Watain – The Wild Hunt

Švédska kapela WATAIN zoskupená okolo malého-veľkého muža Erika Danielssona vydala predčasom svoj piaty štúdiový album „The Wild Hunt“. Každý jeden albumový zásek tejto formácie bol skvostný a pri každom sa posunuli o krok vpred. Myslím si, že nielen ja, ale aj vy ostatní ste boli zvedaví s čím prídu WATAIN na novinke. Takže, nech sa páči.
Pravdou je, že WATAIN som si riadne obľúbil až vďaka predošlému albumu „Lawless Darkness“. Vďaka nemu som sa prehrabal aj v ich diskografii a razom som vedel, že na nové počiny tejto skupiny budem s napätím očakávať. Taktiež, sa mi pošťastilo ich aj dvakrát vidieť naživo (raz klub, raz festival) a ich šou mali v oboch prípadoch veľké čaro.

Čo nám predvádza Erik Danielsson a spol. na novinke? Hneď v úvode musím napísať, že sa opäť posunuli vpred. Po diabolskom intre „Night Visions“ sa na vás z reprákov vyvalí rýchla a prepracovaná „De Profundis“. Dovolím si tvrdiť, že WATAIN sa vždy trošku líšili od ostatných black metalových kapiel a novinkou to úplne potvrdili. Album ponúka v prvom rade neskutočnú atmosféru a to či už pri rýchlych sypačkách, skladbách v strednom tempe alebo tých pomalších. Kapela sa majstrovsky hrá s vašou náladou, tak typickou pre severské kapely, dôraz kladie krkolomné bicie, nádherné gitary. Zo všadiaľ cítiť zvieravý chlad.



Celá nahrávka nie je iba o black metalovej sypanici, čo dokazujú aj moje riadky vyššie… V takej „The Child Must Die“ je krásne gradujúce tempo. Jednoducho trojica hudobníkov veľmi dobre vie, ako si vás podmaniť. Avšak, to čo príde v nasledujúcej „They Rode On“ nečakal asi nik. Absolútne prepracovaná pomalá skladba sa úplne vymyká z ich repertoáru. A neuveríte…, Erik spieva čistým vokálom, ktorý v závere doplní speváčka Anna Norberg. Páni a dámy, tak toto je opus hodný majstrov! Myslím, že aj ortodoxní black metal fans mi dajú za pravdu.

Hneď nasledujúca pieseň „Sleepless Evil“ je absolútne z iného súdka, ako „They Rode On“. Hneď od úvodu to na vás kapela vybalí a vy sa nestihnete prebrať a ste v poriadnom pekelnom víre! Najmä úvodná sypačka a Erikove frázovanie mi pripomína hitovku z predošlého albumu „Reaping Death“, no aj napriek tomu sme všetci opäť chceli počuť podobnú skladbu. Absolútnym vrcholom celého albumu je záverečná „Holocaust Down“, ktorá nesie v sebe atribúty a poznávacie znaky celého albumu.

Nie asi každý čakal od WATAIN tak rozmanitý a v podstate trošku „iný“ album. Priznám sa, že sám som bol zvedavý s čím táto kapela príde, ale s odstupom času musím uznať, že ma viac ako príjemne prekvapili. Naposledy ma takto výrazne zaujali z blacku, len posledné štúdiovky od DARK FUNERAL, IMMORTAL a VALKYRJA. „The Wild Hunt“ je vskutku výborným albumom. A aby som nezabudol. Na albume cítiť odkaz BATHORY, ale to si myslím, že je len a len na prospech veci.

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Dátum vydania: 14.8.2013
Vydavateľstvo: Century Media Records
Web: www.templeofwatain.com
Zostava:
Erik Danielsson – vokál, gitara, basgitara
Pelle Forsberg – gitara
Hakan Jonsson – bicie
Diskografia:
Rabid Deaths Curse – 2000
Casus Luciferi – 2003
Sworn To the Dark – 2007
Lawless Darkness – 2010
The Wild Hunt – 2013
Tracklist:
Night Vision (3:38)
De Profundis (4:33)
Black Flames March (6:20)
All That May Bleed (4:41)
The Child Must Die (6:04)
They Rode On (8:43)
Sleepless Evil (5:37)
The Wild Hunt (6:02)
Outlaw (5:07)
Ignem Veni Mittere (4:39)
Holocaust Dawn (7:07)
Definitíva:
WATAIN sú black metalovou kapelou, ale akou.
Svoju hudbu berú s nadhľadom a každá skladba
 na albume presne zapadá do diabolskej skladačky,
ktorú vytvorili na nahrávke „The Wild Hunt“.
A tá rozmanitosť… a atmosféra!

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla