Čo s letnými festivalmi? Ak by sezóna 2020 nebola, ich existenciu by mohli zachrániť fanúšikovia

Rockeri a metalisti sa vedeli vždy zomknúť. Organizátori festivalov budú zrejme potrebovať pomoc od fanúšikov.

Jedinečná atmosféra počas festivalu Brutal Assault. Foto: Luss

Húfne a stresové balenie. Poznáme to všetci. Sledujeme čas, hľadám spacák, stan. Prípadne, kontrolujem ešte polohu mapy, kde je moja ubytovňa. Čeknem predpoveď počasia. Ach, jeden deň má pršať, ale nevadí. Tak ku piatim metalovým tričkám pribalím samozrejme aj gumáky a pršiplášť. A radšej, predsa len vezmem aj mikiny. CARCASS či KREATOR? Nejdem to riešiť, idem autom, takže zbalím oboje. Už mi zvoní telefón, že za 10 minút vyrážame. Jeeemine, ešte lístok skontrolovať…, mám, super… a už len, ide sa!

Možno presne takto nejako vyzerá vaše balenie na letné hudobné festivaly. Metalfest, Masters of Rock, Obscene Extreme, Gothoom, či Brutal Assault… Áno, usmievam sa, keď píšem tieto riadky, avšak zároveň sa ma zmocní akási úzkosť.

Ako to bude vyzerať toto leto? Na sociálnych sieťach sa začínajú množiť diskusie, čo s festivalovou sezónou v čase koronakrízy. Pokojne celú túto šialenú situácia začínam volať presne tak, ako som napísal na konci predošlej vety – koronakríza.

Koronavírus šíriaci sa celým svetom a spôsobujúci ochorenie COVID-19 je nesmierne nebezpečný. Epicentrom nákazy sa stala Európa, v USA to začína byť tiež kritické. Jednotlivé štáty prijímajú tvrdé opatrenia, nielen zákazy zhromažďovania, zákazy športových či kultúrnych podujatí, niekde je striktne obmedzený aj pohyb obyvateľov.

Zdravotníctva kolabujú a okrem akútnych prípadov a koronavírusu neriešia nič iné. Že vám to pripomína apokalyptický film? Aj mne priatelia, ale žiaľ, je to realita dnešných dní. Najsmutnejšie na tom je, že absolútne nikto nevie odhadnúť, ako dlho to bude trvať. Ak aj túto pliagu zvládneme, svet už nebude, ako býval doteraz. A tieto riadky nevznikajú pre to, aby som vás strašil a šíril ďalšiu nepotrebnú paniku. Len sa nahlas zamýšľam…

Atmosféra počas Gothoomu. Foto: Alena Červeňanská

A preto sa vynárajú otázky a diskusie fanúšikov, kapiel, manažmentov a promotérov, čo s letom a letnými festivalmi. Aj keď chcem byť neviem aký optimista, je úplne jasné, že koncertom v apríli a myslím, že aj v máji odzvonilo. Čo však s letom? Nevie absolútne nikto. A aj pri najväčšej dávke optimizmu, bojím sa, že táto letná sezóna je pasé. Naznačujú to už aj statusy veľkých festivalov ako Wacken…

Prečo? Ak by sa aj situácia na Slovensku a v Čechách upokojila, nepribúdali by noví nakazení a naopak, pribúdali by vyliečení (ako si všetci prajeme), tak podobný vývoj nemusí byť v iných krajinách. A ak by aj bol, jednotlivé krajiny nemusia povoliť svojim občanom vycestovať za hranice. Nech ste herec, muzikant alebo ktokoľvek… A preto celkom reálne prichádza do úvahy, aby sa jednotlivé festivaly rušili. Okrem iného sa môže totiž stať, že niektoré vaše obľúbené kapely, proste nebudú môcť vystúpiť…

Mnohí z vás už majú lístky na letné festivaly. Samotní organizátori však nevedia, čo bude ďalej a ako sa bude situácia vyvíjať. Niektorí už vydali vyhlásenia. Hlava Obscene Extreme Čurby na facebookovskej stránke festivalu pripúšťa možnosť zrušenia aktuálneho ročníka, ale zároveň vyzýva fanúšikov na zhovievavosť. Ak by aj festival, ktorý sa má konať 15. až 19. júla zrušil, prosí fanúšikov, aby vstupenky nevracali a ponechali si ich na rok 2021. Iba tak bude môcť OEF prežiť. A zrejme nielen Obscene Extreme…

Treba si uvedomiť, že v marci a apríli už organizátori festivalov sú takmer bez peňazí (prebehli zálohové platby kapelám, nakúpili letenky pre účinkujúcich, zaplatili reklamy v médiách, zaplatili vybavenie areálov, prenájom a podobne) a ak nemajú silného sponzora, spoliehajú sa len na fanúšikov.

Organizátori sa teda v prípade rušenia akcií dostávajú do existenčných problémov, z ktorých sa niektorí nemusia dostať. Reálne teda hrozí, že váš obľúbený festival sa už jednoducho konať nebude.

Problém môže mať aj obľúbený Gothoom. „Oficiálne vyjadrenie podáme v polovičke apríla, keď už si budeme na sto percent istí, čo a ako. Chcem vás však poprosiť o podporu festivalu, bez ktorej Gothoom nedokáže prežiť, ak by sme boli nútení festival zrušiť. Každý kto by chcel vrátiť peniaze za vstupenku, budú mu vrátené. Kto by vracať lístok nechcel, bude platiť aj na rok 2021. Je to ten najčerňejší scenár a ani na to myslieť nechcem, pretože finančná strata by bola pre nás obrovská. Každopádne by sme sa k tomu postavili čelom a všetky záväzky vyplatíme,“ informoval Peter Beťko fanúšikov Gothoomu na facebooku v skupine Gothoom Friends.

Jednotliví promotéri však budú istotne vyčkávať čo najdlhšie, ako sa bude dať. Veď situácia sa mení doslova z hodiny na hodinu. Nám ostáva len veriť, že tento neviditeľný boj zvládneme. Najdôležitejšie čo máme je zdravie. A preto radšej vydržme, dodržujme izoláciu, aby sa vírus prestal šíriť, a aby sme ho spoločnými silami zdolali.

Rockeri a metalisti sa vždy vedeli zomknúť a stáť jeden pri druhom. A preto nepochybujem o tom, že ak by sa festivalová sezóna 2020 nekonala, budeme stáť pri sebe ešte viac. A opäť zažijeme letnú pohodu s priateľmi pri obľúbených kapelách a pivku.

Spolu to zvládneme!