STERCORE: ROBME MAXIMUM, ABY NÁŠ SVET NEBOL PLNÝ SRAČIEK!

Nový zjav na slovenskej metalovej scéne, teda skupina STERCORE z Prievidze, vydala nedávno debutový album „Fake World“. Viac o tejto kapele, či o ich novom štúdiovom albume sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. Na naše otázky odpovedal spevák Matúš.
Zdravím ťa Matúš! Čo bolo hlavným impulzom založiť kapelu STERCORE?
Hellou! Tak ako začat? S myšlienkou založiť STERCORE sme sa pohrávali s Michalom (gitara) pred pár rokmi, samozrejme vždy pri pive. No nebolo to možné realizovať lebo v tej dobe som žil ešte v Prahe. Avšak kvôli pár okolnostiam som sa z Prahy vrátil domov a to bol aj hlavný impulz na založenie kapely.

Prečo by mali ľudia siahnuť po vašej hudbe?
Hmmm… Tak, STERCORE ako si sám počul, je niečo iné. V hudbe sme si nedali žiadne priority, že toto a hento budeme hrať podľa nejakej zas známej kapely a robiť nejakú zlú napodobeninu. Proste sme si sadli do skúšobne a každý dal riff, nápad a pracovali sme s ním. Každý jeden z nás hral v nejakej inej kapele s iným hudobným štýlom (grind, punk, crust, grunge, metal, hc) a začali sme dávať dokopy prvé riffy, ktoré dal nakoniec do parády náš bubenik, ktorý ich spestril teraz tak známymi a na slovenskej scéne dosť kritizovanými breakdownami a moshami. Takže, keď človek siahne po STERCORE do poslednej chvíle nevie čo ho čaká a k čomu to má prirovnať. Každý si tam nájde niečo čo ho bude baviť.

Hral si alebo hráš ešte v nejakých iných zoskupeniach okrem STERCORE?
Pár skúšobňami som si prešiel.  Bol to zo začiatku samozrejme punk (STRATENÁ EXISTENCIA, ANCIKRIST) potom sme dali dokopy s kamošmi jeden projekt, ktorý ma do teraz mrzí, že sme nenahrali, volali sme to VÝŠKRAB Z FAJKY, názov vyplýval z obdobia v akom sme sa akurát pohybovali  a bol to powerviolence. A potom v Prahe nejaký ten crust band a už iba STERCORE…

Čo zvykneš doma počúvať a aké sú obľúbené kapely ostatných členov?
Doma si najradšej pustím LP  SUICIDE SILENCE, WOLFBRIGADE, SUPERAPES, potom IDIOTS PARADE, CONTROLL EXISTENCE, DYING FETUS, AGATHOCLES, ale je toho strašne veľa čo rád počúvam. Nepohrdnem ani dobrou elektronikou. Žijeme v dobe, v ktorej je strašne veľa dobrých kapiel, ktoré nie sú ani tak známe, ale hrajú fakt kvalitnú muziku. Skôr ma baví špŕtať sa a počúvať stále niečo nové a dávať všetkému čo je dobré šancu a vypočuť si to. A takto to máme asi všetci z kapely lebo vážne vypočujeme všetko čo má hlavu a pätu a je to dobré.

Vonku máte debutové CD „Fake World“. Ako dlho vznikal nový materiál?
Začnem hneď s tým, že kapela funguje niečo cez rok a pri vzniku sme boli len štyria (ja, Michal, Vlado, Milan), kde sme po 3 mesačnom fungovaní dali dokopy demo CD „Raven Nest“, na ktorom bolo nahratých 7 skladieb. Potom sme odohrali pár koncertov po Česku a Slovensku a nastúpil k nám na nový rok Peťo (druhá gitara), s ktorým sme začali robiť matroš na „Fake World“. To trvalo približne 4 až 5 mesiacov.

Patríte pod vydavateľstvo Rest Of Noise Productions. Prečo práve oni ? Skúšali ste kontaktovať aj iné vydavateľstvá?
Áno, sme pod vydavateľstvom Rest Of Noise Productions. A prečo práve oni? Tak, Tomáš z Rest Of Noise nám urobil koncert v Bratislave s AFGRUND a MUMAKIL a po koncerte sme dali otázku na telo, či nás nemá záujem vydať. Odpoveď bola pozitívna, čo nás veľmi tešilo. A tešíme sa aj na ďalšiu našu spoluprácu s týmto chlapíkom! Zatiaľ sme s ním veľmi spokojní. Vďaka nemu sme mali možnosť zahrať si aj s EXHUMED či HOLOCAUSTO CANNIBAL. Pred tým sme písali pár vydavateľstvám, ale ako každý vie kto niečo takéto robil so začínajúcou kapelou, odpoveď bola buď máme plný stav alebo nebola žiadna.

Nahrávali ste v moravskom štúdiu SHAARK. Dopadla voľba štúdia k spokojnosti?
Áno, naše nohy nás zaviedli na Moravu do štúdia SHAARK, kde to bol vážne mazec. S prácou Pavla a Petra sme boli veľmi spokojní. Sú to super ľudia, ktorých ešte veľmi radi navštívime.

Na novinke počuť aj moderné deathcoreové postupy. Bol to váš zámer?
Nie, nebol to náš zámer. Ako som už spomínal, každý sme hrali niečo iné a každý dal do kapely niečo svoje a náš bubeník tam doložil tieto prvky, ktoré sa nám všetkým páčili  a začali sme s nimi tiež pracovať. Dalo to skladbám úplne iný objem, ktorý sme hneď všetci radi uvítali.

Ako prebieha skladanie nových skladieb?Kto je hlavným autorom hudby a textov?
Hudbu robíme spoločne všetci. Každý si povie svoj názor a dáva sa to spoločne dokopy, to isté sa týka aj textov. O každom jednom riffe sa pobavíme a tak isto aj o texte a keď s tým má niekto problém, tak sa to proste vyhodí. Väčšinu textov nám robil kamarát Slávo, ktorý sa postaral o naše anglické prevedenie. Boha, keď to tak píšem a čítam, pripadám si ako keby sme boli nejaká homo kapela. Jasné, že pri skladaní vecí a všetkého si niekedy dobre ponadávame aj do kokotov.

Musím oceniť grafické spracovanie vášho albumu. Kto sa postaral o artwork?
Túto prácu má na starosti Janči (Graphicores Art), ktorému sme veľmi vďační a chválime jeho prácu a hlavne je s ním super spolupráca, ktorú každému vrelo odporúčam.

Čo vás čaká v nasledujúcich mesiacoch? Predpokladám, že budete chcieť odohrať čo najviac koncertov na podporu novinky…
V najbližších mesiacoch chceme jasné, že odohrať koncerty a dostať naše CD čo najviac medzi ľudí, ale takisto makáme už na nových veciach, ktoré ideme použiť na LP split, o ktorom ešte nemôžem veľa hovoriť. Môžem však povedať, že už je pár nových vecí na svete a tešíme sa na ich nahratie.

Aký máš názor na sťahovanie hudby? Myslíš si, že CD formát je odsúdený k zániku?
Sťahovanie hudby je pičovina, ale satanžiaľ to robím niekedy aj ja a myslím, že skoro každý. Ale na koncertoch si veľmi rád kúpim CD/LP kapiel, ktoré tam hrajú a niečím ma zaujmú. Neviem či CD  ide k zániku, ale podľa seba si radšej kúpim LP. Mám lepší pocit keď ho držím a aj mojím snom je držať LP STERCORE.

Čo by ste chceli s kapelou dosiahnuť?
Jasné, že by sme chceli toho dosiahnuť veľa, tak ako každá kapela. Veľké pódia, veľké honoráre, vypredané štadióny, nahé baby pod pódiom, či plné šatne kokaínu (smiech). Ale nie. Určite chceme dosiahnuť to, aby naša hudba za niečo stála a aby sa ľudia na našich koncertoch bavili a radi si nás prišli pozrieť.

Čo by chcel chcel na záver odkázať vašim fanúšikom?
Čo dodať? Celý tento rozhovor je o našom CD „Fake World“, tak dodám len jednu vec. Robme všetci maximum preto, aby to nebol Fake world plný sračiek!!! Veľké dík za rozhovor a teším sa na vás na nejakom našom koncerte!

Autor: Prco