Overkill – Ironbound

Thrashmetalová partička Overkill vznikla v roku 1980 v New Jersey. Od prvého albumu z roku 1985 vydali dovedna 15 kúskov. V posledných rokoch vydávali albumy prevažne každý druhý rok. No na ich najnovší počin Ironbound sme si museli počkať až roky tri. Aj u iných kapiel podobného žánru sa začali objavovať albumy po dlhších pauzách a materiál na nich bol tým pádom kvalitnejší a prepracovanejší. V ostatných rokoch sa začali objavovať nové thrash metalové kapely ako Legion of the Damned alebo Evile. Staršie kapely museli zapracovať, aby s nimi dokázali nielen udržať krok, ale aj naďalej určovať smer v tomto žánri. Výsledkom toho boli skvelé albumy ako Christ Illusion od Slayer, The Blackening od Machine Head a v neposlednom rade Death Magnetic od Metallici. Fanúšikovia tak boli zvedaví s čím príde strojová mlátička z New Jersey a čo prinesie prvý album pod nálepkou vydavateľstva Nuclear Blast. Kapelu v ktorej pôvodní členovia sú spevák Bobby „Blitz“ Ellsworth, a basák D.D. Verni od roku 2000 sprevádza gitarové duo Dave Links a Derek Tailer. Bubeník Ron Lipnicki prišiel do kapely v roku 2005.
Album otvára vôbec najdlhšia skladba albumu, ktorá presahuje osem minút. Basgitarové intro nebýva zvykom a tak hneď zaujme. Basa má výrazný kovový zvuk podobný tomu, aký používa Schmier z nemeckej thrashmetalovej legendy Destruction. Basa je tak na celom albume veľmi dobre čitelná, konkrétna a nahrávku tak zbytočne nedusí. Naopak dodáva jej kovovú agresivitu. Po tomto basovom intre sa postupne pridajú melodické, harmonické vyhrávky gitár a úderné, tak povediac pochodové bicie. Potom už nastupuje klasický thrashing typický pre Overkill. Bicie sú opäť priamočiare, precízne a strojovo presné. Okrem tradičných thrash metalových rytmov sa v tejto skladbe, ako aj na celom albume vyskytujú aj rytmy typické pre európske powermetalé kapely, ktoré u amerických kapiel nie sú tak časté. Na celom albume je okrem tvrdých aj plno melodických riffov a sól. Spoločne so spomínanými rytmami bicích pôsobia dosť európsky. Blitzov spev je vyvážený so zvukom a nie je tak vpredu ako na predošlých nahrávkach. Je menej škrekľavý a pritom viac agresívny. Masívne vokály takmer celej kapely, to len podtrhujú a dávajú na známosť, že táto banda pochádza z New Yorku, kde sú takéto vokálne postupy typické pre hardcorové kapely. U niektorých kapiel je ľahké určiť odkiaľ pochádzajú, lebo medzi americkými a európskymi zoskupeniami sú určité poznávacie črty. Overkille mi pri počúvaní ich novinky príde ako taký most medzi nimi. Väčšina skladieb je v rýchlom tempe, ale nájdu sa tu aj skladby pomalšie a úderné. Albumu nie je veľmi čo vytknúť. Každý si tu niečo nájde. Tvrdé thrashové riffy, melodické pasáže, sóla, silné refrény, úderné dvojkopáky, všetkého je na albume požehnane a na dobrej technickej úrovni. Album tak pôsobí veľmi dobre ako celok, má necelú hodinku a rozhodne nenudí. Za najlepšiu skladbu považujem titulnú Ironbound.

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast, 2010
Web: www.wreckingcrew.com
Zostava:
Bobby “Blitz“ Ellsworth – spev
Dave Linsk – sólová gitara, vokály
Derek Tailer – rytmická gitara, vokály
D.D. Verni – basa, vokály
Ron Lipnicki – bicie
Diskografia:
Feel the Fire – 1985
Taking Over – 1987
Under the Influence – 1988
The Years of Decay – 1989
Horrorscope – 1991
I Hear Black – 1993
W.F.O. – 1994
The Killing Kind – 1996
From the Underground and Below – 1997
Necroshine – 1999
Bloodletting – 2000
Killbox 13 – 2003
ReliXIV – 2005
Immortalis – 2007
Ironbound – 2010
Tracklist:
The Green and Black (8:12)
Ironbound (6:33)
Bring Me the Night (4:16)
The Goal Is Your Soul (6:41)
Give a Little (4:42)
Endless War (5:41)
The Head and Heart (5:11)
In Vain (5:13)
Killing for a Living (6:14)
The S.R.C. (5:08)
Definitíva:
Overkill udreli v plnej sile a vydali
svoj najlepší album za posledné roky.
Nenechali sa zahanbiť a držia krok
s poslednými nahrávkami ostatných
thrashmetalových velikánov. Tento výkon
sa bude tento rok len veľmi ťažko prekonávať.
Ironbound-u by mal dat šancu každý
 fanúšik thrashmetalu. Dokonca aj ten,
ktorý Overkill veľmi nemusel,
kvôli výraznému vokálu Blitza.
Autor: Bulljoe

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla