HAMMERFALL BAVILI NIELEN FANÚŠIKOV, ALE AJ SAMÝCH SEBA

Uplynulá nedeľa 27. novembra, bola v Trenčíne určená všetkým fanúšikom heavy a power metalu, no hlavne priaznivcom stálice v tomto žánri, švédskej formácii HAMMERFALL, ktorá sa v rámci turné k aktuálnemu albumu Infected predstavila aj slovenskému publiku.
Aj keď v Trenčíne žijem už niekoľko rokov, Piano Club, kde sa koncert konal, som navštívil prvýkrát. Po pár chvíľach po vstupe do neho som ostal príjemne prekvapený. Trenčianske Piano je totiž naozaj pekný a útulný klub. V prvej časti sa nachádza miestnosť s barom a niekoľkými stolmi, za barom sa nachádza miestnosť s pódiom a hľadiskom. Výber miesta hodnotím absolútne pozitívne. A keď som ešte pri hodnotení miesta konania koncertu, musím pochváliť aj obsluhu. Pri bare sa vôbec nečakalo a smädné krky boli obslúžené takmer okamžite. Navyše potešilo aj pivo za jedno euro
 
Do Piana som dorazil presne, kedy mal koncert začínať. Na moje milé prekvapenie prvá kapela DEATH DESTRUCTION začala na minútu presne a tak som si prvú skladbu vychutnal od baru, kde som aj ja musel uhasiť smäd pri pive. Potom som sa pridal k fanúšikom, ktorí pozorovali koncert prvého predskokana. Tvorbu týchto Švédov nepoznám, no kapela za vyhradenú polhodinu ponúkla niekoľko skladieb z ich groove metalovej tvorby. Na konte majú iba jeden štúdiový album z tohto roku, takže hrali skladby z neho. Aj keď sa DEATH DESTRUCTION žánrovo hlavným hviezdam večera veľmi nepribližovali, mohutný blackový vokál speváka fanúšikov celkom dobre nabudil, začo sa kapela medzi skladbami niekoľkokrát poďakovala. Prijemným prekvapením bolo, že po koncerte členovia kapely zišli medzi fanúšikov, s ktorými sa ochotne fotografovali a rozdávali autogramy.

   
Po naozaj krátkej prestávke prišli na rad ďalší Švédi AMARANTHE na čele so speváčkou Elyze Ryd. AMARANTHE sú začínajúca kapela, na ktorú sa často valí dosť veľká kritika ohľadom žánru, ktorý hrajú, ja osobne však patrím k ich fanúšikom. Aj AMARANTHE mali vyčlenenú približne pol hodinu a zahrali, ak ma pamäť neklame, šesť skladieb z ich debutového albumu, vrátane singla Hunger. Aj keď publikum zjavne nepoznalo repertoár novej kapely, na záver ich odmenilo poriadnym potleskom, čo kapelu zjavne príjemne zaskočilo. Trochu som sa obával tohto vystúpenia, pretože aj keď sa mi ich tvorba páči, z videí na YouTube to často na ich koncertoch vyzeralo dosť infantilne – tancujúca speváčka v trblietavých šatách, to k metalu veľmi nejde. V Trenčíne sa to našťastie nestalo a Elyze to na pódiu naozaj seklo a koho až tak neupútala ich tvorba, mohol si popásť oči práve na speváčke vo vypasovaných nohaviciach. AMARANTHE, ale nehrali v originálnej zostave. Speváka Andreasa Solverstroma, ktorý má v kapele na starosti chraplavé vokály, nahradil na tomto turné Richard Sjunesson (THE UNGUIDED, ex – SONIC SYNDICATE). Aj AMARANTHE po koncerte navštívili fanúšikov pod pódiom a záujem o fotografiu so speváčkou Elyze Ryd bol naozaj veľký.
   
Už počas koncertu AMARANTHE sa hľadisko celkom zaplnilo a tak predposlednú kapelu večera VICIOUS RUMORS sledovalo oveľa viac divákov. Keďže priestory Piana umožňovali pohodlné sledovanie koncertu aj od baru, pobral som sa doplniť tekutiny a časť koncertu som sledoval zo zadných radov. VICIOUS RUMORS nie sú oproti predchádzajúcim kapelám, žiadny nováčikovia a na scéne sú už 31 rokov. Za necelú hodinu pripravili divákov dokonale na hlavnú hviezdu večera a bolo vidieť, že nový spevák Brian Allen (v kapele je od roku 2009) si koncert poriadne užíval a s publikom aj umne komunikoval. Ani VICIOUS RUMORS neporušili tradíciu večera a po odohratí koncertu sa pobrali medzi fanúšikov.

