LEPROUS – Pitfalls

Progresívne ladení hudobníci z LEPROUS nám ponúkajú novinku so zaujímavým názvom „Pitfalls“.

Nahrávka “Pitfalls“ je veľmi príjemným spestrením tohto burácajúceho a nepokojného sveta. Hneď v titulnej skladbe „Below“ nám Nóri postavia latku veľmi vysoko a počujeme, čo môžeme očakávať na celom albume.

LEPROUS – Pitfalls

Nový album je zhmotnením veľmi jemného prog rocku, ktorý miestami zachádza do veľmi inteligentného popu. Je nielen príjemný, nerušivý, ale rovnako tak aj hĺbavý. Tento album si vyžaduje možno väčšiu pozornosť. Potrebuje, aby sa poslucháč úplne s kapelou spojil. Nový LEPROUS je geniálny na pokojný večer. Na pokojný večer bez rušivých momentov. Šálka zeleného čaju a LEPROUS na slúchadlách. Privreté oči a vypnutie z reality.

Tento album je svojou štruktúrou veľmi krehký a jemný. „By My Throne“ by s pokojom mohli zahrať aj U2 alebo DEPECHE MODE. Pekná pieseň, ktorá je vyšperkovaná vypracovanými vokálmi a dvojhlasmi. Baví ma to a je to veľmi príjemné. Jemne do tanečna, ale predsa tak trochu do toho progu.

LEPROUS

LEPROUS sa premávajú vo svojich songoch na raketách. Vidím tam rôzne slnečné sústavy a hviezdy. Nástroje, ktoré používajú sa prelínajú s jemnou elektronikou vo veľmi krehkých podobách. Pekne zorganizované nástroje robia zanechávajú z piesní skutočný umelecký dojem. Bez násilia a pretvárky.

Keby som album nazval melancholickým popom, nebol by som podľa mňa ďaleko od pravdy. Presne toto slovné spojenie mi totiž evokuje ich tvorbu. „Distant Bells“ vstáva z mŕtvych. Nádherná pieseň, ktorá mi pripomína Jeffa Buckleyho. Pieseň pomaly naberajúca na intimite, ale aj energii rovnako.

„Foreinger“ je asi najtvrdšou vecou na albume. Ak teda môžeme o tvrdosti v určitom slova zmysle hovoriť. Perfektná pieseň. Celý album je nielen intímny, ale melancholický. Pokojne by si na svoje prišli aj priaznivci kvalitného popu, ktorý nie je na prvú.

Limitovanú edíciu albumu končí cover od MASSIVE ATTACK. Veľmi zaujímavé splynutie. Veľmi zaujímavý album.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: progressive rock
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Inside Out Music
Dátum vydania: 25.10.2019
Web: https://www.leprous.net/
Zostava:
Einar Solberg – spev, klávesy
Tor Oddmund Suhrke – gitara
Robin Ognedal – gitara
Simen Børven – basgitara
Baard Kolstad – bicie
Tracklist:
Below (05:53)
I Lose Hope (04:44)
Observe the Train (05:08)
By My Throne (05:45)
Alleviate (03:42)
At the Bottom (07:21)
Distant Bells (07:23)
Foreigner (03:52)
The Sky Is Red (11:22)
Bonus tracks
Golden Prayers (04:28)
Angel (Massive Attack cover) (06:27)
Diskografia:
Tall Poppy Syndrome – 2009
Bilateral – 2011
Coal – 2013
The Congregation – 2015
Malina – 2017
Pitfalls – 2019
Definitíva:
Silný umelecký dojem a dobrý pocit. Asi toľko si beriem z krehkej a intímnej nahrávky „Pitfalls“ melancholických progresívcov LEPROUS. Pekná robota. Príjemná, nie dotieravá a v konečnom dôsledku aj oslobodzujúco upokojujúca.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články