RHAPSODY OF FIRE – Into the Legend

Taste meče zbrojnoši, zlietajú sa draky! Ako inak začať recenziu na najnovší počin RHAPSODY OF FIRE? Pozreli sme sa na zúbok v poradí druhému kotúču, ktorý skvadra natočila po odchode rýchloprstého Lucu Turilliho.

Hneď na úvod sa však musím priznať, že posledný album, ktorý som počul od týchto symfonikov bol „The Frozen Tears of Angels“ z roku 2010 a sám som bol zvedavý, či aktuálna vec bude pokračovať v šľapajách tohto diela, alebo sa vrátia pomyselne k časom dávno minulým.

r-o-f-into-the-legend

RHAPSODY OF FIRE – Into the Legend

Po nevyhnutnom intre „In Principio“, ktorého sa už žiaľ nezúčastnil nedávno zosnulý herec so zamatovo potemnelým hlasom – Christopher Lee, sa nasadzuje vysoké tempo a hneď sa mi v mysli vyroja spomienky na staré časy albumov „Legendary Tales“ alebo „Dawn of Victory“.  Nádherná vec.

V podobnom duchu sa nesie i vec titulná „Into the Legend“, kde Fabio Lione jemne pritlačí na pílu a ja si spomeniem na skladbu „Reign of Terror“, v ktorej to ale rozbalil až nezvyčajne na pomery symfonického power metalu. Fanúšikov rýdzeho symfo/power metalu bez blackmetalových škrekov však môžem utešiť, že podobné vokály sa na novinke nevyskytujú.

r-o-f-promo

RHAPSODY OF FIRE

Aj keď som si donedávna myslel, že to, aby mohol Fabio ešte vokálne rásť je prakticky nemožné, „Into the Legend“ ma vyvádza z omylu. Lioneho vokál vekom zreje ako portské víno a ja sa nestačím čudovať, aké nové vokálne registre používa. To je pravdepodobne ten najdôležitejší „inštrument“, ktorý nedovoľuje nahrávke pobudnúť v šedom priemere daného žánru.

Flautová polobalada „A Voice in the Cold Wind“ ma teda ničím neprekvapuje. To radšej staršiu „Son of Pain“ alebo omnoho zaujímavejšiu hitovku „The Village of Dwarves“. Avšak malebná „Shining Star“ mi spôsobuje slastný srdcobôľ. Echo starých balád povstáva z popola!

Symfonické pasáže sa striedajú s gitarovými eskapádami a zborovými spevmi. A na záver už žiaľ trochu strácam pozornosť. Nasleduje „nekonečná“ „The Kiss of Life“, očividne pozliepaná z viacerých skladieb. Nápady sa už hudobníkom začali nejako zlievať dokopy. Začiatok nahrávky bol skvelý, záver už trošku zbytočne natiahnutý, možno keby bol album kratší o pár minút/piesní…, by bolo moje hodnotenie oveľa vyššie.

Po odchode Lucu Turilliho z kapely som bol zvedavý, či budú mať aj naďalej RHAPSODY OF FIRE šikovné gitarové pasáže a vyhrávky. A s radosťou môžem konštatovať, že tomu tak je.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Názor redakcie:

Aktuálna novinka „Into the Legend“ od RHAPSODY OF FIRE pôsobí na rozdiel od svojho predchodcu uvoľnene, je pozbavená neduhov diela predchádzajúceho. Preč je monotónnosť, rozvláčnosť a prešľapovanie bez nápadov. Naopak, inštrumentálne sa album javí sviežo, je plný energie. Orchester skladby dopĺňa, nesnaží sa pohlcovať ostatné nástroje, vinie sa naprieč piesňami a umocňuje atmosféru. Každej skladbe kraľujú inštrumentálne súboje gitár, kláves, či iných nástrojov a opäť je to o emóciách.

„Into The Legend“ sa vo svojich najlepších momentoch spolieha na priamosť, úžasnú spevnosť a tým akoby sa v niektorých chvíľach vracal späť do začiatkov RHAPSODY. Alex Stratopoli nahral album, ktorý kombinuje všetko tak typické pre tvorbu RHAPSODY OF FIRE. Máme tu orchester, operný spev, či stredoveké nástroje.

Nič z toho však nedominuje, úplne prirodzene sa všetky tieto prvky prepletajú. Album konečne prináša speedové jazdy „Distant Sky“,  „Into the Legend“ či „Rage of Darkness“, ktoré nevyblednú v porovnaní so starými klasikami. V „A Voice in the Cold Wind“ sa v stredovekej atmosfére stretnú v súboji gitara a flauta. Vokál Fabia Lioneho je ako stvorený vliať emócie do balady „Shinning Star“. A spolu s ňou ešte ponurá „Winter Rain“, dodávajú nahrávke na pestrosti.

Alex Stratopoli sa na rozdiel od svojho bývalého parťáka Lucu Turilliho drží pri zemi, neznie príliš bombasticky, nepodmieňuje každú skladbu orchestrom. Skôr využíva elementy, ktoré prvotne dodali menu RHAPSODY lesk. Momentálne tu máme dve „rhapsody kapely“, obe idúce inou cestou, ale každá sa môže pýšiť vlastnou tvárou so zárukou ďalšej dobrej muziky. A je len na fanúšikovi, ktorej dá prednosť.

Autor: Twisted

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: symphonic power metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 15.1.2016
Web: www.rhapsodyoffire.com
Zostava:
Alex Staropoli – klávesy
Fabio Lione – vokály
Roberto de Micheli – gitary
Alessandro Sala – basgitara
Alex Holzwarth – bicie
Tracklist:
In Pricipio (2:45)
Distant Sky (4:32)
Into the Legend (5:01)
Winter’s Rain (7:44)
A Voice in the Cold Wind (6:18)
Valley of Shadows (6:55)
Shining Star (4:39)
Realms of Light (6:01)
Rage of Darkness (6:02)
The Kiss of Life (16:45)
Diskografia:
Triumph or Agony – 2008
The Frozen Tears of Angels – 2010
From Chaos to Eternity – 2011
Dark Wings of Steel – 2013
Into the Legend – 2016
Definitíva:
„Into the Legend“ je očakávaným pokračovaním v diskografií skupiny RHAPSODY OF FIRE, avšak s decentným poohliadnutím do minulosti. Nič prekvapujúce, napriek tomu však dôstojný album v diele kapely holdujúcej si vo výpravných symfonických pasážach. Skalní fanúšikovia si určite prídu na svoje.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla