EMBOLISM: NAŠA KAPELA JE O PERFEKTNEJ PARTII MAGOROV

Vznikli v roku 1997, pochádzajú z Kanianky a pokojne môžeme povedať, že na Slovensku patria medzi grindové legendy. Na svojom konte majú dva štúdiové albumy, ale aj splitko s HAEMORRHAGE či AGATHOCLES. Reč je o slovenskej kapele EMBOLISM, ktorá sa opäť vrátila na scénu a po troch rokoch od ich reunionu chystajú nový album! To je určite dobrý dôvod na pár otázok, na ktoré odpovedal gitarista Michal Kotrík.
V roku 2010 ste urobili mnohým fanúšikom radosť, keď ste sa ako kapela opäť dali dokopy. Čo stálo za týmto rozhodnutím oživiť EMBOLISM?
V prvom rade sme si chceli urobiť radosť my a trocha si zaspomínať na staré časy, odohrať zopár koncertov, postretávať starých známych. Vedeli sme, že niektorým ľudom urobíme kurevskú radosť, však často som počúval otázky, čo je s EMBOLISM a dosť ľudí to sralo, že sme sa vytratili. Je krásne, keď si ťa ľudia pamätajú, spomínajú na staré akcošky a aj po toľkých rokoch dávajú naše albumy. S myšlienkou dať dokopy po rokoch kapelu sme sa zahrávali už dlhšie, len samozrejme všetko záviselo od bicmana Porkyho, ktorý bol nakoniec ochotný do toho ísť s tým, že o nových songoch nemohol ani počuť (smiech). No a samozrejme, akoby to bolo keby sme ho neprehovorili a po čase skúšania sme zbúchali celkom slušné pesničky.


Na scéne ste od roku 1997, s akými predstavami a ambíciami ste zakladali kapelu a aké zmeny zaznamenala scéna počas vášho pôsobenia v nej?

Fúúúha, dobrá otázka (smiech). No, na začiatku to bolo len také nezmyselné hranie, taký dobre zahratý bordel (smiech). O nejakých ambíciach nemohla byť reč. Jasné, že keď máš sedemnásť, tak máš sen vypredať štadión s METALLICOU ako predkapelou (smiech). Postupne pochopíš, že to je viacmenej o perfektnej partii magorov, kopec srandovných chvíľ s nimi v skúšobni a mimo nej, a keď ešte hráš grindcore nie je možné, aby si sa tým ešte nedaj bože živil. Kedysi dávno, keď sme začínali sa dalo ešte hovoriť o akom takom undergrounde, to bolo vtedy fakt krásne. Žiadny internet, všetko sa riešilo poštou, proste musel si sa tomu venovať a mať to všetko naozaj rád, aby si sa na to nevysral. Teraz je všetko strašne jednoduché a tým pádom menej cenné. Nebolo toho toľko na výber. Vtedy komu vyšlo CD si to naozaj zaslúžil a vedel som, že to bude kvalitka. Teraz si kopec sračiek posťahuješ z netu a máš pokoj. S koncertami to bolo tiež akési priateľskejšie. Teraz mi to pripadá ako všetko jedna veľká súťaž, v ktorej chce byť každý ten najlepší a myslí si o sebe, že je ten najväčší „king“.

Aké obdobie v histórii kapely považuješ za najlepšie a prečo?
Je to samozrejme obdobie, keď nám vyšlo prvé CD „And We All Hate Ourselves“. To boli fakt pekné časy. Kopec splnených snov!!! V prvom rade vlastné CD, ako som hovoril, v tej dobe to bol ohromný úspech a pre nás veľa možností hrať s kapelami na koncertoch, o ktorých sa nám ani len nesnívalo. O to krajšie to bolo, že sme do štúdia vtedy išli len nahrať nejaké to demo, čiže kazetu. Doteraz si pamätám ako brácho ani nesúhlasil, keď nám ponúkol Belo (SANATORIUM), ešte vtedy s Erebos Productions, že nám to vydá na CD. Nakoniec sme ho prehovorili a bolo to fajn. K tomu všetkému to bolo obdobie so spevákom, alebo skôr maskotom EMBOLISM, Krakenom! Je to fakt pán a neskutočný kamarát, s ktorým to bola fakt jedna veľká sranda!

V kapele si od začiatku, čo ti dalo, a naopak, vzalo tvoje pôsobenie v nej?

Celý môj doterajší život je o kapele, a to nielen o EMBOLISM. Mať kapelu, to je fakt veľa stráveného času v skúšobni, a to aj na úkor ľudí, ktorých mám rád. Takže ďakujem za ich toleranciu a trpezlivosť, bez ktorej by to fakt nešlo. No a dala mi asi úplne všetko. Kamarátov, neskutočne veľa spomienok a neopísateľný pocit slobody.

