PAIN OF SALVATION – Panther

Švédski hudobníci zoskupení v PAIN OF SALVATION nám prinášajú jedenástu štúdiovku.

Albumová novinka dostala názov „Panther“. Je poprepletaná mnohými zvukovými efektami, tajomnými prechodmi a zvláštnym feelingom v samotnom dozvuku. Široká paleta toho najprogresívnejšieho, čo môžete v roku 2020 počuť, nám ponúka Daniel Gildenlöw – mozog PAIN OF SALVATION a jeho družina.

PAIN OF SALVATION – Panther

Švédi ma udivujú a ja si nebudem klásť servítku pred ústa. Každá pieseň je akoby od inej kapely a pritom to dáva ako celok obrovský zmysel. Prvá pieseň „Accelelator“ nás privíta v jemne popovo industriálnom štýle, kde do seba narážajú David Bowie a Nick Cave. Obdivuhodný úvod plný gradácie. Zabudnite nachvíľu na metal, natíska sa mi na pery. Ďalšia „Unfuture“ ma odrovná svojou nostalgickou, ba až melancholickou pachuťou ambientných nádychov.

„Restless Boy“ je MASSIVE ATTACK ako vyšitý. Jemne reznutý so spomaleným NEW ORDER. Zádumčivý tikot zvláštnej atmosféry dotvárajú rôzne prekvapujúce momenty, ktoré tvoria koláž a spleť zvukov. Zabudnite na progresívne metalových PAIN OF SALVATION. Máme tu úplne slobodne nezaškatuľkovaných PAIN OF SALVATION. Nestíham sa diviť a čudovať. A asi mám aj otvorené ústa. Nečakal som to. Teda, čakal som zrejme hocičo iné, ale nie toto. Som viac ako príjemne prekvapený.

„Wait“ je neoklasickou vyhrávkou, ktorú dopĺňa tikot hodín a krásny spev. Potom tam počujem ďalšiu paletu zvukov, ktorú nedokážem identifikovať. Šialený progres v priamom prenose.

V najkratšej piesni „Fur“, ktorá je čisto inštrumentálnou záležitosťou sa nám predstaví kapela v orientálnej podobe. V skladbe „Panther“ počujeme dokonca odkaz na KORN. Úmyselne som v celej recenzii spomenul pár kapiel, aby ste mali predstavu v akej obrovskej škále sa celý album nachádza. Neskutočne široký záber.

PAIN OF SALVATION

Nečakané zmeny a extrémne komplikované štruktúry všetkých skladieb ma totálne pohlcujú. Neviem si vybrať, ktorá má v sebe najsilnejšiu inakosť. Dokopy ide o deväť silných zárezov, ktoré iba podčiarkujú to, že kvalitná muzika nepotrebuje žiadne hranice žánrov.

„Species“ a „Icon“ uzatvárajú toto deväťskladbové hudobné dielo, na ktorom je každá pieseň úplne iná. „Species“ je zrejme najrockovejšou piesňou nového albumu. Druhá je melancholickou baladou, ktorá sa rozprestiera na poloche viac ako 13 minút. Za zvukov šumu mora odchádzam do diaľav. Prekrásna basová linka vedie klavír. Sláky v pozadí upokojujú celé toto veľké zvukové divadlo. A myslím si, že táto záverečná podoba s KING CRIMSON nie je vôbec náhodná.

Progresívne divadlo zvané „Panther“ je v závere. Na ploche 53. minút sa skrýva skutočné predstavenie zvukov, experimentov a progresu. Pripúšťam, že dielo môže byť prijímané aj ťažšie, keďže nie je absolútne priamočiare. Je nesmierne hĺbavé a silné. Na nahrávke nachádzam každým posluchom niečo nové a obdivuhodné.

Aktuálny štúdiový počin týchto Švédov sa zameriava na všetky maličkosti a detaily. Neprehliadnite ho a dajte mi šancu. Vráti vám to. Buďte odvážni, nuda zabíja. Vypočujte si novinku od PAIN OF SALVATION.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: progressive rock/metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Inside Out Music
Dátum vydania: 28.08.2020
Web: http://painofsslvation.com/
Zostava:
Daniel Gildenlöw – spev, gitara
Johan Hallgren – gitara
Daniel Karlsson – klávesy
Léo Margarit – bicie
Tracklist:
Accelerator (05:31)
Unfuture (06:46)
Restless Boy (03:34)
Wait (07:04)
Keen to a Fault (06:01)
Fur (01:34)
Panther (04:11)
Species (05:18)
Icon (13:30)
Diskografia:
Entropia – 1997
One Hour by the Concrete Lake – 1998
The Perfect Element, Part I. – 2000
Remedy Lane – 2002
BE – 2004
Scarsick – 2007
Road Salt One – 2010
Road Salt Two – 2011
Falling Home – 2014
In the Passing Light of Day – 2017
Panther – 2020
Definitíva:
Novinka PAIN OF SALVATION je výborným hudobným dielom, ktoré vytvorili extrémne talentovaní muzikanti. „Panther“ je monumentálnou výpoveďou a silným odkazom na búranie mantinelov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla