa mu podarilo aj viacerých ľudí vyhecovať. Myslím si, že sa z neho rodí naozaj zaujímavý frontman. Už, keď som spomínal fanúšikov, oproti minulým ročníkom, kedy sa ich na prvé kapely pozeralo menej, musím napísať, že koncert BRUTALLY DECEASED vzhliadla slušné množstvo divákov. Avšak bolo ešte vidieť, že pod pódium ich veľa ísť nechcelo a vytvoril sa tak zaujímavý oblúčik, čo vyhovovalo aspoň fotografom, ktorí mali veľa voľného priestoru. Na záver setu BRUTALLY DECEASED odznela cover verzia skladby Override of the Overture od legendárnych DISMEMBER a sympatická česká štvorica sa rozlúčila. BRUTALLY DECEASED ma naozaj veľmi príjemne nakopli na ďalšiu hudobnú porciu a v podstate patrili v celkovom hodnotení kapiel medzi to najlepšie, čo tohtoročná Fekal Party ponúkla. Navyše počas celého dňa sa spevák Žlababa zdržoval na festivale a ochotne prehodil pár slov s každým, kto o to stál.

Ďalšou kapelou v programe boli Češi EARDELETE. Ich yvstúpeniu som až takú pozornosť nevenoval, pretože som si popozeral stánky s tričkami a trošku sa rozhliadol po areáli. Avšak ich brutal death metal reznutý s grindom ma zaujal natoľko, že aspoň záver vystúpenie som si už aj s pivkom v ruke vychutnal. Za predvedený výkon chválim najmä speváka.

Po EARDELETE prišla na rad prvá zahraničná kapela a to Slováci ATTACK OF RAGE. Už sa stalo tradíciou, že každý rok vystupuje aspoň jedna kapela zo Slovenska. Minulý rok to boli IDIOTS PARADE, tento rok vsadil Ossie opäť na kapelu od nás, v ktorej figuruje žena. Tentokrát basáčka Sára. Ktovie, prečo si Ossie vyberá práve takéto kapely, ale určite ho musíme za výber pochváliť, pretože okrem kvalitnej hudby sa môže mužská časť publika aj pokochať a to ako aj v prípade Petronely z IDIOTS PARADE, tak aj v prípade basáčky Sáry z ATTACK OF RAGE. Ešte pred hodnotením ich vystúpenia musím poznamenať, že kapela si zo sebou doniesla vcelku slušný a veľký slovenský fanklub, ktorý bol prevažne tiež ženského pohlavia. Kapela sa s ničím zbytočne nepárala a nenaťahovala. Do fanúšikov naliala nekompromisnú porciu agresívneho grindocreu. Bánovčania odprezentovali pár kúskami aj nový album Sväté zlo. Členovia kapely sa predviedli ako vtipálci, čo potvrdil aj bubeník Ľuboš, ktorý aby pokračoval v hranáí musel dostať od divákov pivo.

Potom nastala menšia zmena v programe, pretože svoje časy si vystriedali M.A.C. OF MAD s Talianmi 2 MINUTA DREKA. Horšie ako vystriedanie týchto kapiel začali na mňa vplývať pristávajúce kvapky na mojej hlave. Na pódium už nabehli Chymus (ISACAARUM) a spol. a odpálili aj za dymových efektov svoju elektro industiálnu deathovo grindovú show. Chymus sa prezentoval dobrým výkonom a v čiernej v čiernej kukle. Avšak mňa tento „elektro bordel“ ničím nezaujal a keďže sa stupňovala intenzita dažďových kvapiek zvolil som prechod do útrob klubu Modrá Vopice, aby som si ešte stihol nájsť miesto, pokiaľ sa tam nahrnú všetci. Z klubu som iba tak zahliadol aj Talianov 2 MINUTA DREKA, takže ťažko mi je objektívne hodnotiť ich set, no išlo o primitívnejší a skočný grind, ktorý ľudí bavil aj napriek hustnujúcemu dažďu. Azda najviac z kapely zaujal spevák, ktorý mal na sebe rozopnutú červenú havaj košeľu, čierne boxerky, na krku zavesenú retiazku s obrovským znakom dolára a na očiach slnečné okuliare. Doteraz rozmýšľam, že z akého hudobného žánru si stále robil srandu…A iba taká poznámka na okraj, najčastejšie mal svoje ruky v rozkroku…

Keďže dážď neprestával a už som mal svoje miestečko v Modrej Vopici rozhodol som sa sledovať aj ďalšiu kapelu z opodiaľ. Česká stálica HERMAFRODIT predviedla svoju štandartnú show. Trošku som bol zarazený, že spevák čítal niektoré texty skladieb. Pri songoch z nového albumu som to ešte pochopil, ale on ich čítal aj pri starších kúskoch, nie však pri všetkých. Zrejme to tak však malo byť. Ako píšem došlo aj na skladby z novinky a vlastne prvého dlhohrajúceho albumu Planet of Sexual Originality, ktorý kapele vyšiel po 19 rokoch existencie. Záver koncertu sa nemohol zaobísť bez rovnomennej hymny tohto festivalu Fekal Party.