Poďme teraz k vášmu pripravovanému albumu. Aký bude mať názov a kedy by mohol vyjsť? Čo môžu od neho fanúšikovia očakávať? Bude to klasický EMBOLISM alebo tam nájdeme aj nové prvky?
Takže, čo sa týka nového matrošu, už máme nových deväť songov. Samozrejme, najlepšie, aké sme kedy stvorili (smiech). Ale fakt vážne, znejú na skúšobni ozaj husto. Uvidíme, čo to spraví v štúdiu. Ja osobne sa veľmi teším, bude to ďalší z mojich splnených snov. Čakať môžete len EMBOLISM. Nič viac, nič menej. Jeden nemenovaný týpek mi hovoril, že to znie ako niečo medzi „And We All Hate“ a „Mindchaos“. Takže už teraz sa teším na kritiku (smiech). Novinka by mala vyjsť cez leto, tak dúfam, že bude všetko šlapať, ako sa patrí.

Čoho sa bude týkať album po textovej stránke? Sú pre vás texty rovnako dôležité ako hudba?
Samozrejme, že texty sú pre nás dosť dôležité, ale o čom sú, k tomu by ti viac povedal spevák Michal. Ja viem len toľko, že sú o tomto našom krásnom systéme, o ľuďoch čo tomuto všetkému velia, o nevyčerpateľnej téme marihuana, o myšlienkach a pocitoch ľudí, ktorí tie texty píšu a my sa s nimi stotožňujeme. Tak napríklad o bezradnosti, neúprimnosti, o pretvárkach, závisti a iných „pekných“ vlastnostiach ľudí, ktorí žijú vedľa nás a pomaličky nás vyciciavajú.

Ako prebieha skladanie nového materiálu? Kto je hlavným autorom hudby a kto píše texty?
(smiech) Tu nemôžem ísť do detailov, lebo by sa niekto mohol uraziť (smiech). No, skladanie našej novej pesničky je ako bolestný pôrod (smiech). No proste, už to nie je ako za mladi, keď sme furt frčali na tráve (smiech). Ale tak všeobecne prídem ja alebo brácho s nejakými riffmi a potom to spolu s bubeníkom dávame dovtedy, pokiaľ sa nám to nezdá v pohode. Potom to nahráme, aby si do toho nášho výmyslu spevák nafrázoval text, poprípade to s ním ešte nejak pomeníme, ak sa mu niečo nezdá a už len cvičíme a cvičíme. Taká normálka.

Chystáte sa po vydaní novinky na nejaké koncerty po Slovensku a Čechách?
No a tu je kameň úrazu. Náš bubeník Porky, ktorý to s nami tiahne úplne od nášho zrodu a ktorému vlastne vďačíme aj za naše znovuzrodenie sa rozhodol ukončiť jeho trápenie v EMBOLISM. Takže, čo bude teraz fakt neviem. Jedno je isté, nahrá s nami nový materiál a pre neho to hasne. Je nám to samozrejme ľúto,  ale je to jeho rozhodnutie, tak to musíme len akceptovať. Jasné, že ostatní by sme brali po novom albume aj koncerty, ale nájsť dobrého bubeníka, ktorý to s nami potiahne, bude asi kurva problém. Akoby povedal slepý, no uvidíme.

Váš spevák Michal začal zarezávať aj u ATTACK OF RAGE. Ty, ale tiež v súčasnosti pôsobíš okrem EMBOLISM aj v kapele STERCORE. Povedz nám niečo o nej.
Máš pravdu. Michal nastúpil do zabehnutej grind mašiny menom ATTACK OF RAGE. Zo párkrát som ich videl naživo a ver mi, že tam zapadol veľmi dobre. A čo sa týka kapely STERCORE o nej budete v budúcnosti ešte veľa počuť (smiech). Založil som ju ja spolu s mojimi „doprepínanými“ kamarátmi približne vlani v máji. Na basu hrá Keno, Milan na bicie a spevákom je Matúš. Nahrali sme promo demo „Raven Nest“, ktoré sa ľuďom dosť zapáčilo. Odohrali sme prvé koncerty v Šuranoch, Brne a Banskej Bystrici. Naplánovaný je ďalší koncert, a to 21.marca v Bratislave s kapelou AFGRUND. No a úplná novinka je, že začiatkom tohto roka k nám zavítal môj brácho Peter Kotrík, ktorý obšíva basu v EMBOLISM. V STERCORE zaujal post druhého gitaristu, takže spolu so mnou tvorí zas dvojicu. Ako kedysi za starých dobrých čias EMBOLISM! Spolu sme už nahrali promo song ,,The Last Question“, ktorý sme nahrávali u našich kamarátov z kapely TYPHOID. V súčasnosti už máme prichystaný materiál na naše debutové CD, ktoré ak sa zadarí, do leta stočíme a vydáme pod značkou Restofnoise Productions z Nitry. Takže máte sa všetci na čo tešiť. Bude to masaker ako sa patrí! Vďaka Tomášovi z Restofnoise sa nám rysujú aj dosť lukratívne koncerty, o ktorých som sa už zmienil, takže sa čoskoro uvidíme!

Tak a sme na konci nášho rozhovoru, chcel by si ešte niečo zaujímavé dodať, alebo odkázať vašim fanúšikom?
Fúha, už ani nie (smiech). Však som sa už vykecal dosť. Asi chcem len poďakovať všetkým, čo nás celú tú dlhú dobu podporovali a stáli pri nás. Majte sa.

Autor: Prco