Sila CATASTROFY je v živých vystúpeniach. Zvolen zažil aj vydarené koncerty kapiel RANA a PIVNICA

Bratislavskí zbojníci CATASTROFY opäť brázdia po slovenských kluboch, po dvoch rokoch zavítali aj do Zvolena.

ZVOLEN. Prešli dva roky odkedy sa skupina CATASTROFY predstavila v rámci spoločného turné s ČAD pod Pustým hradom. Pätica hudobníkov sa teda vrátila do miestneho Domu kultúry ŽSR alebo ak chcete – Kulturáku. Tentokrát prezentovala stále aktuálny album „Besnota“, ktorý je nominovaný v kategórii Hard & Heavy na Radio_Head_Awards.

Spoločne s junákmi z hlavného mesta sa metalu chtivým Zvolenčanom (a nielen im, prišli aj fanúšikovia z okolia) predstavili aj skupiny PIVNICA a RANA. Celá akcia sa volala „Metále v Kulturáku“, pod palcom ju mal organizačný tím z ProMusic.sk. Ako to už býva pri akciách pod ich taktovkou, všetko fungovalo bez problémov.

RANA. Foto: Sveťo Janota

Sobotňajší večer odštartovala post hardcorovo metalová/neocrustová kapela RANA, taktiež z hlavného mesta. Skupinu vedie agilný Andrej Bartek, známy aj z pôsobenia v HUMAN HUMUS alebo DISTAX. Aj RANA vydala v roku 2018 veľmi zaujímavý a kritikmi cenený album „Nesprávne otázky“.

S touto formáciou som sa stretol naživo po prvý raz. Ich zaujímavá zmes riffov a postupov okorenená svojským Andrejovým prejavom veľmi bavila. Mnohých, najmä mužských fanúšikov, istotne zaujala bubeníčka Karolínka. Zároveň však musím jedným dychom dodať, že tejto kapele by viac svedčal menší a útulnejší klub, ako pomerne priestranný a v tej chvíli ešte nie veľmi dostatočne zaplnený priestor pod pódiom. Čaro ich hudby by vyznelo ešte viac. Aj napriek tomuto malému postrehu ich vystúpenie malo správnu atmosféru a drajv.

PIVNICA. Foto: Sveťo Janota

Na druhú skupinu PIVNICA bolo už zvedavých viacero hláv. Ich punk reznutý s hardcorom si užívali fanúšikovia, kapela bola takmer domáca a preto nečudo, že ľudia poznali ich trefné texty a ukázali, že sa chcú v tento večer baviť.

Bavili sa aj členovia kapely a fungovala tak potrebná chémia medzi fanúšikmi a skupinou. Odzneli songy ako „Ticho a prach“, „Čo ich spája“ alebo „Pod drobnohľadom“. PIVNICA dobre naladila ľudí na zbojnícky thrash metal v podaní CATASTROFY.

CATASTROFY. Foto: Sveťo Janota

Bratislavčania prezentujú aktuálny album „Besnota“, ktorý mňa až tak neuchvátil, ale. Sila tejto skupiny je v živých koncertoch, vedia strhnúť dav a ich thrash metal už doslova zľudovel. A to sa potvrdilo aj na Strednom Slovensku. Veď nie nadarmo mali spoločne s ČAD 850 fanúšikov na koncerte v Majesticu. A kde prídu, plnia kluby – zaslúžene. Mimochodom, tak tomu bolo aj vo zvolenskom Kulturáku, odhadom 250 až 300 ľudí.

Chalani za nástrojmi hrali znova ako o život a iba potvrdili (aj keď nikomu už nemusia nič dokazovať) svoje zručnosti. Prvýkrát som ich videl približne v roku 2012 alebo 2013. A odvtedy prešli poriadny kus cesty, ich popularita a úspech je plne zaslúžená.

Boris z CATASTROFY. Foto: Sveťo Janota

Frontman Boris bol mierne indisponovaný, bolelo ho hrdlo a odchádzali mu hlasivky. Bolo to počuteľné a citeľné. Po koncerte skupina napísala, že rozmýšľala nad zrušením zvolenského koncertu. A urobila dobre, že ho nezrušila. Borisovi pomohli v refrénoch fanúšikovia, ktorí rozpútali zbojnícku veselicu a nikomu nevadilo, že nejde na sto percent. Frontman Bratislavčanov dal v niektorých refrénoch aj priestor zvolenskému publiku, niektorým sa ich „chvíľa slávy“ vydarila, iným menej, ale čo je najdôležitejšie, koncert si užívali obe strany.

Okrem prezentovania skladieb z albumu „Besnota“, odzneli aj dnes už notoricky známe skladby ako „Ančine cecky“, „Na detskej oslave“ a v závere sme počuli aj azda najväčší hit z novinky – „Jebem vaše idoly“. Chalani sú uletená, veselá kopa, čo dokumentovali aj vo Zvolene. Bol to vydarený a príjemný večer v spoločnosti slovenských kapiel.

PLUSY:
Koncerty všetkých troch kapiel, slušná účasť, merch kapiel, atmosféra

MÍNUSY:
Pár až príliš „spoločensky unavených“ jedincov

Foto: Sveťo Janota