CANNIBAL CORPSE podali v Tartarose štandardný výkon, v úmornom teple im chýbalo väčšie oduševnenie

Úvod júla bol pre metalového fanúšika ťažký, priam náročný. Festivalmi a vynikajúcimi klubovkami sa to len tak hemží. Jednou z nich bol aj koncert amerických legiend death metalu CANNIBAL CORPSE v Banskej Bystrici.

BANSKÁ BYSTRICA. Viacerí vraveli, že pondelok 9. júla veruže nie je šťastný dátum pre takúto klubovku, dva dni po Gothoome, chvíľu pred Obscene Extreme a uprostred ďalších mnohých zaujímavých koncertov. Ale vedzte, že pre promotéra nie je veľmi ľahké vyberať a určovať dátum. Takisto, mnohí doslova hejtovali, že takéto legendy budú v banskobystrickom Tartarose. Ako to teda dopadlo?

Je pravdou, že CANNIBAL CORPSE už v pod Urpínom hrali, vo februári boli v Bratislave, ale odhadom aj tak prilákali približne 300 fanúšikov smrteľného kovu. A hneď v úvode musím vytiahnuť spomienku na dnes už pre mňa kultový koncert v tomto klube – AGNOSTIC FRONT v roku 2015. Vo viacerých aspektoch sa tieto dve akcie podobali. Úmorné teplo v klube, obe skupiny sú americké legendy a množstvo fanúšikov.

O štart večera sa postarali Slováci SUBURBAN TERRORIST. Približne polhodinka v ich spoločnosti ubehla rýchlo. Chalani z Beluše potvrdili, že patria k špičke slovenskej scény. Okrem zabehnutých flákov odznela aj úplne nová pieseň, ktorá sa objaví na chystanej tretej štúdiovke. Tú by mali pokrstiť na ich vlastnej akcii BelUSA Death fest v októbri.

Potešil aj záujem fanúšikov o slovenskú predkapelu, ktorí jej vyjadrili podporu. Po zvukovej stránke bolo tiež všetko v poriadku a ako navnadenie na legendy z Buffala poslúžili SUBURBAN TERRORIST výborne. Dobrý ťah organizátorov z Obscure Promotion.

Keď som v úvode písal o hejtoch k miestu konania, napokon sa Tartaros ukázal ako postačujúci klub na tento koncert, najmä kapacitne. Pódium, ktoré je v tomto klube špecifické (väčšie do hĺbky ako šírky) bolo predsa len malé pre obe účinkujúce kapely, ale s podmienkami sa obe formácie popasovali veľmi dobre. Vynikajúce bolo, že sa začínalo presne načas. Aj SUBURBAN TERRORIST aj CANNIBAL CORPSE. V tomto sa veruže majú slovenskí organizátori ešte čo učiť (samozrejme, česť výnimkám).

CANNIBAL CORPSE

Presne s úderom pol desiatej hodiny vyšli na pódium legendárni rezníci z CANNIBAL CORPSE. Moje obavy, že Corpsegrinder nebude môcť predvádzať svoj špecifický headbang sa veľmi rýchlo rozplynuli. Pravda, najmä gitarová sekcia mala stiesnené podmienky, ale za 90 minút sa to dalo zvládnuť. Prvá polovica koncertu patrila najmä novšej tvorbe a stále novému albumu „Red Before Black“. V prvej polovici potešila klipovka „Kill or Become“ z predošlého albumu „A Skeletal Domain“.

Čo však nepotešilo bol zvuk. Mal som problém rozoznať vyššie spomínanú hitovicu. A to mali Američania svojho vlastného zvukára. Hold, Tartaros asi treba poznať lepšie, aby ste namiešali ten správny zvukový koktejl. Paulove bicie boli najprv príliš v popredí, neskôr vôbec nevynikli, prechody nebolo vôbec počuť. Naopak, najviac zneli hajtky. Najhoršie dopadli gitary. Škoda. Po mojom presune viac dozadu, bolo počuť najmä rozprávajúcich sa ľudí, ako hudbu samotnú.

Tak ako fanúšikovia, aj kapela sa morila s teplom v klube a možno aj kvôli tomu pôsobili miestami neoduševnene. S výnimkou frontmana Georga. Ten párkrát zavtipkoval, aj napriek teplu bol dobre naladený, rozdal niekoľko minerálok. Avšak videl som už veruže oveľa lepšie vystúpenie týchto legiend death metalu. Až v závere došlo na staršie pecky, celý koncert kapela zakončovala už tradične skladbami „Make Them Suffer“ a „Hammer Smashed Face“.

Výkon kapely bol tradične dobrý, avšak chýbala mi akási pridaná hodnota a mne osobne zážitok z koncertu pokazil zvuk. Na záver treba však podotknúť, že aj keď vyzerali členovia CANNIBAL CORPSE nedostupne, najmä Alex Webster sa ochotne pofotil a popodpisoval. Ostatní členovia sa ponáhľali na hotel. Corpsegrindere však prisľúbil, že sa ešte vráti a svoje slovo dodržal. A tak pár šťastlivcov, ktorí na neho počkali, si odniesli spoločnú fotku, podpis a zážitok.

PLUSY:
Štandardný výkon CANNIBAL CORPSE, Alex Webster, support v podobe SUBURBAN TERRORIST

MÍNUSY:
Zvuk, veľké teplo v klube, dôraz sa kládol na novšie skladby