CRADLE OF FILTH – Existence Is Futile

Na trinástu štúdiovku čakali fanúšikovia CRADLE OF FILTH až štyri roky. Hudobníci na nej preberajú neuchopiteľnosť existencie ako takej.

Zostava CRADLE OF FILTH je už niekoľko rokov ustálená a s čistým svedomím môžem hneď v úvode napísať, že azda aj najsilnejšia v už 30-ročnej histórii tejto skupiny. Pred nahrávaním čerstvej novinky „Existence Is Futile“ došlo k jedinej zmene – Lindsay Schoolcraft nahradila talentovaná a študovaná klávesáčka a speváčka v jednej osobe Anabelle Iratni z Londýna.

CRADLE OF FILTH – Existence Is Futile

Prvá dekáda (dodnes právom považovaná najlepšiu, priam kultovú) kapely od legendárneho debutu „The Principle of Evil Made Flesh“ až po album „Midian“ je nenávratne preč. Kapela Daniho Filtha si však za tri dekády udržiava stále vysoký štandard nahrávok, a aj keď už dnes ani zďaleka nemôžeme hovoriť v ich podaní o black metale, svoj špecifický a nezameniteľný štýl ctí a zveľaďuje ďalšími kvalitnými počinmi.

A taký je aj najnovší album, zamýšľajúci sa nad existenciou a jej neuchopiteľnosti. „Existence Is Futile“ sa nahrával v lete 2020 v prostredí anglického vidieka a v pohodovom tempe (neuveriteľne cítiť uvoľnenosť hudobníkov). Autorsky sa na ňom podieľala celá skupina, napríklad bubeník Marthus zložil všetky klávesové časti.

Na nahrávke môžeme opäť počuť aj hlas herca Douga Bradleyho (predstaviteľ legendárneho Pinheada z pôvodného hororu Hellraiser) v piesni „Suffer Our Domination“, ale aj v bonusovej „Sisters of the Mist“, kde figuruje ako rozprávač. Mimochodom, práve tento bonusový song je tretím pokračovaním a zároveň zakončením skladbovej trilógie, ktorá začala piesňou „Her Ghost in the Fog“ (z albumu „Midian“) a pokračovala skladbou „Swansong for A Raven“ (z albumu „Nymphetamine“). Legendárneho Bradleyho počujeme na nahrávke CRADLE OF FILTH po prvýkrát od albumu „Godspeed on the Devil’s Thunder“ z roku 2008.

CRADLE OF FILTH

Nový album vtiahne poslucháča do deja od úvodného intra a už ho nepustí. Veľkým plusom celej nahrávky je jej ucelenosť a konzistentnosť. Navyše, v každej skladbe vynikajú všetky nástroje a ani jeden nie je v popredí na úkor druhého. Vyzdvihnúť treba aj neskutočné blastbeatové pasáže v podaní bubeníka Marthusa. Ozdobou sú aj silné riffy, ktoré vedia vo vhodnom momente pritvrdiť, ale zároveň zvýrazniť silné melódie.

A už keď spomíname melódie. Áno, novinka CRADLE OF FILTH je výrazne melodická, nájdeme v nej viacero heavy a dokonca aj thrash metalových pasáží („Existencial Terror“). Nechýba jej ani epickosť a nádych vášne („Necromantic Fantasies“), ale aj typické orchestrálne symfonické pasáže.

Mám pocit, akoby sa predsa len hudobníci snažili prísť s niečím novým, no zároveň stále zneli ako CRADLE OF FILTH. Skladby sú viac piesňami (ak mi správne rozumiete). Koniec koncov, muzikanti sami priznali, že sa snažili trošku odlíšiť od posledných dvoch nahrávok. Z aktuálneho počinu cítim mierne (slovko mierne je veľmi podstatné) ducha druhej dekády kapely od albumov „Damnation and A Day“ až po „Darkly, Darkly, Venus Aversa“ (recenzia TU).

Za úplne najvydarenejšiu skladbu nového albumu považujem „Black Smoke Curling from the Lips of War“, ktorá má výborný refrén, silnú melódiu a zároveň z nej najviac cítim atmosféru starších nahrávok. Navyše, ukazuje sa v nej sila novej vokalistky/klávesáčky Anabelle. Takisto veľmi bavia aj „Existential Terror“, „Necromantic Fantasies“, „King Crawling Chaos“, „Discourse Between a Man and His Soul“ (zaujímavý text, v ktorom ide o akési zúčtovanie samého seba pred vlastnou smrťou, v podstate vaša duša vám dáva vysvedčenie za to, ako ste žili), „The Dying of the Embers“, „How Many Tears to Nurture a Rose?“ či „Suffer Our Dominion“.

CRADLE OF FILTH

Malou chybičkou krásy tohto diela je jeho dĺžka. Osobne preferujem albumy, ktoré sa zmestia do hodiny, čo je aj prípad „Existence Is Futile“, lenže ak počúvate verziu so 14 skladbami (dve bonusové), dostávame sa nad 60 minút a to je už predsa len dosť. Opäť môžeme obdivovať aj zaujímavý artwork, ktorý je tentokrát inšpirovaný triptychom Záhrada pozemských rozkoší od Hieronyma Boscha, namaľoval ho lotyšský umelec Arturs Berzinš.

Dôležitým faktom je, že novému albumu treba dopriať viac počutí, pretože po úvodných sa vám môže akurát tak stať, že si poviete, že je to typická muzika v podaní týchto borcov, ktorej chýba výraznejší a zapamätateľný moment. Lenže to nie je pravda. Bol to aj môj prípad, no stále sa mi nechcelo veriť, že by Dani a spol. po pomerne dlhej dobe vydali niečo takéto. A som rád, že som „Existence Is Futile“ dal ešte ďalšie šance, pretože zapamätateľné a výrazné momenty sa začali odkrývať a nastal problém iný – nie a nie ich dostať z hlavy. Výborná práca, páni a dáma!

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: extreme gothic metal
Krajina pôvodu: Anglicko/Česko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 22.10.2021
Web: https://www.cradleoffilth.com/
Zostava:
Dani Filth – vokály
Richard Shaw – gitary
Marek „Ashok“ Šmerda – gitary
Daniel Firth – basgitara
Anabelle Iratni – klávesy, orchestrácie, spev, lýra
Martin „Marthus“ Škaroupka – bicie, klávesy, orchestrácie

Tracklist:
The Fate of the World on Our Shoulders (01:37)
Existential Terror (06:17)
Necromantic Fantasies (05:40)
Crawling King Chaos (05:27)
Here Comes a Candle… (Infernal Lullaby) (01:28)
Black Smoke Curling from the Lips of War (05:21)
Discourse Between a Man and His Soul (05:30)
The Dying of the Embers (06:08)
Ashen Mortality (01:50)
How Many Tears to Nurture a Rose? (04:34)
Suffer Our Dominion (06:22)
Us, Dark, Invincible (06:26)

Bonus track:
Sisters of the Mist (07:14)
Unleash the Hellion (06:23)

Diskografia:
Principle of Evil Made Flesh – 1994
Dusk … and Her Embrace – 1996
Cruelty and the Beast – 1998
Midian – 2000
Damnation and A Day – 2003
Nymphetamine – 2004
Thornography – 2006
Godspeed on the Devil’s Thunder – 2008
Darkly, Darkly, Venus Aversa – 2010
The Manticore and Other Horrors – 2012
Hammer of the Witches – 2015
Cryptoriana – The Seductiveness of Decay – 2017
Existence Is Futile – 2021
Definitíva:
CRADLE OF FILTH trinástym albumom len potvrdili, že sú korunovanými kráľmi temnoty! Lenže aj tá môže pôsobiť s vášňou a noblesou. „Existence Is Futile“ je veľmi vyváženým a uceleným dielom, ktoré sa odlišuje od posledných dvoch nahrávok kapely. Novinka je výrazne melodickejšia, najväčší podiel na tom majú gitarové riffy, ktoré keď treba, vedia aj poriadne pritvrdiť. Kapela sa snažila prísť s niečím novým, no zároveň stále znie ako CRADLE OF FILTH. A to treba oceniť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla