BLUT AUS NORD – Disharmonium – Undreammable Abysses

Francúzi BLUT AUS NORD prišli v máji už so svojím štrnástym štúdiovým albumom.

BLUT AUS NORD ma doslova šokovali svojim albumom z roku 2019 „Hallucinogen“ (recenzia TU). Ich zvláštne uchopený black metal, ktorý končil niekde v psychedelických vodách, ma posadil na riť. Mal hlavu a pätu, a hlavne, veľmi ma bavil. Muzika na albume mala potrebné gule, šťavu a bola veľmi nápaditá. Máme tu rok 2022 a všetko je inak. Úplne inak.

BLUT AUS NORD – Disharmonium – Undreammable Abysses

BLUT AUS NORD nám ponúkajú materiál na vrchole všetkých temnôt a akejsi zvláštnej zvukovej špiny, ktorá je zabalená do ortodoxnej psychedélie, ktorá by pokojne mohla znieť aj za mrežami liečebného ústavu. Miestami až chorobná temnota, ktorá zvádza boj so zvukmi, ktoré jej šliapu na päty, je vskutku obrovská.

Black metal v podaní týchto Francúzov je absolútne nepredvídateľný, by mohol pokojne byť výkladnou skriňou k nejakému hororovému filmu. Zabudnite však na „Hallucinogen“, prípadne cenené albumovú trilógiu „777“. BLUT AUS NORD totiž nikdy nenahrajú dvakrát to isté.

Čo je pochopiteľné, ale na druhej strane aj mierne na škodu. Moje pocity z aktuálneho počinu „Disharmonium – Undreammable Abysses“ sú však veľmi zmiešané. Zhluk zvláštnych stien, ktoré padajú do mojich sluchovodov nejako nekorešpondujú s mojim pocitom očakávaného.

Mix zvláštnych temnôt, ktorý je položený do akejsi zvláštnej vaty, akoby strácal na svojej originalite, ktorú v sebe prezentovala ostatná tvorba. Miestami silne undergroundový zvuk dáva na známosť, že Francúzi si idú skrátka svoje. Nemienia podliehať trendom alebo nejakým určeným trendom. Na jednej strane hovoríme o umeleckej slobode, na druhej strane očakávaný výsledok nemusí byť až taký, ako by sme si predstavovali. Ale na jednej strane je umelec a na tej druhej konzument. A správne vyváženie medzi týmto zrejme nedosiahne nikto nikdy.

Album aj napriek všetkým mojim snahám prijať ho, na mňa pôsobí priveľmi monotónne a zvláštne posadený do zvukovej roviny. Veľmi zvláštny prístup k skladaniu hrdelných zvukov a opakujúcich sa melódií, ktoré sa strácajú vo veľmi zvláštnom zhluku, ma privádzajú do rozpakov. A možno toto bolo cieľom BLUT AUS NORD, ktorý sa od black metalu či avantgardy posunuli do poriadne temných ambientných vôd.

BLUT AUS NORD

Miestami mi táto nahrávka príde skôr akási chuťovka, prípadne niečo navyše pre skalných fanúšikov. Často sa mi stáva, že sa jednoducho v skladbách strácam, komfortnosť pri ich počúvaní ma opúšťa. Napríklad skladba „Into the Woods“ mi doslova vadí. Novinku by som nazval vysoko experimentálnym albumom, ktorého zvuky sú často na hrane. Skutočne náročné a veľmi nečitateľné a miestami aj ťažko počúvateľné.

Novinka „Disharmonium – Undreammable Abysses“ obsahuje sedem piesní, ktoré sú skutočne veľmi náročným sústom. Nepochybne si album nájde poslucháčov, pri ktorých budú ich temné a experimentálne duše chrochtať blahom. Ja to však nie som. Ťaživý black metal s nádychom psychedélie a depresívnej temnoty je presná definícia už 14. štúdiového albumu BLUT AUS NORD.

Mimochodom, na albume som si nenašiel niečo, o čo by som sa oprel ako recenzent a milovník tvrdej muziky. Skôr som tápal, pýtal sa a hľadal. Nemám preto žiadny song, ktorý by som vyzdvihol. Kratučké prestávky medzi jednotlivými zárezmi mi skôr prídu len ako akýsi predel jedného veľkého celku. Nepochybujem o umeleckom cítení Vindsvala, ale materiál je skutočne veľmi náročný, a miestami až ohlušujúco nekomfortný. Čakal som niečo iné, ale umelec robí hudbu kvôli svojim výpovediam, nie kvôli recenzentom a ich očakávaniam…

BLUT AUS NORD a mozog kapely Vindsval nahrali skutočne ťažký materiál, ktorý je absolútne temný a miestami veľmi depresívny. Náročné a nečitateľné zvuky depresívneho podhubia ma nútia pozastaviť sa. Ťažká a temná výpoveď na novinke BLUT AUS NORD je hmlistá. Stratil som sa na polceste. Poznáte to? Skúste si tento album vypočuť a možno mi budete oponovať. Ktovie… Ja som to celé ešte stále nedokázal prijať…

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: experimental metal, black metal, dark ambient
Krajina pôvodu: Francúzko
Vydavateľstvo: Debemur Morti Productions
Dátum vydania: 20.05.2022
Web: https://www.facebook.com/Vindsval.official
Zostava:
Vindsval – vokály, gitara
W.D. Feld – bicie, elektronika, klávesy
GhÖst –basgitara
Tracklist:
Chants of the Deep Ones (07:40)
Tales of the Old Dreamer (06:29)
Into the Woods (06:44)
Neptune’s Eye (05:57)
That Cannot Be Dreamed (06:51)
Keziah Mason (06:17)
The Apotheosis of the Unnamable (06:16)
Diskografia:
Ultima Thulée – 1995
Memoria Vetusta I – Fathers of the Icy Age – 1996
The Mystical Beast of Rebellion – 2001
The Work Which Transforms God – 2003
MoRT – 2006
Odinist: The Destruction of Reason by Illumination – 2007
Memoria Vetusta II – Dialogue with the Stars – 2009
777 – Sect(s) – 2011
777 – The Desanctification – 2011
777 – Cosmosophy – 2012
Memoria Vetusta III: Saturnian Poetry – 2014
Deus Salutis Meæ – 2017
Hallucinogen – 2019
Disharmonium – Undreammable Abysses – 2022
Definitíva:
BLUT AUS NORD nahrali veľmi rozpačitý album. Francúzi sa prezentujú ťažkou a temnou výpoveďou plnou náročných a nečitateľných zvukov depresívneho podhubia. „Disharmonium – Undreammable Abysses“ bude zrejme iba pre hŕstku „vyvolených“.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla