SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY a LUNATIC GODS si podmanili Tartaros

Spoločné miniturné českej skupiny SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY a slovenských matadorov LUNATIC GODS zavítalo aj do banskobystrického klubu Tartaros.

BANSKÁ BYSTRICA. Na stredoslovenské mesto pripadla predposledná zastávka tohto miniturné, ktoré sa predtým zastavilo v Uherskom Hradišti, Vrútkach, Námestove a Bratislave. Termín bol priam ideálny – piatkový večer.

LABURNUM DIVER

Klub sa zapĺňal pomenej, ale napokon bola zvedavá na tri kapely približne stovka ľudí. Koncertný večer otvorili menej známi Zvolenčania LABURNUM DIVER. Ono, na scéne sú už od roku 2009, ale na svojom konte majú doteraz len rovnomenné demo z roku 2013 a v septembri im vyšiel debutový album „The Hard Journey Black“, ktorý odznel v plnej paráde.

Členov LABURNUM DIVER priviedol k metalovej hudbe Ľuboš Kubiš z legendárnej formácie MÄSO. V ich hudbe sme mohli počuť najmä progresívne postupy a prístup s extrémnejším vokálom. Ďalšou zaujímavosťou je, že gitarista Igor Kočiš pôsobí aj v LUNATIC GODS. Ich vystúpenie trvalo približne 50 minút, najviac z neho zaujali najmä gitarové postupy. Na chalanoch bolo ešte vidieť, že sa potrebujú koncertne zohrať a popracovať na pódiovom prejave. Každopádne, bol to celkom príjemný úvod večera a najviac potešilo, že nám na Slovensku vyrastá ďalšia zaujímavá kapela.

Martin „Marthus“ Škaroupka

Na pódiu sa už pomaly chystalo všetko pre LUNATIC GODS. Pekne sa to zaplnilo aj pod pódiom. Slovenská legenda poháňaná skvelým Martinom „Marthusom“ Škaroupkom (CRADLE OF FILTH, TITANIC, INNER FEAR) za bicími, odštartovala koncert výbornou a na úvod ako stvorenou piesňou „Zbojnícka“. Kapele chýba klávesáčka Majica, ktorá si plnila materské povinnosti.

LUNATIC GODS

Z nového albumu „Turiec“ sme si mohli vychutnať skladby „Na Tlstej rastie zlatá tráva“, „Oriana (O Čertovom vrchu)“ a samozrejme aj výbornú klipovku „Zabudli sme dýchať“. Slova medzi skladbami sa už tradične ujal gitarista Luboslav. Menšie pódium v Tartarose mierne limitovalo pódiový prejav Martinčanov. A navyše, keď mal Marthus rozloženú svoju „súpravičku“.

Najviac na celom koncerte zamrzel zvuk. Perkusie Jána Minára nebolo takmer vôbec počuť a zvuk, ktorý šiel smerom k fanúšikom sa zlieval do jednej veľkej gule. Azda najlepšie boli ozvučené Marthusove bicie. LUNATIC GODS s týmto excelentným bubeníkom sú naživo zážitkom. Banská Bystrica sa dočkala aj porcie známych piesní ako „Balada o makovom mlynčeku“, „Márnosť“ alebo „Kračúň“. Na záver si publikum vyžiadalo ešte prídavok. LUNATIC GODS odohrali výborný a oduševnený koncert, škoda len mizerného zvuku, ktorý trocha pokazil celkový dojem.

Hanka Hajdová

Na záver piatkového večera sa pred publikum postavili SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY. Aj oni mali problém pomestiť sa na pódium a fungovali v mierne stiesnených podmienkach, ktoré však nezabránili skvelému koncertu. A hlavne, konečne bol aj zvuk v úplnom poriadku! Celá kapela podala výborný výkon, nad všetkým ale vyčnieval fantastický spev Hanky Hajdovej.

Hralo sa pochopiteľne z aktuálneho albumu „Smutnice“, počuť sme mohli „Ptakoprav“, pri ktorej Pavel vytiahol masku vtáka, či „Kdo z nás je víc“, ale aj klipovku „Synečku“. Potešili aj piesne „Mokoš“ alebo „Skryj hlavu do dlaní“. Melancholický večer ladený do doomu v spojení s folklórom a metalovými riffmi ostane ešte dlho v pamäti všetkých, ktorí si vystúpenie SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY nenechali ujsť.

V Tartarose sa stretlo veľa známych tvárí od Brezna asi až po Zvolen. Potešiteľné je, že pretrvávajú nielen staré priateľstvá, ale stále je záujem aj o domácu scénu. Potvrdil to aj tento koncert.

PLUSY:
Vystúpenia SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY a LUNATIC GODS, priatelia, merch kapiel, účasť, atmosféra

MÍNUSY:
Azda len nevydarený zvuk LUNATIC GODS

Foto: Sveťo Janota