AEON WINDS – Stormveiled

V júli vydali Slováci AEON WINDS druhý dlhohrajúci album, ktorý má len a len pozitívne ohlasy. Pozreli sme sa na neho bližšie aj my.

Keď som pred niekoľkými rokmi tavil svoje dojmy zo slovenských NEVALOTH do recenzie na ich album „The Antagonist“, poznamenal som, že black metalových telies je v porovnaní s kapelami hrajúcich napr. smrteľný kov u nás podstatne menej. Mám pocit, že situácia sa viac menej nezmenila, dokonca talentovaným Zvolenčanom je tiež koniec. Dvaja členovia pokračujú v úspešnej kariére v CEREMONY OF SILENCE, ale to je už iný príbeh.

AEON WINDS – Stormveiled

Aj táto nemilá skutočnosť ma motivovala k tomu, aby som sa po tomto žánri opäť trocha pokochal a vypočul si nejakú tú súčasnú placku z našich hájov. Vydanie novinky „Stormveiled ” z rúk bratislavského kvarteta teda bolo viac než len vhodnou príležitosťou.

Pojem AEON WINDS sa mi do uši dostal niekoľkokrát, no nikdy som si bandu nevedel nikam zaradiť. Až po otvorení metalových archívov sa začínam orientovať. Bývalí členovia tohto beštiálneho výkvetu mali dočinenia so spolkami ako EVIL DEAD, HROMOVLAD, ANCESTRAL VOLKHVES – kapely, ktoré kedysi brázdili napríklad nitriansky Naozzay klub v rámci organizovaných akcií „Dark Night´s Symphony“.

Jednotliví členovia teda nie sú žiadni nováčikovia, obzvlášť aktívnym je spevák, gitarista a klávesák Svarthen, ktorý má na svedomí veľa projektov.

Atmosferické intro a následná klepačka v úvodnej inštrumentálke „Of Times Forgotten… “ poslucháča veľmi vhodne pripraví na to, čo ho v najbližších 45 minútach neminie.

Úprimne, z počiatku som sa ľakol že ma čaká trištvrte hodina prostého rychlého black metalu, pravda je však taká, že je „Stormveiled“ v rámci svojho aranžérskeho obsahu albumom veľmi rôznorodým.

AEON WINDS

Beštiálnych a surových pasáži je na ňom neúrekom (odporúčam počúvať v lete, chlad je natoľko intenzívny, že klímy sa človek ani nedotkne), no nechýbajú atmosferické prvky, akustická gitara, niektoré texty odspievané v rodnom jazyku a v neposlednom rade netreba zabudnúť na veľmi vydarené čisté vokály, ktoré ma hneď na prvýkrát upútali v „Beyond All Empty Places“.

„I have stood here gazing
I have stood here burning
As their rolling eyes reflects the fire from my soul“

V tomto ponímaní mám dojem ako by sa AEON WINDS snažili na ich novinke vyrovnávať zdravý balans a udržali v strehu nielen fanúšika rýdzo starého black metalu, ale aj poslucháča, ktorý si potrpí na klávesové prvky.

Kým teda chvíľami počujem neskoršiu tvorbu mojich obľúbených EMPEROR (tu by som obzvlášť vypichol inštrumentálky „It Is Beneath Where the Mountains Sing“ a gitarovú „Dying Star Remembrance“), inokedy mám pocit, akoby som počul prvotinu on kultových rúhačov MAYHEM alebo BURZUM.

Zvukovo je album v poriadku, vzhľadom na skutočnosť, že nahrávka disponuje aj melodickými prvkami by som jej ale možno doprial menej špiny. To, že placka nebola šitá horúcou ihlou dokazuje nielen rôznorodý hudobný obsah, ale aj množstvo hostí, ktorí sa na nahrávke podieľali a pekne spracovaný booklet, ktorý okrem textov, fotiek, ďakovačiek a iných štandardných informácií obsahuje krátky verš z pera Janka Kráľa a venovanie pamiatky zosnulému Samovi z Folkingrimm Art.

Ako som v úvode spomínal, o nahrávku som prejavil záujem skôr zo zvedavosti. Napriek tomu, že nie som veľkým fanúšikom čierneho kovu, ma ale dokázal „Stormveiled“ zaujať a s nadšením mi ostal v playliste dlhšiu dobu. Som presvedčený, že má veľký potenciál upútať ako black metalového nadšenca, tak aj open-minded poslucháča, ktorý do čiernych vôd nevkročí často. Odporúčam sa dobre pozapínať, dvíha sa silný vietor…

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: atmospheric black metal/dark ambient
Krajina pôvodu: Slovensko (Bratislava)
Vydavateľstvo: Avantgarde Music
Dátum vydania: 09.07.2019
Web: https://aeonwinds.bandcamp.com/
Zostava:
Svarthen – gitary/vokály/klávesy
Skald – gitary
Axoris – basgitara
Askold – bicie
Tracklist:
Of Times Forgotten… (04:40)
A Cosmic Sky Ablaze (05:49)
Beyond All Empty Places (05:55)
Dawn of the Untamed Moon (04:58)
It Is Beneath Where the Mountains Sing (03:10)
Legacy of the Unconquered Sun (07:01)
Stormveiled (05:53)
Dying Star Remembrance (03:15)
To Embrace the Void (06:06)
…and Woods Forlorn (02:31)
Diskografia:
Those Who Will Remain Silent Forever – 2012
Stormveiled – 2019
Definitíva:
„Stormveiled“, druhý plnohodnotný počin bratislavských majstrov čierneho kovu hovoriacich si AEON WINDS, ponúka ako surové black metalové riffy ostré ako britva, tak aj atmosferické momenty, ktoré poslucháča zavejú do ďalekých končín. Sychravé, poctivé, rôznorodé, nápadité, prepracované, jedným slovo výborné.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla