JORN – Life on Death Road

Nórsky virtuóz s nezameniteľným hlasom nezaháľa. Aj keď posledný klasický štúdiový album Jorna Landeho vyšiel pred štyrmi rokmi, minulý rok si mohli fanúšikovia pochutiť na jeho nahrávke coverov a v júni prišiel s albumom ďalším.

Predošlý album plný cover verzií s názvom „Heavy Rock Radio“ (recenzia TU) u mňa osobne zožal veľký úspech. Mimo toho Jorn spolupracuje aj na projekte AVANTASIA a tak si na v poradí jedenástky album pod vlastným menom museli fanúšikovia trochu počkať.

JORN – Life on Death Road

Aj keď je Jornov hlas nezameniteľný, jeho sólová tvorba je niečo iné, ako to, čo predvádzal na albumoch nemeckej kapely MASTERPLAN, či v projekte Tobiasa Sammeta. Jorn sa v sólových projektoch prikláňa viac k heavy rocku a to je cítiť aj na novinke „Life on Death Road“.

Na albume sa nachádza dvanásť skladieb, ktoré vynikajú hlavne svojou dĺžkou, celková stopáž nahrávky presahuje jednu hodinu, čo sa dnes už tak často nevidí. Úvodná skladba nesie rovnaký názov ako celý album a je takou vlajkovou loďou najnovšieho počinu od nezameniteľného nórskeho chrapláku.

JORN

Musím však priznať, že práve dĺžka skladieb mi trochu prekáža. Skladba „Life on Death Road“ síce poslucháča svojou rytmickosťou nabudí, no na niekoľko ďalších minút je to všetko. Piesňam chýba väčší spád. Áno, je to nefalšovaný heavy rock s veľmi kvalitným výkonom, či už za mikrofónom, ako aj za hudobnými inštrumentmi, ale osobne som od albumu čakal väčší spád.

Niekoľko týždňov som sa s ním trápil a jednotlivé skladby sa pod kožu dostávajú pomalšie. Nahrávke však treba jednoznačne dať čas. Paradoxne, aj keď sa sťažujem na chýbajúci väčší spád, mne najviac do ucha vliezli pomalšie veci ako napríklad „Dreamwalker“, „The Optimist“, či „Man of The 80´s“. V týchto skladbách poslucháč pocíti oživenie z nastávajúcej monótonnosti.

Album „Life on Death Road“ sa mi hodnotí naozaj ťažko. Takmer všetky skladby ponúkajú kvalitné riffy, ktoré poslucháča prenesú o pár rokov naspäť, navodzujú totiž atmosféru klasického hard rocku, takže sa mi kritika nepíše ľahko, keďže Jorn navyše patrí medzi mojich obľúbených spevákov, no musím narovinu uznať, že aktuálny počin neprináša nič nové.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: hard rock/heavy metal 
Krajina původu: Nórsko
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 02.06.2017
Web: http://www.jornlande.com
Zostava:
Jorn Lande – vokály
Alex Beyrodt – gitara
Mat Sinner – basgitara
Alessandro Del Vechio – klávesy
Francesco Jovino – bicie
Tracklist:
Life on Death Road (07:17)
Hammered to the Cross (The Business) (05:29)
Love is the Remedy (04:52)
Dreamwalker (04:58)
Fire to the Sun (05:04)
Insoluble Maze (Dreams in the Blindness) (05:39)
I Walked Away (05:04)
The Slippery Slope (Hangman´s Rope) (05:29)
Devil You Can Drive (06:06)
The Oprimist (04:52)
Man of the 80´s (04:49)
Blackbirds (06:11)
Diskografia:
Starfire – 2000
Worldchanger – 2001
Out to Every Nation – 2004
The Duke – 2006
Lonely Are the Brave – 2008
Spirit Black -2009
Dio (tribute album) – 2010
Bring Heavy Rock to the Land – 2012
Traveller – 2013
Heavy Rock Radio – 2016
Life on Death Road – 2017
Definitíva:
Nahrávka „Life on Death Road“ ulahodí zrejme náročnému a konzervatívnemu poslucháčovi. Aj keď ponúka nespornú kvalitu a Jornov hlas len tak ľahko neomrzí, v tomto prípade neponúkol nič nové a balansoval s mojou trpezlivosťou.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla