AYREON – The Source

Holandský hudobno-skladateľsko-producentský mág Arjen Lucassen po štvorročnej prestávke oživil svoj grandiózny projekt AYREON a predstavil svetu deviaty štúdiový album, ktorý je opäť hviezdne obsadený a ponúka prepracovaný zhudobnený príbeh.

Už pohľad na zostavu dáva tušiť, že „The Source“ bude majestátne dielo. Dohromady 23 muzikantov, z toho 13 vokalistov, to je niečo čo sa dnes len tak nevidí. Ako to už u rockových a metalových opier býva zvykom, aj „The Source“ je silne koncepčným príbehom, ktorý mapuje život na planéte Alpha, kde sa stretávajú pozemšťania s domácimi obyvateľmi.

AYREON – The Source

Koncepčnosť umocňuje aj rozloženie albumu. „The Source“ obsahuje dohromady sedemnásť skladieb, ktoré sa nachádzajú na dvoch CD nosičoch a každý z nich je ešte ďalej rozdelený na dve kapitoly.

Aj keď je album prešpikovaný svetoznámymi menami, hudobná zložka tvorí len časť celého tohto počinu. Skutoční fajnšmekri prídu albumu na chuť až vtedy, keď sa zahĺbia do deja, ktorí je necelej trištvrte hodine vyrozprávaný (resp. zaspievaný). Každý z vokalistov totiž predstavuje jednu postavu v deji, ktorý sa postupom času vyvíja, od stretnutia sa s obyvateľmi novej planéty, cez hrozbu vyhynutia, až po zachovanie rasy vo vodnom svete.

Arjen Lucassen

Aj preto je ešte raz dôležité zdôrazniť, že jedinečnosť „The Source“ je postavená na viacerých pilieroch, nielen hudbe. S albumom som pomerne dlho bojoval, pretože pokiaľ ho počúvate skladbu po skladbe, tak vám nemusí až tak pasovať, podobne ako mne. Musím sa priznať, že ani po množstve vypočutí sa mi úplne nedostal pod kožu.

Ak sa poslucháč stotožní s dejom, je schopný ho prijať ako celok, no ak k nemu pristúpi jednoduchšie a bude sa sústrediť na jednotlivé skladby, bude mu chýbať potrebný drive, rýchlosť a hudobné stupňovanie. Inštrumentálny stereotyp nenahradí ani množstvo nie úplne tradičných hudobných nástrojov, ktoré sa sem-tam mihnú.

Výnimku tvorí skladba „Run! Apocalypse! Run!“, ktorá je tou správnou burcovačkou, no v ostatných skladbách je to opäť skĺznutie k zhudobnenému rozprávaniu. Pre mňa hlavný vokálny šmrnc dodávajú albumu dámy Simone Simmons a Floor Jansen a paradoxne najvýraznejšie mi v skladbách znie vokál Tobiasa Sammeta, ktorý má taktiež bohaté skúsenosti s metalovou operou vďaka svojmu projektu AVANTASIA.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: progressive metal/rock
Krajina pôvodu: Holandsko/International
Vydavateľstvo: Mascott Label Group
Dátum vydania: 28.04.2017
Web: http://www.ayreon.com
Zostava:
James LaBrie – vokály
Tommy Karevik – vokály
Tommy Rogers – vokály
Simone Simons – vokály
Nils K. Rue – vokály
Tobias Sammet – vokály
Hansi Kursch – vokály
Mike Mills – vokály
Russell Allen – vokály
Michael Eriksen – vokály
Floor Jansen – vokály
Will Shaw – vokály
Zaher Zorgati – vokály
Joost van den Broek – piáno
Marek Kelly – syntetizátor
Maaike Peterse – čelo
Paul Gilbert – gitara
Guthrie Govan – gitara
Marcel Coenen – gitara
Ed Warby – bicie
Ben Mathor – viola
Jeroen Goossend – flauta
Arjen Lucassen – elektrická, akustická a basová gitara, mandolína, syntetizátor
Tracklist:
CD1:
The Day That the World Breaks Down (12:31)
Sea of Machines (5:08)
Everybody Dies (4:42)
Star of Sirrah (7:03)
All That Was (3:36)
Run! Apocalypse! Run! (4:52)
Condemned to Live (6:14)CD2:
Aquatic Race (6:46)
The Dream Dissolves (6:11)
Deathcry of a Race (4:43)
Into the Ocean (4:53)
Bay of Dreams (4:24)
Planet Y is Alive! (6:02)
The Source Will Flow (4:13)
Journey to Forever (3:19)
The Human Complusion (2:15)
March of the Machines (1:40)
Diskografia:
The Final Experiment – 1995
Actual Fantasy – 1996
Into the Electric Castle – 1998
Universal Migrator pt.  I.: The Dream Sequencer – 2000
Universal Migrator pt. II: Flight of the Migrator – 2000
The Human Equation – 2004
01011001 – 2008
The Theory of Everything – 2013
The Source – 2017
Definitíva:
„The Source“ je albumom pre hudobných fajnšmekrov, milovníkov príbehov vzdialených svetov zhudobnených  do gitarových riffov a vokálov rockovej a metalovej špičky. Fanúšikovia, ktorí vidia za hudbou oveľa viac budú nadšení, pre tých ostatných môže byť novinka od AYREON sklamaním.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla