Piatkový program na Gothoome narušila búrka, top koncerty predviedli SEPTICFLESH a ZHRINE

Po úvodnom black metalovom dni čakali na návštevníkov Gothoomu už aj iné žánre a viaceré veľké mená. Počas druhého dňa patrili medzi headlinerov EXODUS či SEPTICFLESH.

REVIŠTSKÉ PODZÁMČIE. Po úvodnom zhodnotení festivalu a fotoreportáži z black metalové ho dňa, prichádzame už aj s plnohodnotnou reportážou z deviateho ročníka festivalu Gothoom Open Air Fest.

Piatkový program mali odštartovať RUST2DUST, no pracovné povinnosti bubeníka týchto Bratislavčanov im napokon príchod neumožnili. Štart tak pripadol kapele SODOMIZED CADAVER, po nich sa predstavili formácie DYSANGELIUM a ELYSIUM.

PERVERSITY

Prvú kapelu, ktorú sme pozorne sledovali, boli Slováci PERVERSITY. Prešovčania so svojim aktuálnym počinom „Idolatry“ boli medzi nominovanými nahrávkami na Radio_Head_Awards. A práve skladby z tohto albumu tvorili podstatnú časť ich setu.

Ich hudba je plná krkolomných a rýchlych riffov, no pritom stále ide o priamočiary death metal alá DEICIDE. Ich vystúpenie malo šťavu a správny drajv, no chýbala im väčšia podpora pod pódiom.

MELANCHOLY PESSIMISM

Po nich sa už všetko chystalo na českú partiu MELANCHOLY PESSIMISM, ich grindcore s prvkami death metalu však prilákal miesto fanúšikov najmä mraky a lejak. Pár skladieb odohrali pri daždi, avšak potom prišla poriadna apokalypsa. Revišťom sa prehnala búrková smršť s krúpami a bolo jasné, že ich koncert sa skončil.

Táto prietrž mračien spôsobila poriadnu paseku aj organizátorom. Po približne hodinovom lejaku sa nachvíľu vyčasilo, ale na pódiu boli iba technici. Búrka totiž kompletne zničila elektrické vybavenie na pódiu. Táto nepríjemnosť postihla kapely BRUTE, RAMCHAT a aj Čechov TORTHARRY. Až po približne štyroch hodinách sa na pódiu začalo hrať. Za toto patrí ďalšia pochvala organizátorskému tímu, že si s nepríjemnou situáciou poradil.

Dave Ingram (JUST BEFORE DAWN)

Na rad prišli s približne hodinovým sklzom deatheri JUST BEFORE DAWN, v ktorých radoch pôsobí excelentný a skromný chroptič Dave Ingram (ex-BOLT THROWER, ex-BENEDICTION, ex-HAIL OF BULLETS). Okrem neho istotne prítomných zaujal aj basák Jonny Pettersson, avšak nešlo len o jeho hru, ale o extrémne dlhú zapletenú bradu, ktorá siahala až niekam pod jeho kolená.

JUST BEFORE DAWN majú na svojom konte tri štúdiové albumy, najviac sa však hralo z aprílovej novinky „Tides of Blood“. Bolo vidieť, že na pódiu máme ostrieľaných borcov. Aj keď šlo o death metal, kapela má výbornú rytmickú sekciu poháňanú bubeníkom Helgetunom. Všetkému ale vládol skvelý Ingramov vokál. Kapele sa na festivale veľmi páčilo, bolo ju vidieť po svojom koncerte v areáli aj počas ďalšieho dňa. Ochotne sa s fanúšikmi debatovali, popíjali a fotili.

EXODUS

Po nemeckej kopírke BEHEMOTH zvanej MAAT, mali vystúpiť SEPTICFLESH, ale keďže sa program kvôli búrke poriadne naťahoval, organizátori sa museli prispôsobiť najväčšiemu menu 9. ročníka, americkej thrash metalovej legende EXODUS, ktorá zahrala skôr než jej grécki kolegovia. Američania sa predlho zvučili, čo veruže už v úvode nevrhlo veľmi dobré svetlo. Našťastie to vykompenzovali svojim setom.

Je pravda, že oveľa radšej mám rád tvorbu tejto kapely s vokalistom Robom Dukesom, ale aj vystúpenie so Stevem „Zetro“ Souzom malo svoje čaro. Netreba zabudnúť, že na Gothoom prišli hudobníci z Bay Area bez svojej najväčšej hviezdy Garyho Holta, ktorý si plní povinnosti so SLAYER. Miesto neho sme mali možnosť vidieť Kragena Luma (HEATHEN).

Koncert odpálili EXODUS skladbou „Funeral Hymn“, pokračovalo sa v rýchlom tempe „Blood In, Blood Out“ či „Deliver Us to Evil“. Thrash metalové hody boli podporené výborným zvukom, krásnymi gitarovými pasážami, no mne prejav pána oblečeného v hokejovom drese EXODUS vôbec nerezal. Celé to Zetro podčiarkol tým, že si nás pomýlil s Českou republikou. Našťastie to celé z môjho pohľadu napravili záverečným trojlístkom thrashových peciek „Bonded By Blood“, „The Toxic Waltz“ a „Strike of the Beast“. Aj napriek niekoľkým výhradám voči ich vystúpeniu, myslím, že úlohu headlinera splnili.

Frontman Spiros zo SEPTICFLESH

Po nich sa už na pódiu predstavili grécki atmosferici SEPTICFLESH. Na úvod napálili do nás pecku zo stále aktuálneho albumu „Codex Omega“ (do motívov tohto albumu bolo ladené aj pódium) – „Portrait of A Headless Men“, pokračovalo sa hitovkou z predošlej nahrávky „The Great Mass“ – „The Vampire from Nazareth“, po nej nasledovala „Martyrs“.

Po každej skladbe sa frontman Spiros prihováral slovenskému publiku v štýle „my friends“, hecoval ho. Avšak práve fráza „my friends“, ktorú predniesol po každej skladbe niekoľkokrát, po čase začala pekne liezť na nervy. Našťastie na ich výbornej šou to nič nezmenilo. Gro ich setlistu tvorili práve dva posledné albumy „Codex Omega“ a „Titan“.

Spiros vysvetlil slovenskému publiku, že nemôže veľmi dvíhať pravú ruku, pretože mal prednedávnom nehodu. Ani to neovplyvnilo jeho výkon. Vy, ktorí sa pýtate ako to bolo s orchestrálnymi časťami, tak tie boli pustené zo samplov. Azda najviac potešili songy „Pyramid God“ a „Prometheus“. Dovolím si tvrdiť, že ľudia po tomto koncertne odchádzali spokojnejší ako po sete EXODUS.

ZHRINE

Piatok sa už pomaly prehupol na sobotu a to mali na pódiu vystúpiť domáci DOOMAS. Keďže sa kvôli nepriaznivému počasiu posunul celý časový harmonogram, hlava festivalu a skupiny DOOMAS rozhodla, že svoje miesto prenechajú ďalším zahraničným účinkujúcim. Pekné gesto. Na rade tak boli Islanďania ZHRINE, pre mňa dovtedy veľká neznáma a najväčšie pozitívne prekvapenie Gothoomu. Black metalisti, ktorí nevyzerali ako black metalisti. Na pódiu boli slušne oblečení hudobníci s kultivovaným prejavom a po hudobnej stránke, takmer dokonalým.

Mnohým prítomným pri ich koncerte vôbec nevadilo, že sa pri Hrone spustil opäť dážď. Ich hudbu si užívali plnými dúškami. Bubeník sa síce nevyhol malým problémom s bicími, keď mu spadla hajtka, ale všetko sa to rýchlo napravilo. Hudba a vystúpenie ZHRINE bolo magické, malo správnu atmosféru. Kapela má na konte zatiaľ iba jeden album „Unortheta“ z roku 2016 a tak nám prezentovala len skladby z neho. Gothoom, ďakujeme za túto kapelu.

Dlhý piatkový deň zakončili ďalší black metalisti MORD‘ A‘ STIGMATA. Ale keďže nás čakal ešte ďalší deň s mnohými ťahákmi, zvolili sme nočný odpočinok. Záverečnú časť našej reportáže zverejníme v nedeľu. V závere nájdete ešte fotogalériu z atmosféry.