Do začiatku vystúpenia hlavnej hviezdy večera podľa časového harmonogramu, ktorý bol mimochodom pri všetkých kapelách maximálne presný, zostávala približne pol hodina a tak som sa pobral do zadných priestorov Piana, kde sa nachádzal aj stánok s merchandise všetkých účinkujúcich. Pri stánku som opäť natrafil na členov AMARANTHE, ktorí sa stále ochotne fotili a rozprávali s fanúšikmi. Krátky pokec s bubeníkom a speváčkou sa podaril aj mne, nedá mi nevyzdvihnúť ochotu tejto kapely porozprávať sa s fanúšikmi. Veľmi pekné gesto.

Medzitým sa to pred pódiom celkom slušne zaplnilo, avšak kapacita Piana bola naplnená asi tak z dvoch tretín. Na jednej strane to bola výhoda, že sa nikto netlačil, pretože nahustené boli len popredné rady, no určite by sa do Piána bez problémov zmestila aspoň stovka fanúšikov na dotvorenie atmosféry a to bez toho, aby niekto utrpel na pohodlí. Krátko po 22. hodine vybehol na pódium spevák Joacim Cans aj s celou jeho kladivárskou družinou a koncert odpálili pilotnou skladbou Patient Zero z ich najnovšieho albumu Infected. Po zahriatí publika už prišla na rad známejšia Heeding the Call, ktorú si trenčianske Piano poctivo odskákalo. Po tejto skladbe sa Joacim prvýkrát prihovoril publiku a okrem poďakovania za výborné privítanie fanúšikom priblížil, čo ich v ten večer čaká vetou: „We will play some of the new shit and lot of the old shit.“ Touto vetou to Joacim absolútne vystihol. Z celkovo osemnástich skladieb zahrali HAMMERFALL päť vecí z nového albumu, ktorý sa stretáva s dosť veľkou kritikou. Zvyšok tvorili osvedčené hity, ktoré si užívalo ako publikum, tak aj kapela samotná. Ďalší výbuch prišiel hneď vzápätí, publikum nedostalo žiadny priestor na oddych a blázniť sa mohlo na Any Means Necessary z albumu No Sacrifice, No Victory. Ďalšou skladbou bola singlovka Bang Your Head, ktorá podľa spevákových slov vznikla už v 80. rokoch, no dostala sa až na posledný album. Treba povedať, že odozva publika bola pri skladbách z nového albumu o niečo slabšia, to však kapele vôbec nevadilo a vydávala zo seba maximum a neustále sa bavila s fanúšikmi v prvých radách. Nebudem tu opisovať každú jednu odohratú pesničku, stačí keď napíšem, že kapela v playliste umne skombinovala nové veci s tými osvedčenými. Publikum sa najviac vybláznilo a zaspievalo pri skladbách ako Last Man Standing, Renegade, Steel Meets Steel a samozrejme Lets the HammerFall. Kapela svoj originálny playlist ukončila skladbou The Templar Flame, ale fanúšikovia ich nemuseli dlho prosiť, aby pridali ešte dve lahôdky na záverečné vyskákanie sa. A tak po skladbách One More Time a Hearts On Fire prišiel mohutný potlesk, počas ktorého gitaristi stihli do publika hodiť niekoľko trsátok.

Fanúšikovia museli z koncertu odchádzať spokojní, pretože k výbornej organizácii, skvelému prístupu kapiel sa pridal aj dobrý zvuk všetkých skupín. Ja, keďže som šiel na koncert sám, som netušil, že sa bez spoločnosti tak skvele zabavím. Mrzí ma len účasť, pretože aj keď bola divácka kulisa veľmi dobrá, viem si ju predstaviť ešte aj o niečo lepšiu, ale to by sa  trenčianske Piano muselo zaplniť ešte o niečo viac.

Plusy:
Výborný prístup kapiel, príjemné prostredie Piano Clubu, organizácia a dodržanie časového harmonogramu, zvuk

Mínusy:
Mohlo prísť viac fanúšikov

Autor a foto: Fiju

AMARANTHE

VICIOUS RUMORS

HAMMERFALL