BLOODBOUND – Rise of the Dragon Empire

Švédi BLOODBOUND ostávajú verní dračej agende i na najnovšom kotúči. Novinka „Rise of the Dragon Empire“ kontinuálne nadväzuje na predchádzajúci počin aj so všetkými minulými neduhmi.

Skvelá prvotina, solídne pokračovanie a famózna tretia radovka je krátky a výstižný popis toho najsilnejšieho z diskografie heavy/power metalových Severanov. Príchodom súčasného vokalistu Patrika Johanssona kapela získala osobitý vokálny prejav a živelného frontmana. Album „Unholy Cross“, ktorý bol jeho prvým zápisom, možno považovať za začiatok prerodu vrcholiaceho v práve vychádzajúcom disku, a ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou bude pretrvávať aj naďalej.

BLOODBOUND – Rise of the Dragon Empire

Tým aktuálnym hudobným prejavom je konzumný metal prostého strihu generovaný prostredníctvom posledných albumov snažiac sa tak priživiť na popularite svojich krajanov SABATON. To, že sa im to i komerčne darí podčiarkuje aj tohtoročné turné po prvýkrát v pozícii hlavnej kapely. Z môjho pohľadu ide len o zúročenie sondovania toho, čo je momentálne na trhu príťažlivé, trendové, dostatočne nenáročné na vstrebanie a prístupné širšej mase ľudí. Nejde ani tak o úspech muzikantskej šikovnosti či invencie, ale o príhodné sa prispôsobenie hladným masám, ktorých apetít je dostatočne veľký na strávenie ďalšej obdobne zameranej kapely hoci s minimom nutričných hodnôt.

Hlavným problémom celej nahrávky je jej nevýraznosť, uniformnosť a v konečnom dôsledku aj bezradnosť. Jednotlivé skladby sa síce príjemne počúvajú, prinášajú kopec melódií, ladne vystavaných gitarových sól, majestátne sa tváriacich sa zborov a honosne zdobených refrénov. Avšak ponúkajú veľmi málo doslova ukážkových a nákazlivých momentov, ktoré by uhranuli a uviazli v hlave na čo i len dlhší moment. Ak sa aj nejaký objaví tak je v okamihu pochovaný nánosom jednotvárnosti. Takými sú kusy „Balerion“ alebo „The Warlock’s Trail”, oba však inštrumentálne predvídavé a strnulé – alebo záverečná „Reign of Fire“ so zaujímavo vsunutým indiánskym zborom.

BLOODBOUND

Doska ako taká ale vôbec nezačína zle. Titulná skladba „Rise of the Dragon Empire“ očarí „nightwishovskou“ melodikou, refrénom s folkovým nádychom a uhrančivými klávesmi. Vznešeným chorálom a „speedovým“ cvalom nás zadupe „Slayer of Kings“. Tá je jednou z mála rýchlych skladieb, ktorých bolo neúrekom na predošlom albume. Najviac vyčnievajúcim kúskom je veľkolepá a rozpínavá „Blackwater Bay“ s nadýchanými „synth“ klávesmi.

Naopak, letargické a znudené bicie, nezáživne sa opakujúce riffy zvyšných položiek však dopomáhajú tomu, aby sa jednotlivé piesne zlievali do jedného. Rozťahaná nuda v „Breaking the Beast“ i „Magical Eye“ a do očí bijúca inšpirácia SABATON v „A Blessing in Sorcery“, „Skyriders and Stormbringers“ či „Giants of Heaven“ potvrdzujú nemohúcnosť súčasných BLOODBOUND.

Aj vzhľadom na relatívne pretrvávajúci komerčný záujem o súčasný ksicht Švédov je nepravdepodobné očakávať výraznú zmenu v ďalšom tvárnení výrazu kapely. Každopádne ten súčasný je rýchlo prchavý, bez potrebného nadhľadu a žiaduceho nasadenia.

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 22.03.2019
Web: http://www.bloodbound.se
Zostava:
Patrik Johansson –vokály
Tomas Olsson – gitary
Henrik Olsson – gitary
Anders Broman – basgitara
Fredrik Bergh – klávesy
Daniel Sjögren – bicie
Tracklist:
Rise of the Dragon Empire (04:37)
Slayer of Kings (05:03)
Skyriders and Stormbringers (03:51)
Magical Eye (03:51)
Blackwater Bay (03:56)
Giants of Heaven (04:05)
The Warlock’s Trail (03:56)
A Blessing in Sorcery (03:51)
Breaking the Beast (04:12)
Balerion (04:41)
Reign of Fire (03:49)
Diskografia:
Nosferatu – 2005
Book of the Dead – 2007
Tabula Rasa – 2009
Unholy Cross – 2011
In the Name of Metal – 2012
Stormborn – 2014
War of Dragons – 2017
Rise of the Dragon Empire – 2019
Definitíva:
S rozrastajúcou sa diskografiou Švédov BLOODBOUND pribúda nanešťastie aj počet nahrávok, ktorými sa nemôžu pýšiť. Novinka „Rise of the Dragon Empire“ je nevýrazným dielom s rýchlo prchavou chytľavosťou a sporadicky sa objavujúcimi vyčnievajúcimi momentmi. Opakujúcim sa kazom sú skladby, z ktorých sa poslucháč bude márne snažiť zoškrabať nálepku SABATON.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články