TURILLI/LIONE RHAPSODY – Zero Gravity (Rebirth and Evolution)

Najnovšia inkarnácia legendárnych talianskych metalových symfonikov nesúca názov TURILLI/LIONE RHAPSODY sa po úspešne zvládnutej crowdfundingovej kampani prezentuje novým štúdiovým albumom „Zero Gravity (Rebirth and Evolution)“.

Po tom ako Luca uložil k ľadu svoju „cinematic“ rapsódiu sa opätovne spája s ikonickým hlasom Fabia Lioneho, aby prišli s materiálom, ktorý priamo nadväzuje na Turilliho predchádzajúcu tvorbu avšak konečne drží na uzde jeho zmysel pre megalomanskú výpravnosť a epickosť, a ktorý dokonca výrazným oblúkom obchádza fantazijné klišé.

TURILLI/LIONE RHAPSODY – Zero Gravity (Rebirth and Evolution)

Jednoznačne ide o to najluxusnejšie obsadenie z obdobia po rozpade pôvodnej zostavy RHAPSODY, samozrejme vynímajúc Alexa Stratopoliho, ktorý ostáva verný pôvodnej značke i tradičnému odkazu prvých dosiek. Impulzom, ako to už býva zvykom a ako to diktujú marketingové materiály všetkých reunionov, je znovu objavená chémia či lepšie povedané mágia kulminujúca práve počas turné k dvadsiatemu výročiu žáner definujúceho albumu „Legendary Tales“.

Od prvých tónov sa na nás vyvalí pompézne a bombasticky znejúca produkcia, detailne vyvážený mix nahrávky, ktorý dáva vyniknúť jej bohatej vrstevnatosti kde každý nástroj, každá vokálna linka má svoje miesto neukrajujúc si priestor na úkor niečoho iného. Doska pôsobí celistvým a vyrovnaným dojmom aj napriek množstvu prepletajúcich a rozvíjajúcich sa motívov v jednotlivých skladbách. Tým nemožno uprieť i istý progresívny záber. Spočíva nie v inštrumentálne spletitosti a komplikovanosti, ale skôr v emočnej a melodickej komplexnosti.

V takto kompozične prešpekulovaných kúskoch niet núdzu o podmanivé vokálne linky, strhujúce chorály, dravé a klenuté refrény, príťažlivé melódie, uhrančivé a vzrušujúce gitarové sóla a ďalšie prekvapujúce elementy objavujúce sa nečakane ale popritom prirodzene zapadajúce do kontextu skladieb. Piesňam na sýtosti a exkluzívnosti pridáva použitie samplov, kláves mnohých odtieňov, nadpozemsky sa javiace melodické záchvevy a bezprostredne prepojenie metalovej dravosti s dôstojnosťou a vážnosťou klasickej hudby.

TURILLI/LIONE RHAPSODY

Prvá polovica novinky predstaví skladby s výrazne hitovým potenciálom. „Phoenix Rising“ s krátkou orientálnou vsuvkou, „D.N.A. (Demon and Angel)“ s pop metalovou hviezdičkou Elize Ryd (AMARANTHE) a „Zero Gravity“ s dramatickým vokálom a vzletným refrénom.

Vo „Fast Radio Burst“ sa pridá na ostrosti i razancii, o dych berúce sólo sa postará Simone Mularoni (gitara DGM). „Decoding the Multiverse“ očarí podmanivými a celou skladbou sa vinúcimi klávesmi a akousi kabaretne muzikálnou pasážou, na ktorú nadviaže kaskádové gitarové sólo. Napätie budujúci inštrumentálny kúsok „Origins“ nás uvedie do časti nahrávky, ktorá pôsobí emotívne vypätejšie a progresívne zafarbenejšie. „Multidimensional“ úvodom pripomenie Američanov KAMELOT, „Amata Immortale“ spôsobí emočný virvar v kombinácii s intímne znejúcimi klávesmi a precíteným i súčasne burácajúcim Fabiovým vokálom.

„I Am“ je kompozičným vrcholom celučičkej dosky s hosťujúcim vokálom Marka Basileho (vokál DGM) a opäť parádnou gitarou Simoneho Mularoniho. K tomu všetkému treba pridať i „queenovkú“ medzihru, priam éterický refrén, epický záver a saxofón. V „Arcanum (Da Vinci’s Enigma)“ sa prelínajú chrámové chorály, elektronika, operné zbory, klasický orchester. Záver albumu obstará cover „Oceano“ od Josha Grobana, ktorý len potvrdí akou zásobárňou emócii je najnovšia nahrávka TURILLI/LIONE RHAPSODY, o kvalitách ktorej som spočiatku osobne neveril a považoval ju za zbytočnú.

Názov aktuálneho kotúča „Zero Gravity (Rebirth and Evolution)“ nemohol byť príznačnejší. Známe firmy Luca Turilli a Fabio Lione sa oprostili od „cinematického“ pátosu, nechali priechod víru emócií a stvorili vyváženú metalovú nahrávku ctiacu odkaz RHAPSODY, avšak ženúci ho do vyšších sfér. Kto však dychtí po tradičnom fantasy symfonickom power metale, môže stále siahnuť po Stratopoliho RHAPSODY OF FIRE.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: symphonic power metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 05.07.2019
Web: https://tlrhapsody.com
Zostava:
Luca Turilli – gitary, klávesy
Fabio Lione – vokál
Dominique Leurquin – gitary
Patrice Guers – basgitara
Alex Holzwarth – bicie
Tracklist:
Phoenix Rising (06:14)
D.N.A (Demon and Angel) (04:19)
Zero Gravity (05:53)
Fast Radio Burst (05:07)
Decoding the Multiverse (06:19)
Origins (02:27)
Multidimensional (04:43)
Amata Immortale (05:04)
I am (07:15)
Arcanum (Da Vinci’s Enigma) (06:25)
Oceano (04:02)
Diskografia:
Zero Gravity (Rebirth and Evolution) – 2019
Definitíva:
TURILLI/LIONE RHAPSODY predstavuje v úžasnej forme dve zásadné osobnosti symfonického power metalu. Nahrávka „Zero Gravity (Rebirth and Evolution)“ sa v žiadnom prípade nevracia do prvopočiatkov žánru a vonkoncom nepôsobí ako retro. Predstavuje technicky bravúrne zvládnutú dosku s nepreberným množstvom prirodzene fungujúcich motívov a nezastaviteľným prúdom emócií.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla