CALIGULA´S HORSE – Rise Radiant

Piaty album progresívne ladených Austrálčanov CALIGULA´S HORSE nám prináša veľmi peknú paletu zvukových prvkov, ktoré spĺňajú aj tie najprísnejšie kritéria v progresívnom žánri.

Novinka „Rise Radiant“ je piatym štúdiovým zárezom týchto Austrálčanov. Toto je môj prvý album od nich, ktorý si ku mne našiel cestu, takže som nepoškvrnený a čistý. A keďže si ju našiel, asi som ho mal počuť. A dobre sa stalo.

CALIGULA´S HORSE – Rise Radiant

Nemal by som toľko pripisovať silu úvodom a tak začnem hneď od podlahy. Ja tam počujem legendárny MARILLION v metalovejšom a viac symfonickom prevedení. Náročný spev vokalistu Jima Greya je postavený do prirodzene nenadnesenej roviny, ale predsa vyniká a robí veľmi príjemný dojem a kvalitnú inštrumentálnu nahrávku, tak posúva ďalej do neprebádaných výšin, a robí z nej skutočne progresívne umelecké dielo, ktoré nemá nič s prvoplánovým pochopením popového alebo iného hitu.

Po úvodnej „The Tempest“, ktorá v sebe nesie spomínané prvky potiahnuté symfonickým zátiším, prichádza ešte viac „vyčančaná“ skladba „Slow Violence“. Perfektná basová linka a celkové zmeny tempa ma veľmi bavia. A znova mi prichádza nenútený odkaz: tak nejako hrá naša FERMATA. Len nemá spev. To mi zase napadlo pri druhom songu. Spev je úžasný a v náročných polohách absolútne istý. Vokálna linka je dotiahnutá na tomto albume do absolútneho piedestálu. Klobúk dole pred Jimom Greyom.

Možno na tomto albume počujem aj ľahký vplyv FATES WARNING alebo dokonca YES. Progresívne korene sú absolútne potvrdené. Nie sú ničím maskované. Veľmi príjemné melódie dávajú tomuto albumu zvláštny rozmer. Osem piesní plus dva cover bonusy sa rozkladajú na palete 56 minút. Veľmi príjemné počúvanie dotvára celková atmosféra albumu a taká zvláštna inakosť všetkých skladieb, ktoré sa pomaly otvárajú ako slnečnice na slnku.

„Salt“ by kľudne mohla byť skladbou KING CRIMSON. Veľmi tajomné a príjemné. Opakujem, opäť s úžasnou rytmickou linkou nás to odvieva až niekde do art rocku. Vokálne prevedenie je vo vyšších polohách naozaj pevné. Sedem a pol minútový epos zmení v polovici absolútne svoje tempo a dostáva do zvláštne art poetickej polohy, ktorá je obohatená veľmi pekne nafrázovaným spevom. Nádherná pieseň, v ktorej sa stále niečo deje, je plná prekvapení a hlavne takej zvláštnej plnosti.

„Resonate“ má iba dve a pol minúty a nachvíľku som si myslel, že mi hrá nejaká novinka od RADIOHEAD. Malý experiment na úrovni absolútneho „chill out“ je veľmi príjemnou zmenou a takým zvláštnym oddychom.

CALIGULA´S HORSE

„Oceanrise“ pridá na gradácii gitár hneď v úvode. A v pokoji by nás k nej mohla viesť cesta po stope DREAM THEATER. Predstavte si všetkých prog rockových velikánov a pridajte miestami trochu symfoniky a máte CALIGULA´S HORSE.

Veľmi dobre prepracovaný album plný zvratov a zručnosti každého jedného muzikanta. „Valkyrie“ bola prvý singlom z tohto albumu a môžeme hovoriť aj o „najmodernejšej“ piesni na nahrávke. Najmä vďaka zvukovému prevedeniu.

„Autumn“ by zase kľudne mohol byť z dielne THE BEATLES. V pokoji rádiový „ploužák“, ktorý nahodí nežnú, ba až triviálne romantickú atmosféru. A to ma na tejto kapele baví. Ich najsilnejší punc tkvie v tom, že sa snažia dať každej piesni absolútne inú rovinu, atmosféru a feeling. V tom sú jedineční a silní. Spomínaná pieseň má skoro osem minút a hovoríme o najkrajšej piesni na celom albume.

„The Ascent“ nám ukončí album (bez cover bonusov). Pieseň, ktorá má skoro jedenásť minút obsahuje všetko, čo sme doteraz počuli na predošlých. Príjemné a ľahké počúvanie, okorenené o gitarové sóla, geniálnu basovú linku a vynikajúci spev. Pomalé pasáže striedajú tie rýchlejšie. A ako som už raz napísal, album naberá na hodnovernosti tým, že sa na ňom stále niečo deje. Bez nejakého hlbokého premýšľania nad nesmrteľnosťou hudby. Proste im to hrá.

CALIGULA´S HORSE znejú na novom albume „Rise Radiant“ veľmi vyvážene a vyrovnane. Záverečný song je prekrásny. Plný ľahkých tónov, ktoré sa veľmi rýchlo dostávajú pod kožu a príjemne znejú. Miestami a v refréne dokonca počujem HIM. Síce len v pozadí, ale predsa.

Dve cover verzie piesní ktoré uzatvárajú bonusový album sa volajú „Don´t Give Up“ a „Message To My Girl“. Dá sa povedať, že prvá z dvoch je zase iná ako ostatok piesní, nakoľko prichádza na pomoc aj ženský vokál. Absolútne precítené a zaspievané úžasne. Nádherné zvládnutá pieseň, ktorú v originálnom znení naspieval Peter Gabriel a Kate Bush. Aj pri výbere tohto coveru môžeme vidieť, kam až siaha inšpirácia CALIGULA´S HORSE. Druhú z cover piesní „Message To My Girl“ nasievala v origináli kapela SPLIT ENZ. Obe „prerábky“ ma veľmi bavia. Sú dokonalo odspievané, rovnako tak odohrané. Prekvapivý, ale o to umocnenejší výber. Palec hore.

Na záver by som chcel povedať, že táto kapela mi veľmi pripomína ich oveľa tvrdších kolegov z PERIPHERY. Ich rozostavenie zvukov stojí na tých istých základoch. Každopádne, tento album je maximálne vyzretý a silný vo svojej hudobnej podstate. Rovnako si tak predstavujem zrkadlo takých PAIN OF SALVATION alebo slávnejšieho DEVINA TOWNSENDA. Spomínaných umelcov nespomínam preto, aby som poukázal na nejaký kopirák, to ani náhodou! Hovorím iba o skutočnom odkaze, ktorý je hodnoverný a v žiadnom prípade nie hudobne lacný.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na chod nášho webu.

Žáner: progressive rock/metal
Krajina pôvodu: Austrália
Vydavateľstvo: Inside Out Music
Dátum vydania: 22.05.2020
Web: https://caligulashorse.com/
Zostava:
Jim Grey – spev
Sam Vallen – gitara
Adrian Goleby – gitara
Dale Prinsse – basgitara
Josh Griffin – bicie
Tracklist:
The Tempest (04:48)
Slow Violence (04:30)
Salt (07:41)
Resonate (02:36)
Oceanrise (04:36)
Valkyrie (05:09)
Autumn (07:43)
The Ascent (10:43)
Bonus track:
Don´t Give Up (05:10)
Message To My Girl (03:54)
Diskografia:
Moments from Ephemeral City – 2011
The Tide, the Thief & River’s End – 2013
Bloom – 2015
In Contact – 2017
Rise Radiant – 2020
Definitíva:
„Rise Radiant“ je progresívny výlet do skutočnej duše skutočných muzikantov, ktorý nepotrebujú vyslovený hit, aby vydali nádherný album. CALIGULA´S HORSE sú pre všetkých fanúšikov progresívneho rocku, metalu, prípadne art rocku. Využívajú um svojich nástrojov a zručnosť, akými ich ovládajú. Veľmi silnou zbraňou je vokál Jima Greya, ktorý si hravo poradí aj s vyššou dávkou posadených tónov. Veľmi muzikálny a prekvapivo nežný. Skvelí muzikanti nahrali výborný album, ktorý všetky progresívne prvky pretavil do svojej originality.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články