PRI GRIND OVER EUROPE SA NITRA OTRIASALA V ZÁKLADOCH

Koncertná agentúra Rest of Noise prichystala pre slovenských fanúšikov ozajstnú lahôdku. Podarilo sa jej zorganizovať  jednu zastávku v rámci európskeho turné Grind Over Europe Tour 2012 kapiel EXHUMED, ROTTEN SOUND, MAGRUDERGRIND. Slovenský organizátor tejto akcie pozval okrem hlavných hviezd večera do nitrianskej Novej pekárne aj kapelu z exotickej Kostariky ADVENT OF BEDLAM a slovenské formácie KILLCHAIN a SYSTEMATIC DAMAGE.
Termín koncertu pripadol na štvrtok na Medzinárodný deň žien. Ak čakali niektoré žienky, že ich polovičky pripravia pre nich nejaký romantický program, boli zrejme sklamané. Milovníci extrémneho metalu sa pobrali Grind Over Europe. Na obranu takchto pánov, ktorí v tento deň pozabudli na svoje priateľky, napíšem len toľko, že rozhodne by mali svojim partnerom odpustiť, pretože pri ľúbivých tónoch jednotlivých kapiel, na ne určite mysleli…Poďme, už ale k samotnej akcii.

Štvrtkový večer mali otvoriť slovenskí SYSTEMATIC DAMAGE, avšak kapela výrazne meškala a tak dosť nevďačná úloha zahájiť večer prischla košickým KILLCHAIN. Kapela z východného Slovenska sa snažila svojim death/grindom rozprúdiť fanúšikov, ktorí po príchode do klubu sa ešte len „oťukávali“, prípadne venovali kamarátom ako kapele samotnej. Na výkone KILLCHAIN sa to nijak neprejavilo, najmä vokalista Gabi sa snažil rozprúdiť fanúšikov.

SYTEMATIC DAMAGE sa stále nenachádzali v klube a na pódiu sa preto chystali Kostaričania ADVENT OF BEDLAM. Ešte pred ich vystúpením som aj ja sám postretával v Nitre pár známych, ktorých vidím iba na koncertoch. Nedá mi však nespomenúť jeden fakt, že aj keď sa koncert odohrával v Nitre, spoločne s domácimi fanúšikmi prišlo podporiť túto akciu najviac Zvolenčanov. Nechcem prehánať, ale nezávisle na sebe sa ich v Nitre ocitlo minimálne 20, naozaj klobúk dole. Späť k samotným Kostaričanom. Priznám sa, že s touto kapelou som sa stretol úplne prvýkrát a nevedel som čo mám od nich čakať. Zrejme ani sama kapela nevedela čo má očakávať od slovenských fanúšikov. Čo sa hudby týka, tak hrali poctivý death metal, nie nepodobný práve hlavným hviezdam večera EXHUMED. Kapela má na svojom konte dva štúdiové albumy, pričom novinka Flesh Over God vyšla iba 29. februára. Mňa osobne ich vystúpenie nijak zvlášť extra neohúrilo, ale na druhej strane ani nesklamalo. Podľa slov speváka Roya Zumbada, bola kapela na Slovensku prvýkrát a formácia prisľúbila, že sa sem ešte vrátia. Samozrejme celá kapela ďakovala fanúšikom, ktorí ich koncert odsledovali celý.

Už počas setu ADVENT OF BEDLAM dorazili do klubu SYSTEMATIC DAMAGE, ktorí tak hneď po príchode vyšli na pódium. Taktiež som sa s touto kapelou stretol prvý raz, avšak známi, ktorí poznajú ich tvorbu ma upozorňovali, že to bude masaker. A musím priznať, že bol. Absolútne úderný grindcore zaujal nielen mňa, ale konečne sa pod pódiom nachádzalo viacej hláv. SYSTEMATIC DAMAGE sa dočkali aj prvých väčších ovácií a musím napísať, že úplne zaslúžene. SYSTEMATIC DAMAGE veruže publikum príjemne nažhavili na prvého z ťahúňov večera, Američanov MAGRUDERGRIND.

Trio MAGRUDERGRIND dalo do svojho vystúpenia od úvodu až do konca absolútne všetko. Grindové besnenie nemalo chybu. Nechcite však po mne, aby som vám vymenoval skladby, ktoré hrali, pretože to ozaj neviem. Milovníci poriadneho fastcoru a grindcoru si veruže prišli na svoje. Fanúšikovia sa pridali k tomuto triu a myslím, že oba tábory si tento koncert užili. Klobúk dole pred bubeníkom Chrisom Mooreom a taktiež vokalistom Avim Kulawym, ktorého hlasivky dostali riadne zabrať. Nemôžem sa však zbaviť pocitu, že ich koncert mal trvať o niečo dlhšie, pretože absolútne nečakane po jednej skladbe sa Avi poďakoval a kapela šla z pódia dole. Ešte počas poslednej skladby som si všimol, ako Avi naznačuje gitaristovi RJ Oberovi,ž e už nemôže z hlasivkami. Ono, niet sa tomu ani čo čudovať. MAGRUDERGRIND boli prvým vrcholom nitrianskeho večera. Nedá mi však nespomenúť jednu nemilú skutočnosť. Už skoro pred koncom vystúpenia MAGRUDERGRIND sa snažili niektorí fanúšikovia vyliezť na pódium a skočiť si do davu, avšak sbskár stojaci na boku začal do ľudí, ktorí chceli vyjsť na pódium kopať. Pri opätovnom pokuse dotyčného o vyštveranie sa na pódium bol opäť skopnutý dole, ale to už začali pískať na neho všetci fanúšikovia a nie veľmi príjemným pohľadom ho počastoval aj gitarista RJ Ober. Škoda tohto momentu, trošku to pokazilo dojem z akcie, ale na druhej strane musím napísať, že pri posledných dvoch kapelách mohli vyjsť fanúšikovia na pódium bez problémov.

Na rad prišli ďalší grinderi, tento krát z krajiny tisícich jazier ROTTEN SOUND. Osobne som túto kapelu videl už druhý krát, ale prvý krát v klube a ten im svedčí oveľa viac ako festivalové pódium. Ľudia aj kapela sa opäť ako pri MAGRUDEGRIND poriadne vybesnili. ROTTEN SOUND sa opierali najmä o posledný album Cursed. Vo vynikajúcej forme sa predviedol vokalista Keijo Niinimaa, ale nezaostávali ani zvyšní členovia kapely. Grinderi si jednoducho museli prísť na svoje.

Už po ROTTEN SOUND som začínal pociťovať nepríjemný piskot v ušiach. Nie že by boli kapely zle nazvučené, ale všetky boli až príliš nahlas. Avšak na takýchto akciách to nie je nezvyčajné. Nechcem odhadovať počet fanúšikov, tipujem nejakú stovku. Vrchol večera mal prísť s kalifornskými navrátilcami EXHUMED. Teda vrchol večera, mám pocit, že najviac ľudí bolo zvedavých na MAGRUDERGRIND a ROTTEN SOUND. Mimochodom počas celej akcie ste mohli postretávať členov všetkých kapiel v klube a každý z nich bol ochotný prehodiť s vami pár slov. MAGRUDERGRIND asi najviac. Priamo od členov EXHUMED ste si mohli kúpiť ich merch a taktiež s nimi v pohode pokecať a zavtipkovať. Od úvodných tónov som mal pocit, že EXHUMED majú najhorší zvuk z celého večera, čo bola trošku škoda. Americká štvorica sa opierala o skladby z fantastického comebackového albumu All Guts, No Glory, z ktorého odzneli As Hammer To Anvil, I Rot Within, Necrotized a So Let It Be Rotten…So Let It Be Done. Osobne sa mi zdalo, že práve kvôli zvuku nevyzneli tak ako na štúdiovom albume. To však nič nemenilo na obrovskom nasadení, ktoré bolo cítiť z každého pohybu členov EXHUMED. Rozhodne si pobyt na pódiu užívali a myslím, že urobili viac než dobre, že začali opäť hrávať. Došlo aj na legendárny song, titulnú skladbu z debutového albumu Gore Metal a síce Necromaniac. Celkovo bol setlist vhodne zostavený a ja som si celé vystúpenie užil. Počas jednej skladby si spoločne s Mattom Harveyom vyšiel „zaspievať“ aj Keijo Niinimaa z ROTTEN SOUND. Celkovo sa kapela počas vystúpenia ani nebránila kontaktu s divákmi. Ani som sa nenazdal a ich koncert bol na konci. Jedným dychom musím dodať, že pódium svedčí EXHUMED naozaj veľmi dobre a títo skúsení harcovníci sa na ňom cítia ako doma. Veľmi dobre spravili, že sú späť!

Z celej akcie Grind Over Europe mám len a len pozitívne dojmy. Fanúšikov nebolo ani veľa, ani málo, jednoducho tak akurát. Opäť som postretával kopu známych a navyše nesklamala ani jedna kapela. Celý večer sa niesol v príjemnej a pohodovej atmosfére, ktorú trošku narušil iba neprimeraný zásah sbskára, ktorý bol našťastie jediným čiernym bodom koncertu. Aj na ten sa však pochvíľke zabudlo. Hlavné, prečo sme do Nitry prišli a prečo dali mnohí prednosť koncertu pred svojimi polovičkami boli kapely, ktoré pripravili ozajstný masaker. Nitra sa na MDŽ, nadnesene napísané, otriasala v základoch.

PLUSY:
Výborné kapely, priateľská atmosféra, kopa známych, kapely ochotné kecať s každým fanúšikom, tradične dobre vybavený klub Nová pekáreň

MÍNUSY:
Neprimeraný zásah sbskára

Autor a foto: Stillborn

KILLCHAIN

ADVENT OF BEDLAM

SYSTEMATIC DAMAGE

MAGRUDERGRIND

ROTTEN SOUND

EXHUMED