LIONE/CONTI – Lione/Conti

Pod strohým označením LIONE/CONTI k nám prichádza jedna z ďalších potenciálnych power metalových chuťoviek, ktorá má dostatok papierových predpokladov uspieť. Má za hrsť potrebných iskrivých nápadov alebo sa len spolieha na známe mená podporené žiaducou melodikou? Rovnomenne nazvaná novinka zodpovedá tieto a ďalšie otázky.

Paralela s obdobným projektom ALLEN/LANDE nie je úplne náhodná a opäť spoločným menovateľom sa stáva talianske hudobné vydavateľovo Frontiers Music, pre ktoré nie je ničím výnimočným vytrhnúť umelcov z ich pôvodných kapiel a zákazkovo im našiť zopár skladieb hýbajúcich sa v mantineloch melodického metalu. Dokonca si trúfam povedať, že týchto spoluprác v názve oddelených lomkou bude len pribúdať.

LIONE/CONTI – Lione/Conti

Jednoznačným marketingovým lákadlom je spojenie dvojice vokalistov, svetobežníka Fabia Lioneho (RHAPSODY, ANGRA, ETERNAL IDOL) a Alessandra Contiho (TRICK OR TREAT a LUCA TURILLI’S RHAPSODY). Mojím osobným tromfom však je meno Simone Mularoni (gitara), ktorý predvádza fantastické gitarové kúsky u progresívnejšie ladených DGM a mimo toho stojí za kvantom lyrických i hudobných nápadov v tejto pre neho domovskej kapele.

Už spomenutý Simone mal na starosti celkovú produkciu albumu a súčasne sa postaral autorsky aj o každú z desiatky prítomných skladieb. Teda tak trochu očakávane sa k nám dostáva výrazne melodický materiál, ktorý však na rozdiel od DGM má omnoho razantnejší power metalový záber. Nechýba ma ale dostatočná vrstevnatosť a komplexnosť, ktorá vylučuje akúsi prvoplánovosť nápadov a až príliš prostú ľúbivosť.

Zmienená kompozičná košatosť súvisí aj s rozmanitosťou nálad v skladbách podporenou i emočnou farbitosťou vokálov oboch spevákov. Orchestrácie sú použité síce v menšom počte, ale zato príhodne, a v týchto momentoch pôsobia adekvátne popínavo, nadýchane a nie zriedkavo meniace kurz skladieb. Príjemne sa javia klávesy, ktoré buď nerušivo, citlivo tieňujú atmosféru piesne, alebo šprintujú zarovno s rytmikou, prípadne aj zdatne sekundujú sólovej gitare.

Fabio Lione a Alessandro Conti

Na úvod nám kúsok „Ascension“ hlavne v refréne predvedie svoj hitový švung, jeho zdanlivá prvotná priamočiarosť je na moment prerušená majestátnejšou vokálnou a gitarovou vsuvkou. Nasleduje gitarovo ráznejšia a vokálne o kus vzrušujúcejšia „Outcome“. Tento power metalový moment albumu je na krátko prerušený orchestrálnejšou a ťahavejšou „You’re Falling“ a komorne sa javiacou „Somebody Else“, ktorá sa postupne prekladá viacerými vrstvami a rozkvitá v prekrásne vláčnom sóle.

Pri počúvaní skladieb „Misbeliever“ a „Gravity“ cinkne do uší podobnosť s Američanmi KAMELOT, tú možno badať aj v záverečnej „Crosswinds“. Je to dané i zádumčivým až melancholickým vokálom, v piesni je cítiť náznak istej progresívnej kučeravosti, ktorú nájdeme aj v „Destruction Show“ alebo „Truth“ s odkazom na kapely VISION DIVINE či SECRET SPHERE. Pravdepodobnejšie za najvýraznejšiu skladbu albumu možno považovať osamotenú „speedovú“ tutovku „Glories“ s vyšívajúcimi gitarami, trieliacimi klávesmi a dravým vokálnym súperením.

Aj vďaka spomenutým pozitívam skladby slušne odsýpajú, album je dostatočne variabilný na to aby nenudil, piesne sú melodicky príťažlivé a vokály štandardne skvelé, hoci tak na pol plynu. Teda všetky klady adekvátne zodpovedajú kvalite borcov, ktorí stoja za celou nahrávkou. Také boli aj moje osobné očakávania znajúc kvalitu a mantinely podobných Frontiers nahrávok. Čakajúc materiál o kúsok nad priemer, bez prekvapení ale dostatočne zábavný na pár pretočení strádajúc výraznejších momentov a akéhosi nutkania návratu k albumu.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 26.01.2018
Web: https://www.facebook.com/LioneConti/
Zostava:
Fabio Lione – vokály
Alessandro Conti– vokály
Simone Mularoni – gitary, basgitara
Filippo Martignano – klávesy
Marco Lanciotti – bicie
Tracklist:
Ascension (04:42)
Outcome (04:18)
You’re Falling (04:51)
Somebody Else (05:21)
Misbeliever (04:07)
Destruction Show (04:32)
Glories (04:24)
Truth (05:07)
Gravity (04:36)
Crosswinds (03:58)
Diskografia:
Lione/Conti – 2018
Definitíva:
LIONE/CONTI je ďalším z atraktívne pôsobiacich kooperácií talianskeho vydavateľstva Frontiers Music. Pod jeho pokrievkou možno očakávane nájsť melodický power metal núkajúci chytľavé momenty, relatívne pestré kompozície s ľahunko progresívnym nádychom. Koniec-koncov však viac ako osobitosťou nápadov láka na dvojicu vokálov Fabia Lioneho a Alessandra Contiho, nezabúdajúc na bohaté gitarové štrikovanie Simone Mularoniho stojaceho za každučkým nápadom na tejto nahrávke.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla