Zrušenie More Than Festu: Naštvaní fanúšikovia, zlá reklama v zahraničí a organizátori mlčia

More Than Fest 2017. V posledných dňoch snáď viac preberaná záležitosť ako vypovedanie koaličnej zmluvy kapitánom Dankom. Nasledujúce riadky nemajú za cieľ živiť sa na krívajúcom poníkovi menom EPG, prilievať do ohňa nenávisť voči organizátorom, ale ani ich obhajovať.

Agentúra EPG. To je kapitola sama o sebe. Práve oni začali medzi prvými prinášať na Slovensko metalové koncerty. Spomeňme vydarené akcie typu GAMMA RAY v Detve v roku 2002, EDGUY a KREATOR, taktiež pod Poľanou. V roku 2003 organizovali úplne prvú edíciu spomínaného festivalu More Than Fest na banskobystrickom amfiteátri. Treba však objektívne napísať aj prešlapy a rušenie koncertov. Jean Michel Jarré, Chris Norman či Tarja. V roku 2007 taktiež došlo k zrušeniu More Than Festu pár dní pred festivalom. Vtedy v tom boli financie. A situácia sa zopakovala presne 10 rokov po tomto fiasku, avšak s tým, že je okolo toho kopa nejasností.

Zrušený festival

Práve od dnes sme si mali vo Zvolenskej Slatine plnými dúškami užívať festival nabitý hviezdnymi menami. Opak je však pravdou a smutnou realitou. Kde sa stala chyba? Prečo organizátori zrušili festival dva dni pred jeho začiatkom? Čo sa vlastne stalo? Ľudia majú plné právo byť nasratí. Obávajú sa o vrátenie peňazí za lístky. Mnohí mali kvôli tomuto termínu zarezervované dovolenky niekoľko mesiacov dopredu a zrazu sa nič nekoná. Viacerí nešli na iné festivaly, kde mohli vidieť podobné kapely, len aby sa mohli zúčastniť More Than Festu. Ďalším problémom je opäť meno Slovenska v zahraničí. Čítal som oficiálne vyjadrenia kapiel, ktoré mali hrať vo Zvolenskej Slatine na ich facebookoch. Nik nevie prečo sa festival zrušil. A všetky dúfajú, že sa na Slovensko čoskoro vrátia. Týmto krokom EPG sťažilo situáciu aj iným promotérom, ktorí budú chcieť robiť koncerty týchto kapiel na Slovensku. A najmä, opäť raz urobili hanbu našej krajine. Mnoho slovenských kapiel ani nedostalo oficiálny mail, že sa festival nekoná. Dozvedeli sa to iba z facebooku. To je tiež úplne amatérske jednanie. Potom sa netreba čudovať, že slovenskí fanúšikovia budú stále radšej chodiť do susedných Čiech za kvalitnými festivalmi.

Strohé vyhlásenie organizátorov, že sa festival ruší, kvôli technickým problémom, je absolútne nepostačujúce. Vedia to všetci. Je to obrovská hanba pre EPG. Avšak obrovská hanba patrí aj mnohým „fanúšikom“. Tie nenávistné komentáre na sociálnych sieťach sú vážne za hranicou. Áno, ľuďom už došla trpezlivosť a vôbec sa tomu niet čo čudovať. Ale metal a dobrá muzika všeobecne má spájať a nie rozdeľovať. Mnohí ľudia, ktorí ani nechceli ísť na festival, sa tešia z cudzieho nešťastia. V poriadku, každého osobná vec, ale človeku je zle z toho, akí vieme byť zlí.

Čo sa vlastne stalo? Kladie si otázku väčšina z nás. V momentálnej chvíli veľmi ťažko povedať. Informácie a najmä dezinformácie sa šíria veľmi rýchlo. Ľudia majú tendenciu prekrúcať a prifarbovať… Takže, poďme pekne poporiadku. More Than Fest začal písať svoju históriu v roku 2003. Trval do roku 2006. O rok na to ho tí istí organizátori zrušili pár dní pred jeho konaním. Prešlo 10 rokov a je to tu znovu. Agentúre EPG sa v roku 2015 podarilo vrátiť vo veľkom štýle organizáciou veľkolepého koncertu NIGHTWISH a SABATON v Banskej Bystrici. Pošramotené meno si začala vylepšovať. Presne v tom istom roku sa tím okolo Jána „Amoka“ Poliaka rozhodol More Than Fest oživiť. HELLOWEEN, KREATOR, ELUVEITIE a ďalšie zaujímavé mená. Banskobystrický amfiteáter nebol najvhodnejším miestom na dvojdňový festival. Preto sa EPG ďalší ročník rozhodlo usporiadať vo Zvolenskej Slatine. Veď sú tam doma. Priestor vyhovujúci, kapely opäť vynikajúce – CRADLE OF FILTH, CHILDREN OF BODOM, ENSIFERUM, SODOM a mnoho, mnoho ďalších. Pripomenúť treba, že nebolo všetko bez chybičky. Samozrejme, bolo ich viac, ale sú to veci, z ktorých sa dá poučiť a ide sa ďalej.

