SÓLSTAFIR si podmanili fanúšikov, BRUJERIA zabávala, VADER sekal, aj taká bola sobota na Gothoome 2018

Deviaty ročník Gothoom Open Air sa takmer znenazdajky prehupol do tretieho a zároveň posledného dňa.

REVIŠTSKÉ PODZÁMČIE. V sobotu sa celé osadenstvo festivalu zobudilo do príjemného letného rána. Všetci naplnení zážitkami z predošlých dvoch dní, boli plní očakávania, čo prinesie deň posledný. Ten sľuboval viacero headlinerov.

ACID FORCE

Tesne po desiatej hodine sa na pódiu predstavili čoraz populárnejší a obľúbenejší (právom) mladí thrasheri ACID FORCE z Banskej Bystrice. Jednoducho, budíček ako hrom! Areálom sa prehnala poriadne dravá thrashová víchrica. Aj pod pódiom sa zišlo veruže dosť fanúšikov tejto kapely.

Frontman Teo zbytočne nerečnil a spolu s ďalšími spoluhráčmi súkali do ľudí pod pódiom jednu pecku za druhou. Hralo sa prevažne z debutového albumu „Atrocity for the Lust“. K videniu pod pódiom bol aj menší circle pit, v ktorom zaujal aj fúrik a malý, približne 4-ročný chlapec, s veľkými slúchadlami na ušiach. Ten sa nebojácne vybral do kotla dospelých a užil si to do sýta.

Na Gothoom zavítali aj Telettubies.

Už keď spomínam fanúšikov. Gothoom je známy tým, že na ňom vládne rodinná atmosféra. Aj na tomto ročníku sme mohli vidieť niekoľko deťúreniec, ale aj úplný protipól, takmer dôchodcov. A to je všeobecne na metale to krásne. Spája ľudí rôznych vekových kategórií, farby pleti, či národnosti. Na Gothoom opäť zavítalo aj niekoľko zahraničných fanúšikov.

Mnoho návštevníkov festivalu využilo prítomnosť zrúcaniny hradu Revište na jeho návštevu. Ja som nebol výnimkou. Je pravda, že je na hrade ešte veľa roboty a je to miestami aj nebezpečné, ale výhľad na okolie stál za to. Poďme ale späť ku kapelám samotným.

Emil z LUNATIC GODS

Ďalšou kapelou, na ktorú sme sa zamerali, boli slovenskí matadori LUNATIC GODS, ktorí sa po menšej odmlke vrátili na koncertné pódiá. A že im pódium náramne svedčí a sú na ňom ako doma, sme sa mohli presvedčiť aj na Gothoome. Svoj set odštartovali peckou „Zbojnícka“ z predchádzajúcej, sedem rokov starej štúdiovky, „Vlnobytie“.

Prednedávnom vyšiel Martinčanom vydarený album „Turiec“. Naživo z neho najviac zaujala pieseň „Na Tlstej rastie zlatá tráva“. Trošku zamrzelo, že inak parádny zvuk počas celého festivalu si odniesla práve táto skupina, teda skôr jej ženská časť, pretože klávesy a husle takmer vôbec nebolo počuť. Mnohí si istotne všimli, že celú bandu poháňa vpred bubenícky stroj Martin „Marthus“ Škaroupka z CRADLE OF FILTH, ktorý celé vystúpenie poriadne oživil. Sledovať jeho hru a pôžitok, aký z nej má, je vždy zážitkom. Na pódiu bolo najviac cítiť gitaristu Ľuboslava, ktorý sa pomedzi jednotlivé skladby najčastejšie ujal slova.

S Gothoomom sa „šialení bohovia“ rozlúčili skladbou „Kračúň (Slnovrat zimný)“. Na záver si dovolím skonštatovať, že práve LUNATIC GODS boli najlepšou slovenskou kapelou v line-upe deviateho ročníka. Už sa tešíme na ich jesenné klubové turné so SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY.

DEMENTOR

Hneď po Martinčanoch nasledovala ďalšia domáca skupina, brutal death metalové legendy DEMENTOR. Je pravda, že posledný štúdiový album im vyšiel ešte v roku 2011, no ich diskografia je bohatá a tak sme zažili prierez toho najlepšieho. Mňa osobne najviac potešila skladba „God Defamer“ z rovnomenného albumu z roku 2004. V závere však ich set na mňa pôsobil už veľmi monotónne, ale bolo príjemné vidieť týchto pánov opäť na pódiu. Snáď sa čoskoro dočkáme a nového albumu.

DEFEATED SANITY

Potom sa fanúšikom predstavili dve zahraničné kapely – DIVINE CHAOS z Veľkej Británie a Rakúšania DARKFALL. Pomaly začal vznikať mierny časový sklz, ale nebolo to zatiaľ nič hrozné. Na pódiu to potom rozbalili Nemci DEFEATED SANITY so svojim technickým brutal death metalom. Plné pódium bolo najmä vokalistu Josha Welshmana, ktorý je v kapele od roku 2016. Navyše z jeho krku šiel naozaj neľudský zvuk.

