Soen – Cognitive

Miluješ progresívnych bizarných šialencov TOOL a nechce sa ti čakať na ich nový štúdiový album ďalších „pár“ rokov? Potom sú tu pre teba SOEN! I tak nejak by mohol znieť dobrý reklamný slogan na aktuálnu dosku superprojektu s názvom SOEN, v ktorom spoločne kujú plány také hviezdy ako Martin Lopez (ex – OPETH) či Steve DiGiorgio (ex – DEATH, ex – TESTAMENT). K tomu pripočítajme veľmi kvalitného speváka Joela Ekelöfa (WILLOWTREE), ale i nenápadného gitaristu Kima Platbarzdisa a rázom máme vymaľované. Pomyselným obrazom všetkých zúčastnených ma byť novinka Cognitive, ktorá sa na pultoch predajní objavila pomerne nedávno. Čo tak si ju predstaviť?
Ako som už naznačil v úvode, hudobná náplň Cognitive ľahko evokuje nálady akými disponujú zoskupenia ako TOOL, OPETH (ich jemnejšia stránka) či KATATONIA. Nechýbajú občasné tribal motívy, zasnené plochy, jemný a vysoko precítený spev, či aj nejaká tá tvrdšia pasáž. V nich dominuje hlavne vždy skvelý bicmen Martin Lopez, ktorého hra vyráža svojou prepracovanosťou v niektorých momentoch dych. Iným veľmi výrazným znakom je neprehliadnuteľná basgitara svetobežníka Stevea DiGiorgia a zvuk jeho hudobného nástroja je často krát pre uši poslucháča veľmi lahodný. U týchto dvoch „týpkov“ sú vynikajúce inštrumentálne zručnosti akousi samozrejmosťou. Najviac však svojim prínosom prekvapil pomerne neznámy spevák Joel Ekelöf. Jeho hlas je veľmi jemný, krehký a svojou farbou veľmi pripomína speváka spomínaných TOOL, a to M. J. Keenana. V niektorých skladbách z jeho prejavu doslova mrazí (Savia), v iných (Ideate, Last Light) jeho hlas chytí skôr za srdce. Žeby sa nám zrodila nová pevecká hviezda? Bravo Joel!

Album k vysokému hodnoteniu posúva takisto výborný zvuk, síce v dnešnej dobe je to u takýchto harcovníkov prakticky samozrejmosť, ale aj napriek tomu ho treba spomenúť, keďže po tejto stránke je absolútne všetko v najväčšom poriadku. Vybrať však jednu, a to najlepšiu skladbu z tohto kompletu je ale sakramentsky ťažkou úlohou! Môže ňou byť i úvodná Fraccions, majestátna Slithering, prenádherne vystavané Canvas či Last Light, veľmi jemná vecička Ideate či singlovka Savia. Táto skladba má s najväčšou určitosťou najbližšie k „toolovskému“ zvuku, a to hlavne svojou dominantnou a veľmi skreslenou basgitarou a taktiež znepokojivou atmosférou, ktorá však dominuje takisto celej nahrávke Cognitive.  Odporúčam pozrieť aj priložené a zaujímavé video k tejto vynikajúcej skladbe, ktoré by vás mohlo zaujať.

Žáner: progressive metal
Krajina pôvodu: USA, Švédsko
Vydavateľstvo: Spinefarm Records
Dátum vydania: 15.2.2012
Web: www.myspace.com/soenmusic
Zostava:
Joel Ekelöf – vokály
Kim Platbarzdis – gitara
Steve DiGiorgio – basgitara
Martin Lopez – bicie
Diskografia:
Cognitive – 2012
Tracklist:
Fraktal
Fraccions
Delenda
Last Light
Oscillation
Canvas
Ideate
Purpose
Slithering
Savia
Definitíva:
Výrazná inšpirácia TOOL a podobných zoskupení
 síce môže kadekoho odradiť či znechutiť,
avšak ak si odmyslíte túto maličkú „chybu“ krásy,
môžete byť albumom Cognitive veľmi príjemne prekvapení. VEĽMI prekvapení!

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla