TIMO TOLKKI´S AVALON – Return to Eden

Fínsky gitarový virtuóz Timo Tolkki sa rozhodol po piatich rokoch napísať tretiu kapitolu jeho metalovej opery AVALON, ktorá dostala názov „Return to Eden“.

Ako to už u metalových opier býva, tak ako za mikrofónom, tak aj za hudobnými inštrumentami sa vystrieda niekoľko hostí. Pri „Return to Eden“ je tu však jedna špecialita – všetci hostia sa na projekte AVALON podieľajú po prvýkrát a neboli súčasťou ani jedného z dvoch predchodcov.

TIMO TOLKKI´S AVALON – Return to Eden

Nahrávka obsahuje dvanásť skladieb a pohľad na tracklist naznačuje, že pôjde o jednu veľkú power metalovú love story. Ale k tomu sa ešte dostaneme.

„Return to Eden“ otvára pomalé klávesové intro s názvom „Enlighten“, avšak nedostatok rýchlosti vynahrádzajú hneď prvé rytmy skladby „Promises“. Už od prvých riffov je jasné, že ide o speed metal v tej najčistejšej forme. A aj keď sa bavíme o nespochybniteľnej kvalite, práve to robí album „Return to Eden“ rozporuplným. V inštrumentálnej časti sa celý album pohybuje v jednej rýchlej a melodickej línii – poslucháča to síce neruší, ale ani nemá príliš čím prekvapiť.

TIMO TOLKKI´S AVALON možno pre niekoho neprináša tak hviezdne mená ako napríklad AVANTASIA, no práve rozmanitosť hostí, robí z albumu pravú operu a dáva jej punc výnimočnosti. Tu treba jednoznačne pochváliť vyskladanie tracklistu, pretože umelci za mikrofónom striedajú umne a po vokálnej stránke je každá pieseň jedinečná a je jasne cítiť celý príbeh. V rozmanitosti vyčnieva hlavne ústredná a rovnomenná skladba celého albumu – „Return to Eden“, na ktorej si to za mikrofónom strihne rovno trojica vokalistov – Mariangela Demurtas (TRISTANIA), Zachary Stevens (SAVATAGE) a Todd Michael Hall (RIOT V).

Timo Tolkki

Osobne musím vyzdvihnúť skladby, na ktorých sa predvedie holandská diva Anneke van Giersbergen, ktorá pravdepodobne predstavuje najväčšie meno spomedzi hostí a znalcom kapiel so ženskými líderkami je určite veľmi dobre známe. Anneke sa predviedla v dvoch pomerne rozličných polohách v skladbách „Hear My Call“ a „We Are the Ones“.

Prvá menovaná je čistokrvná balada a tie Anneke nesmierne svedčia (dovolím si pripomenúť duet „Somewhere“ s jej veľmi dobrou holandskou kamarátkou Sharon den Adel z WITHIN TEMPTATION). Druhá menovaná je už rytmicky niekde inde a aj keď sa tematicky stále točí okolo toho istého, vďaka výnimočnému vokálu je zrejme najpríjemnejším spestrením celého albumu.

K výpočtu čistokrvných balád na albume sa však pridáva aj druhá zástupkyňa ženského pokolenia na albume – Mariangela Demurtas. Pieseň „Godsend“ je oproti „Hear My Call“ ešte ťahavejšia a miestami hymnickejšia. Avšak opäť sa musím opakovať – na téme sa stále nič nemení.

„Return to Eden“ je album, ktorý je pomerne rozporuplný a mám taký pocit, že nesadne pod kožu ani fanúšikom melodiky. Nahrávke nemožno uprieť kvalitu, tak po inštrumentálnej stránke, kde počujeme rozpoznateľný rukopis fínskeho mága Tima Tolkkiho, tak ani po vokálnej stránke, kde sa navyše pridáva naozaj zaujímavá rozmanitosť. Avšak mám taký pocit, že sa zrejme nezaradí k tým, ktoré by ste si púšťali opakovane, pretože v dnešnej záplave nahrávok nie je až tak výnimočný.

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: symphonic power metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 14.06.2019
Web: https://www.facebook.com/avalonopera
Zostava:
Timo Tolkki – gitara
Todd Michael Hall – vokály
Anneke van Giersbergen – vokály
Mariangela Demurtas – vokály
Zak Stevens – vokály
Eduard Hovinga – vokály
Aldo Lonobile – gitara
Andrea Buratto – basgitara
Antonio Agate – klávesy
Giulio Capone – bicie
Tracklist:
Enlighten (01:08)
Promises (04:46)
Return to Eden (04:47)
Hear My Call (05:15)
Now and Forever (04:10)
Miles Away (04:53)
Limits (04:51)
We Are the Ones (05:03)
Godsend (04:26)
Give Me Hope (05:05)
Wasted Dreams (05:30)
Guiding Star (04:20)
Diskografia:
The Land of New Hope – 2013
Angels of the Apocalypse – 2014
Return to Eden – 2019
Definitíva:
Máte náladu na symfonickú power metalovú love story s rozmanitými hosťami? Potom bude pre vás „Return to Eden“ albumom roka. Na opačnom konci bude pravdepodobne stáť skupina, ktorá tento album onálekpuje ako presladené agro. Táto nahrávka je veľmi náladová a záležať bude na tej vašej, kam ju zaradíte…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla