JORN – Heavy Rock Radio II – Executing the Classics

Kreativita a nasadenie nórskeho metalového virtuóza Jorna Landeho zdá sa nepozná hranice. Ak nepočítame živáky a kompilácie, novinka „Heavy Rock Radio II – Executing the Classics” je desiatym Jornovým sólovým počinom.

Keby sme počítali albumy, na ktorých sa Jorn spolupodieľal, tak sa blížime k tridsiatke nahrávok. Neuveriteľné číslo, čo myslíte? Kto však Jorna pozná, a to je najdôležitejšie, nemusí sa obávať, že by kvantita bola na úkor kvality.

JORN – Heavy Rock Radio II – Executing the Classics

Aktuálny album je pokračovaním počinu „Heavy Rock Radio“ spred štyroch rokov (recenzia TU). Jorn si teda po druhýkrát vybral niekoľko rockových klasík naprieč dekádami a pridal im svoj nezameniteľný punc. Spoločným menovateľom obidvoch týchto coverových albumov je rozmanitosť.

Avšak naozaj nečakajte prerábky notoricky známych rockových vypaľovačiek. Do výberu sa dostala skladba od Briana Adamsa z roku 1983, ale aj nahrávka „Love“ od Santanu z roku 2002. O tom, že nejde o cover verzie čisto rockových skladieb svedčí aj prítomnosť prerábky od skupiny THE SEARCHERS z roku 1964, ktorá sa tvorbou podobala na legendárnych THE BEATLES. Takže, rozmanitosť je vskutku bohatá.

Ťahúňom prvého dielu pre mňa boli covery „Hotel California“ a „Final Frontier“, na pokračovaní sa žiadna až tak známa skladba nenachádza. Ale to s veľkou pravdepodobnosťou ani nebolo plánom a nie je to ani poslaním tohto albumu. Ak je však jeho poslaním edukácia, aby sa súčasný poslucháč dostal ku skladbám naprieč štyrmi dekádami, tento účel sa Jornovi (opäť) podarilo splniť na jedničku. Schválne som si totiž vypočul aj originálne verzie.

Jorn Lande

Až vtedy poslucháč zistí, že podtitul albumu „Executing the Classics“ je viac než trefný. Na prvé počutie, bez poznania pozadia a originál verzií si poviete, že ide o klasický rockový album s nezameniteľným Jornovým chraplákom. Nehľadajte žiadne zbesilé riffy, keďže ide o cover verzie, tak koncept a príbeh by poslucháč tiež hľadal márne. Jednoducho, ako vždy v Jornom prípade, okamžite rozpoznáte a oceníte vokál, ktorý už má nejaký ten album za sebou a vďaka talentu a drilu je na scéne nezameniteľný.

Opäť, jednotlivé skladby nepatria medzi tie, ktoré sa poslucháčovi dostanú pod kožu behom pár minút, ale postupom času sa im to celkom darí. Čo piesňam dodáva čaro a kedy poslucháč celú tvorbu (do)cení je moment, keď si vypočuje aj originál verzie. To, ako Jorn dokázal zhutniť do jedného celku tak rôznorodú masu štýlov, je viac než pozoru a obdivuhodné.

Ak v tomto prípade spojíte staré s novým, získate kvalitný moderný zvuk a nezameniteľným spevom, ale stále si budete pripadať ako v americkom staručkom kabriolete niekde na bulvári uprostred leta v Kalifornii užívajúci si slobodu. Miestami som mal pocit, akoby som sa započúval do rádia K-DST z legendárnej hry GTA San Andreas.

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: heavy metal/hard rock/progressive rock
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 24.01.2020
Web: www.jornlande.com
Zostava:
Jorn Lande – vokály
Tore Moren – gitara
Igor Gianola – gitara
Alessandro del Vecchio – klávesy
Sid Ringsby – basgitara
Francesco Jovino – bicie
Tracklist:
Lonely Nights (03:49)
Winnings (03:46)
New York Minute (06:41)
Needles and Pins (04:11)
Love (03:27)
I Do Believe in You (04:36)
Night Life (04:07)
Bad Attitude (04:49)
Quinn the Eskimo (The Mighty Quinn) (05:17)
Mystery (04:00)
The Rhytm of the Heat (03:35)
Diskografia:
Starfire – 2000
Worldchanger – 2001
Out to Every Nation – 2004
The Duke – 2006
Unlocking the Past – 2007
Lonely are the Brave – 2008
Spirit Black – 2009
Dio – 2010
Bring Heavy Rock to the Land – 2012
Symphonic (Best of) – 2013
Traveller – 2013
Heavy Rock Radio – 2016
Life on Death Road – 2017
Heavy Rock Radio II – Executing the Classics – 2020
Definitíva:
Druhé pokračovanie „Heavy Rock Radio“ nie je žiadna prvoplánovka, ale chuťovka pre fajnšmekrov. Staršie ročníky pookrejú pri spomienke na dávne časy a hudbu čias minulých, mladšie ročníky majú pred sebou edukatívnu lekciu s prierezom štyroch hudobných desaťročí. To ponúka hudobný profesor Jorn Lande na svojom najnovšom albume.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články