Úplne inak to vyzeralo s gitaristom a basákom, ktorí sa veľmi nehýbali, ale to len preto, že hrali poriadne krkolomné pasáže. Na svoje si prišli najmä fanúšikovia toho najbrutálnejšieho death metalu. Bol to jednoducho výživný koncert.

BRUJERIA

Po Nemcoch sa už pomaly všetko chystalo na Mexičanov BRUJERIA. Práve túto kapelu ohlásili organizátori ako poslednú. Pôvodne sa mala predstaviť v tento istý deň, ale v Bratislave. Po dohode dvoch organizátorských táborov ju presunuli práve na Gothoom a bola to ukážku skvelej spolupráce, jednoducho perfektný ťah. Hneď v úvode napíšem, že sme zažili najlepšiu zábavu na festivale práve pri tejto kapele.

BRUJERIA a Telettubies

Hudobníci do nás súkali najmä skladby z aktuálneho albumu „Pocho Aztlan“, nezabudli sme si zakričať „Fuck Donald Trump“. Došlo aj na skladby „La ley de plomo“, „Desperado“, „Brujerizmo“, „Anti-Castro“ či „Consejos Narcos“. Zraky sa upierali najmä na oboch vokalistov Juana a El Sangróna, ktorí sa medzi skladbami vhodne dopĺňali a ukážkovo komunikovali s publikom. Jeden z fanúšikov im podával aj sáčok trávy, na výmenu za spevákovu šiltovku. BRUJERIA si napokon sáčok po dôkladnom prezretí nevzala. Predsa len v Mexiku sú asi zvyknutí na iný „matroš“. Fanúšik sa sprvu nedočkal ani šiltovky, ale zozadu na pódium priletela jedna pre neho. Pekné gesto. BRUJERIA však nie sú len vokalisti, za bicími sedela obrovská legenda – Nick Barker (LOCK UP, ex-DIMMU BORGIR, ex-CRADLE OF FILTH).

Celý koncert si užívala kapela i fanúšikovia, fungovala povestná chémia. Pod pódiom sa objavili aj štyria fanúšikovia v kostýmoch Teletubbies. To si všimla aj dvojica frontmanov, ktorá ich často spomínala. Parádny koncert BRUJERIA zakončili už legendárnou skladbou „Matando güeros“, počas ktorej sa strhlo poriadne peklo. A to sa už pri balení nástrojov kapely spustili ešte tóny „Macarena“, pardón „Marijuany“. Pri tom už postupne vyšli na pódium aj Teletubbies, ktorí si s Juanom a El Sangrónom v kruhu zaskákali. Na pódiu sa s nimi objavil aj kolega z Eargrinderu v ponči BRUJERIA.

VADER

Po zábave prišiel na rad old school death metal v podaní poľských stálic VADER. Pódium sa zahalilo do temných farieb a Peter a spol. nasúkali do nás poriadnu porciu skvelého death metalu. Poliaci vystúpili na Slovensku v rámci turné „World Incantation Tour 1993-2018“. Dostali sme prierez toho najlepšieho. Počnúc „Dark Age“, cez „Triumph of Death“, „Testimony“, „Wings“, či „Silent Empire“.

Najviac azda potešila paľba „Wings“ z pre mňa ich najlepšieho albumu „Litany“ z roku 2000. Krásny návrat v čase. A zážitok pozerať na bicmena Jamesa Stewarta. Frontman Peter sa z času na čas prihovoril fanúšikom v čechoslovenčine. Bolo to milé. Hodinový set ukončili VADER skladbou „Send Me Back To Hell“ z predošlej štúdiovky „The Empire“. Kapela sa však ešte raz vrátila a všetkým bolo jasné, čo príde. Hitovka „Helleluyah!!! (God Is Dead)“. Bodka za výborným koncertom ako sa patrí.

SÓLSTAFIR

Pomaly sa blížil čas na ďalšieho headlinera a pre mnohých aj najväčšieho – Islanďanov SÓLSTAFIR. Keďže sme mali prístup do backstage videli sme ich svedomitú prípravu a pred samotným nástupom na pódium sa hudobníci v kruhu objali, niečo si zakričali a šli na to. Toto hecnutie malo zrejme svoj význam, pretože na pódiu rozohrali poriadne magické islandské čary.

SÓLSTAFIR

Od úvodného tónu bolo jasné, že budeme mať čo dočinenia s výnimočným koncertom. Ich post rock vyvolal mnoho emócií a slzy šťastia u nejedného fanúšika. Veľmi milo prekvapil frontman Aðalbjörn Tryggvason, ktorý často chodil dopredu na bedne, s fanúšikmi si dával pästičky a mnoho sól hral takto vpredu. Navyše jeho precítený spev prechádzal celým telom. Nezaostával ani zvyšok kapely. Nádherný kryštalický zvuk (pochvala pre zvukárov) dal vyniknúť všetkým nástrojom. Bola radosť vidieť a počuť naživo gitarové protipóly a disharmónie. Celá kapela bola výborne naladená.

Ak som správne zachytil pri toľkých emóciách, tak z nového albumu hrali Islanďania dve skladby. Celý set otvorili titulnou „Silfur-refur“ a ďalšiu („Bláfjall“) pridali v závere emotívneho koncertu. Potešila aj „Otta“ z predošlej štúdiovky. Azda najemotívnejší moment prišiel, keď líder skupiny venoval skladby „Goddess of the Age“ ľuďom bojujúcim s depresiami. Aj keď som mal spočiatku neoprávnené obavy, ich koncert bol vrcholom tohtoročného Gothoomu. Krásne, emotívne, precítené, priam dokonalé. Ďakujeme.

OBSCURE SPHINX

Po SÓLSTAFIR prišiel na rad ďalší death metal. Death metal v podaní Švédov ENTRAILS. A tu prišla jediná maličká chybička v dramaturgii festivalu. Po SÓLSTAFIR sme potrebovali spracovať všetky emócie a tak sme sa zamerali už len na kapelu OBSCURE SPHINX z Poľska. Tí mali hrať desať minút po polnoci, avšak program sa už riadne naťahoval a tak Zofia „Wielebna“ Fraś a jej hudobníci sa dočkali až niečo po 1:00. Nezávidenia hodná situácia, pretože kapela v backstage bola už dlhšie a pôsobila poriadne zmrznutým dojmom.

OBSCURE SPHINX

Našťastie to neovplyvnilo ich výkon na pódiu. OBSCURE SPHINX sú kapela, na ktorú som sa poriadne tešil. Od úvodu sa všetky zraky upierali práve na bosú frontwomanku, jej ťažko opísateľné sekané pohyby, čistý vokál striedaný so screamom, sú zážitkom. Aj ona využila bedne vo fotopite, kde predviedla jedno zo svojich pohybových čísiel. Približne v polovici koncert zapla Zofia aj svetielka, ktoré mala na stojane mikrofónu.

Koncert odštartovali piesňou „Nothing Left“, otvárakom z aktuálnej dosky „Epitaphs“, odznela aj ich jediná klipovka „Lunar Caustic“. OBSCURE SPHINX, to však nie je len Wielebna. Ich sludge/doom/post metal sú aj ostatní členovia. Zaujala najmä Olova hra na gitare. OBSCURE SPHINX sú na Slovensku obľúbení. To potvrdil aj počet ľudí pod pódiom, ktorí ich sledovali počas už dosť neskorej nočnej hodiny.

Tento koncert bol bodkou aj pre Valhalla.sk. Gothoom uzavreli nemeckí blackáči CTULU. Mimochodom, v zákulisí sa poctivo pripravoval najmä ich bubeník, ktorí chodil už v maske s paličkami v ruke a stále hral „na prázdno“. Ich koncert sme však už nevideli. Za zvukov poslednej skladby OBSCURE SPHINX sme posadali do áut a pobrali sa plní zážitkov smer Zvolen a smer Nitra. Aby sme vám neostali nič dlžní, tak 9. ročník Gothoomu si spravil aj rekord v návštevnosti. Podľa vyjadrení organizátorov nás bolo 2100.

Potvrdilo sa, že Gothoom nie je festival, ale rodina. Bola to moja tretia účasť na tomto festivale a práve 9. ročník bol rozhodne najlepší zo všetkých. Mnoho skvelých priateľských stretnutí, výborné koncerty, parádny areál, veľmi dobrá organizácia. Petrovi Betkovi a jeho tímu patrí za všetkých „pressákov“, ale najmä fanúšikov obrovské – ĎAKUJEME: Už teraz sa tešíme na jubilejný 10. ročník, ktorý sa uskutoční 18. až 20. júla na tomto istom mieste. Dovidenia o rok, priatelia.

Najlepšie vystúpenia: SÓLSTAFIR, ZHRINE, BRUJERIA, VADER, SEPTICFLESH, OBSCURE SPHINX

Potešili: EXODUS, DEFEATED SANITY, JUST BEFORE DAWN

Najlepšie slovenské koncerty: LUNATIC GODS a ACID FORCE

PLUSY:
Atmosféra, organizácia, vegánsky stánok s jedlom, mnoho skvelých ľudí a priateľov, dramaturgia festivalu, výber kapiel, areál, zvládnutie ťažkej technickej situácie po búrke

MÍNUSY:
Azda okrem nespokojnosti s jedlom a cenami v klasickom stánku, nestojí nič za reč