RAMCHAT – Nepočaria!

RAMCHAT postavili latku s albumom „Atrana“ v minulom roku veľmi vysoko. Predbehli svoje EP „Bes“ aj „Karpaty“. Ako teda vyzerá ich druhý plnohodnotný štúdiový album?

Nemal som obavy, (teda aby som bol úprimný, kúsok som ich mal) bol som vlastne len veľmi zvedavý ako sa s tým Hiraxova partia vysporiada a čo nám na novinke „Nepočaria!“ ponúkne. Čakal som, čo sa zmení, v tejto horde pohanskej zemitosti metalu, čo pribudne a čo vlastne ostane na svojom mieste ako nemenný kameň. Poďme ale pekne po poriadku…

RAMCHAT – Nepočaria!

Hneď prvá pieseň „Tak si spomeň“ má nástup, ani vojsko mocného generála na bojovnom poli. Rýchly nástup a silné gitary. Perfektný, jasný a zreteľný spev podčiarkuje vynikajúce sólo a doplňuje fantastický vokál speváčky Iriny zo spriatelenej ruskej metalovej bandy GRAI.

Druhý song „Za úsvitu“ ma prekvapil hneď úvodom. Nástroj čarango mi evokuje v úvode skôr Eda Sheranna ako black/deathovú smečku divých vlkov. Pozor, to nie je žiaden negatívny prvopočiatočný vnem. O to viac zaujme death/doomový nástup. Silný song, naozaj. Musím uznať, že čarango v úvode tejto piesni veľmi pristane.

V treťom klinci „SiloSlabosť“ dominuje veľmi melodická a priam urputná surovosť gitár a perfektný refrén na úrovni silného odkazu. Album pokračuje recitálom Kristíny, ktorá je vlastne „Povesťou o katovej skale“, o ktorej sa dá hovoriť ako o „malom opuse“ tejto platne.  Album nám pretína inštrumentálne ladená „Nav“. Musím uznať, že RAMCHAT sa veľmi dobre popasovali s očakávaniami, ktoré od nich určite boli. Ja osobne som tento materiál počul piatykrát, až následne som sa rozhodol svoje pocity a myšlienky položiť na papier, ktoré nemusia byť smerodajné, hlavne však osobné a pocitové.

RAMCHAT

Druhá polovica albumu začína geniálnym songom „Už nebuďme otroci“, kde vokál obstaral starý známi Ďuri Hnilica. Pohanský tanec pokračuje pre mňa jedným z gitarových vrcholov albumu a to piesňou „Veles“. Tam sa Hirax tak krásne vyhral s gitarami, že až pohanská duša piští na píšťale svoju pieseň slávy.

Pokračujeme skladbou „KrajoZem“. Ako to bolo aj na albume „Atrana“ (recenzia TU), perfektné je to, že aj pri growlingu je rozumieť slovám a spevu, ktorý je naozaj niekedy veľmi melodický. Predposledná pieseň pred grandióznym finále je „Nepočaria!“. K nej bol urobený aj veľmi dobrý klip (nájdete pod recenziou), ktorý naozaj spĺňa absolútne nielen európske, ale aj svetové kritériá metalového klipu.

Záver albumu obstaral cover piesne ŽIARISLAV „Postoj chvíľu“, ktorý je ladený v štýle kráska-zviera… Keďže vokálu sa chopila aj Sofia Thomková, pieseň dostáva obrovský, ba až širokospektrálny rozmer.

Album nie je na jedno počutie a dovolím si tvrdiť, že poslucháč potrebuje aj dávku sústredenia. Je to na oplátku k tvorcom diela. Vlastne len preto, aby sám pocítil pohanskú silu všetkých svojich slabostí. Výborný album. Pýcha nielen Turca, ale aj nášho malého a prekrásneho metalového Slovenska.

Hodnotenie autora: 9,5 / 10

Žáner: pagan black/death metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Martin)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: december 2017
Web: https://www.facebook.com/ramchatband
Zostava:
Martin „Walki“ Valkár – vokály
Pavel „Hirax“ Baričák – gitary, charango
Viťo Kotrík – gitary
Richard Pokorný – basgitara
Mišo „Globiško“ Goldberger – bicie
Hosť:
Irina Zibyna (GRAI) – spev v piesni č. 1
Tracklist:
Tak si spomeň
Za úsvitu
SiloSlabosť
Vysloboď!
Nav
Už nebudeme otroci
Veles
KrajoZem
Nepočaria!
Postoj chvíľu
Diskografia:
Atrana – 2016
Nepočaria! – 2017
Definitíva:
Nový album RAMCHAT veľmi potešil. Obavy z možnej stagnácie či už zvuku, alebo celkového materiálu sa úplne vytratili vo výborných skladbách. „Nepočaria!“ je veľmi vydarená platňa. Ako obrovské plus beriem textové poňatie všetkých piesní a hlavne zrozumiteľnosť textov pri growlingu. Hirax so svojou bandou posunul slovanský metal z Turca na absolútny piedestál. Výborný zvuk, hutné gitary, perfektná práca!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla