Kulturák sa otriasal v základoch: ČAD znovu rozvášnili Zvolenčanov, zdatne im sekundovali aj ďalšie kapely

Metaloví Bastardi Tour 2018, na ktorom brázdia koncertné pódiá ČAD, MALIGNANT TUMOUR a ACID FORCE, zavítali tentokrát do Zvolena.

ZVOLEN. Príjemné, takmer letné počasie, sprevádzalo ďalšiu zastávku turné Metaloví Bastardi. Termín pripadol na piatkový večer, za miesto koncertu bol zvolený Dom kultúry ŽSR, alebo k chcete – miestny Kulturák, ktorý sa stáva pod Pustým hradom čoraz tradičnejším miestom aj pre metalové koncerty. Usporiadateľskú taktovku mala nad koncertom agentúra Pro Music. Dosť však bolo faktických informácií.

Usporiadatelia pridali okrem troch kapiel, ktoré sú na spoločnom turné, aj domácu formáciu JAKUBYSKO. Celý príjemný večer by sa dal označiť štyrmi prívlastkami. Agresívny, nespútaný, motörheadovský a zľudovelý. Ale taktiež by sa dal označiť aj za večer bubeníkov. Práve tlčmajstri hrali prím v takmer každom vystúpení.

JAKUBYSKO

Štart celého večer pripadol na domácu crust/grind/metalovú úderku JAKUBYSKO, ktorá prešla zmenou v zostave. Kapelu opustil Trangy, naopak naspäť k živému hraniu sa vrátil basák Monky, člen kultovej a dnes už neexistujúcej skupiny IDIOTS PARADE. Trangyho vokálne časti si vzal na starosti bubeník Jago. Celú zostavu dopĺňa gitarista a vokalista Fearo.

JAKUBYSKO sa snažili dostať ľudí do varu svojou zmesou agresívnej a rýchlej hudby, v ktorej nejde len o crustovú rýchlosť, ale kde-tu bol aj náznak hutných a ťaživých riffov. Došlo na piesne ako „Robota 3“, „Robota 1“, „Horror“ alebo známu „Jozef B.“ Rozhodne najviac zaujal bubeník Jago, bývalý člen známej formácie MADCULT, ktorý opäť potvrdil svoje bubenícke kvality. A nielen tie. Okrem náročnej hry mal na starosti aj doplňujúci vokál, klobúk dole. Škoda len, že pod pódiom v tom momente nebolo viac ľudí, ktorí by rozprúdili poriadne pogo.

Už keď sme pri fanúšikoch. Do Zvolena ich zamierilo približne 200, celkom slušná účasť, najmä ak do úvahy vezmem fakt, že v neďalekej Banskej Bystrici hrali Američania ORIGIN. Zvolenský kultúrny dom je priestranný, niektorí fanúšikovia debatovali vonku, iní pri pive pred sálou, ďalší v krčme o poschodie vyššie. To bol aj prípad úvodnej kapely, na ktorú sa prizeralo odhadom 50 ľudí.

ACID FORCE

Potom na rad prišli mladí thrasheri spod Urpína – ACID FORCE. Od úvodu bolo jasné, že budeme mať dočinenia s ďalšou energickou šou v ich podaní. Kulturákom doslova prefrčala rýchla thrashová víchrica zvaná ACID FORCE. Štvorica hudobníkov má v sebe mladícku dravosť a nespútanosť rannej METALLICY, SLAYERU či SEPULTURY.

Hralo sa najmä z ich debutového albumu „Atrocity for the Lust“ a ak som o pár riadkov vyššie napísal slovné spojenie rýchla thrashová smršť, slovíčko rýchla, musím zdôrazniť. Ak ste počuli ich debutový dlhohrajúci album, istotne viete o čom točím. Naživo boli totiž skladby z „Atrocity for the Lust“ zahrané ešte o niečo rýchlejšie ako na spomínanej nahrávke. Každopádne, je radosť sa pozerať na týchto mladíkov.

ACID FORCCE

Starší sa nostalgicky preniesli v čase a zaspomínali spolu s nimi na staré thrash metalové klasiky. Záver koncertov ACID FORCE patrí v podaní Banskobystričanov vždy coveru „Aces of Spades“ od MOTÖRHEAD. A práve pri tejto pocte zosnulému Lemmymu Kilmisterovi sa pod pódiom strhlo konečne poriadne pogo. Pravda, pár fanúšikov si poctivo odskákali a odzrážali celý ich koncert, a práve im bol tento cover venovaný. ACID FORCE jednoducho rozsekali Zvolen na kusy.

MALIGNANT TUMOUR

Scéna sa potom začala chystať pre zahraničného hosťa celého turné, české stálice MALIGNANT TUMOUR. S ich približne hodinovým setom sa pokračovalo v rytme poslednej skladby ACID FORCE. Áno, MALIGNANT TUMOUR do nás nasekali poriadne špinavý motörheadovský heavy punk. Štvorica ostravských hudobníkov je na scéne už neuveriteľných 27 rokov a za ten čas stihla vydať 6 štúdiových albumov a nespočetné množstvo splitiek. V Česku vyhrali aj hudobné ceny Anděl či Břitva.

MALIGNANT TUMOUR. Foto: ProMusic

O chalanoch je známe, že majú radi recesiu a tak aj vyzerali na pódiu. Vokalista a basák Martin Bilos Bílek prezradil, že vo Zvolene hrajú vôbec po prvýkrát a vôbec to u nás nie je zlé. Ich energické vystúpenie nenechalo chladným ani zvolenské publikum. Do „tanca“ sa strhlo už oveľa viac fanúšikov. Azda najviac všetkých prítomných potešil hit „Earthshaker“, počas ktorého pribehol na pódium zahulákať refrén aj jeden z fanúšikov. Najviac skladieb sa však hralo z uznávaného a stále aktuálneho albumu „The Metallist“. Aj tu sa nachvíľu pristavíme pri bubeníkovi. Bohdič alias „Nick Barker“ hral náročné rýchle pasáže s neuveriteľným kľudom a pohodou. Radosť sa na neho pozerať. A samozrejme, nielen na neho, ale aj celú kapelu. Čas v spoločnosti „Malignantov“ ubehol veľmi rýchlo. Ich vystúpenie na Gothoome 2016 ma vôbec nebavilo, teraz to bolo úplne o niečom inom.

ČAD

ČAD, jedna z najlepších slovenských kapiel súčasnosti. Tak, ako má veľa neprajníkov a závistlivcov, má aj obrovské množstvo fanúšikov. A tých je oveľa viac. Potvrdilo sa to aj vo Zvolene. Je pravda, že predsa len na aktuálnom turné bolo o niečo menej ľudí, ako vlani, keď brázdili slovenské mestá s kapelou CATASTROFY, ale aj tak sa počas ich koncertu strhla doslova „ľudová zábava“. Ako skupina avizovala, na tomto turné hrá celý ocenený album „Bastard“, ktorý vybrali kritici za najlepší v kategórii hard and heavy na Radio_Head_Awards.

Basáčka Baška si stále plní materské povinnosti a tak Pišta s Valérom k sebe zobrali Hula (TESTIMONY, DAVOVÁ PSYCHÓZA), aby fanúšikovia neboli ochudobnení o basgitaru ako v minulosti. A urobili dobre, pretože Hulo sa svojej pozície zhostil na výbornú. „Bastard“ sa hral naživo presne v takom poradí, ako bol na albume. Začínalo sa „Štvaná zver“, pokračovalo sa songami „Plytký hrob“, „Frustrovaný dojebaný nasratý“, „Močiar“, „Satani“. A práve týchto päť skladieb nebolo naživo to pravé orechové. Pišta pôsobil v úvodu koncertu unaveným dojmom (Zvolen bol predposledná zastávka turné), zachraňovala to len bubenícka mašina a jeden z najlepších tlčmajstrov pod Tatrami, Valér Tornád. Pozerať sa na jeho hru je veľkým zážitkom, pozornému oku neuniklo, že aj v tom šialenom tempe sa hrou bavil, neraz si medzi údermi ešte paličky prekrútil medzi prstami.

Našťastie približne od piesne „Zlá burina“ sa dojem unaveného Pištu úplne rozplynul. Práve od tohto momentu začal koncert naberať tie správne grády. Vystúpenie ČAD si nenechal ujsť ani líder MALIGNANT TUMOUR Bilos, ktorý si na boku pódia rozložil stoličku a aj on s úsmevom na perách sledoval fantastický koncert slovenskej trojice. Z nového albumu na mňa úplne najlepšie naživo pôsobila pieseň „Zlo som ja“.

Po rovnomennej piesni „Bastard“, ktorá ukončila nový album, prišli na rad sľúbené najväčšie šlágre. A tie Zvolen aj dostal. Začínalo sa songom „Rabujeme“, pokračoval „Vyvrhel“, „Psia krv“. Atmosféra bola vynikajúca, aj keď zvolenský kulturák nepraskal vo švíkoch, začínal sa otriasať v základoch.

Veľmi milý moment prišiel v závere koncertu. Pišta si všimol medzi fanúšikmi aj baviacu sa Peťu, z dnes už spomínanej a neexistujúcej kapely IDITOS PARADE, ktorú pozdravil a nezabudol ani na jej hafanov a rodinku. A keď už spomíname známe tváre. Tak tých sa zišlo na tomto koncerte neúrekom. Najmä z muzikantskej obce v meste pod Pustým hradom. Celkovo bola atmosféra výborná a priateľská.

V závere sa vpredu sa strhlo riadne pogo a circle pit, vzduchom lietali pivá a to všetko sa stupňovalo pri ďalších už notoricky známych veciach „Ťažký kov“, „Konflikty“, „Sekery a buzogáne“. Úplný záver obstarala pomalšia a moja obľúbená „Démon samoty“. Pišta, Hulo a Valér sa so zvolenom rozlúčili skladbou „Čertova kovadlina“.

Opäť sa potvrdilo, že aj Zvolen je hladný po metalových koncertoch. Opäť sa potvrdilo, že ČAD získali sošku Rádiohláv oprávnene. Veď, na ktorú slovenskú kapelu príde v siedmich slovenských mestách priemerne 200 ľudí? Kvalitných kapiel máme v našej krajine veľa, ale mnohé z nich nedokážu na koncertoch prekročiť ani hranicu 100 fanúšikov v rodnom meste. Takže niet o čom, ČAD fanúšikov majú po celom Slovensku. Samozrejme aj vo Zvolene. Oba tábory si navzájom odovzdali energiu a vytvorili výbornú atmosféru, jednoducho, stálo to za to.

PLUSY:
ČAD, MALIGNANT TUMOUR, ACID FORCE, výkony bubeníkov všetkých kapiel, priestor, priateľská atmosféra

MÍNUSY:
Žiadne