Prišiel rok 2017 a masívna kampaň na aktuálny ročník. A vskutku opäť veľké mená metalovej scény. Každý, kto si to preráta, vie, že vôbec nie lacná záležitosť a stále sa bavíme len o kapelách. K dvom dňom pridali organizátori tretí. Budiž, to by ešte šlo pri takej zostave kapiel. Všetko sa riešilo za pochodu, peniaze, reklama, sponzori. Približne pred mesiacom sa rozhodla agentúra EPG pridať štvrtý deň. A vtedy som začal šípiť veľký problém. V prvom rade sa mesiac pred uskutočnením akcie, ďalší deň nepridáva. Áno, mali byť super kapely, ale nakoniec v podstate nedeľa sa pridala len kvôli RAGE a holandskej formácii EPICA, ktorá koniec-koncov bola zverejnená až neskôr. Pridávať štvrtý festivalový deň bez oficiálne potvrdeného headlinera sa jednoducho nerobí. Je síce pekné, že tieto kapely prejavili samé záujem hrať vo Zvolenskej Slatine, ale treba sa reálne pozrieť na vlastné možnosti a schopnosti. A to nemyslím len financie. Áno, na nedeľu sa riešilo jedno naozaj veľké meno, ktoré sa vybaviť aj tak nepodarilo. Práve to malo prilákať ešte ďalších ľudí. Ale neprilákalo, lebo nebolo ani zverejnené a v konečnom dôsledku vybavené. V tomto prípade chýbali financie.

Každý jeden veľký festival, ktorý je zabehnutý v Európe rástol pomaličky. Či už ide o legendárny Wacken Open Air, alebo neďaleké v susednom Česku – Masters of Rock a Brutal Assault. Budovali si dôveru fanúšikov, sponzorov, partnerov. More Than Fest mal tradíciu, mal potenciál, ale všetkému je koniec. Nič by sa nestalo, kebyže festival funguje dva dni (prípadne spomínané tri) ešte niekoľko ďalších rokov a buduje si zázemie a miesto na európskej festivalovej mape. Postupne, s rozumom, rozvahou a pokorou. More Than Fest sa začal vďaka zostave kapiel stávať slovenským Masters of Rock. To v podstate organizátori aj chceli, len pozabudli na to, že aj MoR začínal na dvoch dňoch, dlhé roky trval iba tri dni. Štvordňovým sa stal po naozaj dlhom čase… Ďalšou vecou je aj fakt, že spoliehať sa v dnešnej dobe na predpredaj vstupeniek pri festivale takéhoto formátu je utopické. A nielen to. Bez podpory silného finančného partnera sa robiť ani neoplatí. Nie v takomto veľkom megalomanskom štýle. Treba brať do úvahy aj kúpy schopnosť slovenského fanúšika. Reči o tom, že pri takejto zostave kapiel, nebude problém a príde 10 000 fanúšikov sú dosť zcestné a na Slovensku nereálne. Aspoň v tomto období. Z More Than Festu mohol vyrásť kvalitný a uznávaný festival, ale nie hneď. Časom. A to sa zrejme už nestane nikdy.

S oficiálnym vyhlásením organizátori stále mlčia. A to iba zbytočne prilievajú benzín do ohňa nenávisti. Na svojom súkromnom profile hlava festivalu napísala veľmi zaujímavé skutočnosti, ktoré menia situáciu. Fanúšikovia si stále myslia, že akciu zrušili preto, lebo nemali peniaze. Osobne si myslím, že ružové to po finančnej stránke nebolo. Peniažky zrejme chýbali, ani nie zálohy za kapely, ale skôr technické vybavenie. Ale o tomto môžem iba polemizovať… Ľudia…., vy si myslíte, že po predošlých prešlapoch, ktorých sú si organizátori plne vedomí, by znova rušili festival dva dni pred jeho začiatkom? Rušili by ho, keď v ňom majú viac ako 100 000 eur, ktoré už nikdy neuvidia? Nemyslím si…

Deň po zrušení som sa náhodne stretol s oboma bratmi. Akurát šli z polície, kde sa boli radiť s policajtami, či podávať trestné oznámenie… Čo sa vlastne stalo? Pár informácií sa ku mne dostalo, ale stále to nie je nič oficiálne. A pravda bude zrejme niekde uprostred. Hovorí sa, „na posratého aj hajzel spadne“ a ja mám pocit, že v tomto prípade sa to naplnilo do bodky… Takže, apelujem na organizátorov. Vyjdite s pravdou von. Dajte oficiálne vyhlásenie a napíšte ako sa veci majú v skutočnosti (gramaticky správne). Informujte oficiálnou cestou manažmenty kapiel, aj slovenské!, fanúšikov, partnerov. Uľaví sa vám a mnohým hejterom sa otvoria oči. Istotne, nie všetci vám budú veriť, ale to už nebude váš problém.

Ja osobne držím tímu EPG palce, nech pravda vyjde najavo, nech sa podarí povracať ľuďom peniaze za ich vstupenky a nech to všetko psychicky ustoja. A nech sa podarí zorganizovať novembrový koncert HELLOWEEN, ktorý zrejme bude labuťou piesňou tejto agentúry …