Na rad už prichádzali najväčšie hviezdy open air programu. Trošku sa umúdrilo aj počasie, čo viacerých určite potešilo. Na rad prišli švédsko-fínski AFGRUND, ale ako prezradil spevák Armin Schweiger, tak sú v podstate z celej Európy a to bolo počuť aj na jeho prízvuku. AFGRUND hrajú death metal, prepletenými grindom a začuť v ňom aj špinavosť punku. Ženskú časť publika azda najviac zaujal dredatý gitarista Olli Nokkala. Spevák Armin Schweiger vyšiel na pódium dosť naobliekaný, ale postupne sa počas setu vyzliekal, pretože sa za mikrofónom poriadne rozparádil a bolo mu zjavne teplo. AFGRUND zahrali naozaj od podlahy a strhli zo sebou aj fanúšikov. Pred koncom ich koncertu som sa odobral občerstviť, pretože na nás čakali dve lahôdky AHUMADO GRANUJO a CRIPPLE BASTARDS. Na klobásu som už rezignoval, ale chute som si robil aspoň na hamburger. Avšak jeden stánok s jedlom (gril bol aj druhý, ale keďže pršalo, tak druhý stánok prestal grilovať), v ktorom sa navyše čapovalo pivo bol naozaj nedostačujúci a čakať kvôli hamburgeru nejakú polhodinu a nestihnúť tak AHUMADO GRANUJO sa mi ozaj nechcelo.

Dážď sa neumúdril a už cez AFGRUND opäť začal padať. Dážď, nedážď, prišiel som sem na kapely, tak predsa mi to náladu pokaziť nemôže a veru ani nepokazilo. Už počas celého dňa som si všímal, kto je najväčším ťahákom tohto ročníka. Drvivá väčšina fanúšikov bola odetá v tričkách českej legendy AHUMADO GRANUJO. Títo pražáci majú na svojom konte len dve splitká a dva regulérne albumy a v podstate svoju činnosť pozastavili. Vystúpenie na Fekal Party bolo exkluzívnym koncertom po rokoch. To, že je kapela v Čechách kult som sa presvedčil práve počas ich koncertu. Na Fekal Party nie je veľmi povolené skákať z pódia, sbskári hneď hnali človeka dole, ale to čo sa začalo diať práve pri AG, bola totálna anarchia a na druhej strane paráda. Jeden z fanúšikov si doniesol vyrobený transparent s logom kapely a keď bol na pódium pustený on, tak v jednom okamihu bolo na pódiu asi 20 fanúšikov a kapelu nebolo ani vidieť. Takáto show sa však evidentne páči aj samotným členom kapely, takže s tým nemali problém. Skoky z p´dia si evidentne užívala aj jedna fanúšička, ktorá predviedla aj mini striptýz. AG odohrali vtipnú, veselo goregrindovú show, ktorá bola vrcholom celého 13. ročníka Fekal Party. Technické problémy sa na chvíľu nevyhli ani AG, na mysli mám nešťastné repráky na ľavej strane, no po chvíle sa to našťastie napravilo. Ešte nesmiem zabudnúť nato, že za mikrofónom stál Vít Bureš, ktorý nahradil pôvodného speváka Davida. Vít prijal ponuku od ostatných chalanov a v podstate tomu nebolo prvýkrát, pretože Davida nahrádzal aj pred šiestimi rokmi. A musím uznať, že naozaj vynikajúco. Jeho choré pazvuky boli fantastické. Navyše veľká vďaka patrí organizátorovi Ossiemu, ktorý priviedol AHUMADO GRANUJO na túto akciu aj v čase ich oficiálnej nečinnosti. Obrovské a špeciálne poďakovanie však patrí Ossiemu najmä zato, že vybavil, aby chalani venovali jednu skladbu pre našu Agátočku. Tuto cestou sa chcem poďakovať aj kapele AHUMADO GRANUJO, ktorá ju naozaj zahrala pre Agátočku a Vít to okomentoval slovami, že pre najväčšiu fanynku ich kapely, čo vskutku bola pravda. Takže ešte raz ďakujeme!

Počas AHUMADO GRANUJO sa nadobro umúdril už aj dážď a spoza oblakov začali vykúkať hviezdy. Ja som bol dostatočne premočený, tak mi už aj začínala byť trošku zima. Čakanie na hlavné hviezdy 13. ročníka CRIPPLE BASTARDS som si spestril kúpou festivalového trička. Avšak nie aktuálneho, ale toho z minulého roka, pretože má pre mňa z viacerých dôvodov väčší význam…Na pódium už bolo všetko pripravené pre CRIPPLE BASTARDS, ktorí to nekompromisne odpálili ako sa patrí. Ja hneď pripomeniem, že táto kapela sa v Českej republike predstavilav priebehu troch rokov už tretí krát po sebe. Najprv v roku 2009 vystúpila na Brutal Assaulte, o rok neskôr na Obscene Extreme a tento rok na Fekal Party. Zo začiatku sa mi aj tak zdalo, že fanúšikovia sú možno presýtení alebo nebodáj unavení, ale po chvíli ich kapela poriadne rozprúdila. Hity ako Polizia Una Razza Da Estinguere, Italia di Merda, Inside Out alebo I Hate Her nenechali nikoho chladným. Teda možno nikoho až na speváka. Ten sa mi nezdal vo svojej koži už počas vystúpenia. Samozrejme, že používal svoje typické gestá a grimasy, ale väčšiu časť koncertu odspieval počupiačky. Už ako také prvé skandovanie sa objavilo po vystúpení AHUMADO GRANUJO, no to najväčšie patrilo práve CRIPPLE BASTARDS, ktorých fanúšikovia nechceli nechať odísť z pódia. Bubeník a gitarista sa ešte pozdravili s publikom, no prídavok kapela hrať nemohla, pretože na Open Air Stagei sa mohlo hrať iba do 22. hodiny. Ja som si zámerne počkal dlhšie po vystúpení Talianov a moje slová o nejakej nepohode speváka sa potvrdili. Taliansky síce nerozumiem, ale vedľa pódia nespokojne rozhadzoval rukami a krútil hlavou. Fakt neviem o čo išlo, ale niečo sa mu nepáčilo, čo som vlastne spozoroval už aj na pódiu. Ostatní členovia kapely ho ukľudňovali a stále sa usmievali, takže zrejme mal iba nejaký osobný problém. Môj názor je, že to bolo podarené vystúpenie, dokonca neštrajkovali ani repráky, aj keď po celkovej zvukovej stránke to mohlo byť predsa len lepšie.

Tak ako minulý rok, tak aj tento sa festival o 22. hodine presunul do vnútra Modrej Vopice. Avšak tentokrát boli dokonca zatvorené tie najväčšie dvere. Pokus natlačiť sa dnu som mal, ale v klube sa už nedalo dýchať a v podstate ani hýbať. Vystúpenie nemeckých NUNWHORE COMMANDO 666 a SATANS REVENGE ON MANKIND som si chcel pozrieť, ale uprednostil som pred tlačenicou prechod na Václavské námestie a kľudné posedenie pri pivku. Celý festival zakončovala česká kapela BYT. Ohlasy na klubové vystúpenia naozaj nemám, takže opäť to ostane bez hodnotenia. Aktuálny 13. ročník Fekal Party však hodnotím kladne, aj napriek menším technickým problémom a nepriazni počasia. Nálada medzi fanúšikmi a kapelami bola opäť výborná, vytvorila sa medzi nimi skvelá chémia. Čo dodať na záver? Kultová akcia Fekal Party sa opäť raz vydarila, potešila milovníkov extrémnych žánrov a už teraz sa môžeme tešiť na 14. ročník Fekal Party. O rok dovidenia.

PLUSY:
Kapely: AHUMADO GRANUJO, CRIPPLE BASTARDS, BRUTALLY DECEASED, ATTACK OF RAGE, AFGRUND, Zväčšený areál, Vynikajúca a priateľská atmosféra, bohatá ponuka merchandise nielen festivalu, ale aj viacerých nielen grindových kapiel, opäť raz akcia prebiehala bez väčších problémov, kreativita publika na tému Fekal Party

MÍNUSY:
Priestory na nočnú scénu, Absencia zdravotnej služby, Iba jeden stánok s jedlom, počasie, problémy s reprákom

Autor a foto: Stillborn

BRUTALLY DECEASED

ATTACK OF RAGE

KREATÍVNA FANYNKA

M.A.C. OF MAD

AFGRUND

ZÁBAVA NA FEKAL PARTY

AHUMADO GRANUJO

CRIPPLE BASTARDS