Andre Matos – Mentalize

Nie je to tak dávno, čo uzrel svetlo sveta debutový album ostrieľaného brazílskeho majstra Andreho Matosa, pomenovaný prozaicky Time To Be Free. Áno, Andre už naozaj potreboval odhodiť okovy, ktoré nosil ako daň za účinkovanie v kapelách, v ktorých vždy existuje hrozba stretu viacerých individualít. Za pomoci kolegov zo Shaman sa teda rozhodol vydať na sólovú dráhu. Tak sa už v podstate k zohratej partii pridal ešte mladý a šikovný bubeník Eloy Casagrande a staronová mašinéria mohla naštartovať.
Album Mentalize je druhým sólovým počinom sympatického južana. Už na debute Time To Be Free demonštroval, prečo je tak ospevovanou postavičkou metalovej scény. Jednoducho sa opäť obnažil v plnej kráse so všetkým, čo k tomu patrí a výsledok síce nepriniesol žiadne prekvapenia, napriek tomu však očakávane výborný produkt.
Čo však čakať od Mentalize? Zásadné zmeny určite nie.
Opäť raz nám ponúka silný materiál, v ktorom prezentuje svoj skladateľský um a silné hudobné cítenie. Matos je študovaný dirigent a skladateľ a to v jeho hudbe jednoducho cítiť.  Metalová dravosť sa mieša s precíznosťou orchestrálneho dirigenta, tvrdé pasáže pretkávajú ohromujúce dramatické momenty či  nežné klavírne výlevy. Z každého rožku ponúka trošku. Nechýbajú power metalové koncertné istoty, ktoré si vás obmotajú ako prvé (I Will Return, Power Stream), vyvalia sa na vás typicky Matosovské, akosi ťažkou atmosférou pôsobiace skladby, ktoré ale v momente dokáže zušľachtiť klavírnymi pasážami. Samozrejme to nejde ani bez krásnej balady, ktorú objavíte v Back To You a pochutnáte si aj na jednoduchej čisto klavírnej nádhere A Lapse In Time. Do divadla vás posadí okázalá When The Sun Cried Out, no nezľaknite sa, keď sa na vás z niektorých skladieb vyvalí priemer. Darmo, dĺžka albumu presahujúca hodinu je risk.
Andre teda opäť prišiel s albumom, ktorý ho udržiava vo vodách nadpriemeru. Niekedy nadobúdam pocit, že sa do iných vôd tak ľahko ani nedostane. Patrí totiž do kategórie umelcov, ktorí by sa museli veľmi snažiť, aby svojho fanúšika sklamali. Nedovoľuje mu to už len samotná hlboká láska k hudbe, ktorú s otvoreným srdcom pretavuje do muziky. A tento gejzír vášnivých emócií chtiac či nechtiac, určite zachytí aj srdce ľadovej kráľovnej.

Žáner: Heavy/power metal
Krajina pôvodu: Brazília
Vydavateľstvo: SPV/Steamhammer, 2010
Web: www.myspace.com/andrematossolo
Zostava:
Andre Matos – vokály a piáno
Andre Hernandes – gitara
Hugo Mariutti – gitara
Luis Mariutti – basa
Eloy Casagrande – bicie
Fabio Ribeiro – klávesy
Diskografia:
Time To Be Free – 2007
Mentalize – 2010
Tracklist:
Leading On (5:08)
I Will Return (5:10)
Someone Else (5:47)
Shift the Night Away (4:58)
Back To You (4:14)
The Myriad (5:08)
When the Sun Cried Out (4:39)
Mirror of Me (4:15)
Violence (4:59)
A Lapse In Time (2:42)
Power Stream (4:13)
Dont Despair /Bonus Track/ (5:08)
Definitíva: Silný prírastok do powermetalového žánru.
Pre fanúšikov Andre Matosa povinnosť,
pre ostatných, možnosť vypočuť si
originálne dielo, od skúseného umelca.

Autor: Moonchild

Hodnotenia autora: 8 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla