Ayreon – The Theory of Everything

Autor veľkého množstva projektov Arjen Anthony Lucassen, opäť prichádza s novinkou od projektu AYREON, teda projektu produkujúceho metalové opery. Keby bol album filmom tak, Lucassen vystupuje ako scenárista, režisér aj samotný herec. Všetky albumy od AYREON sú nadštandardnej kvality čo sa do hudby aj obsadenia týka. Aj na albume „The Theory of Everything“ to nie je inak, pozvania prijali naozaj známe muzikantské a spevácke osobnosti, ktoré už samé o sebe sú zárukou vysokej úrovne. Opäť všade počuť a cítiť Lucassenov charakteristický rukopis a všadeprítomné klávesy v rôznych prevedeniach.
Album sa skladá z dvoch CD, z ktorých prvé obsahuje 22 a druhé 20 kratších skladieb. Niektoré sa dajú počúvať aj ako samostatná pieseň, väčšina je však bez celku len útržok z konceptu. Osobne ma najviac zaujala pieseň „Rivals Dilema“. Motívy jednotlivých skladieb sa prevažne dosť výrazne striedajú. Zvuk albumu je dotiahnutý do absolútnej krištáľovej čistoty, jednotlivé nástroje vynikajú v celej svojej kráse a dokonca niekde aj krátke ticho zohráva dôležitú úlohu na zvýraznenie netradičnosti niektorého nástroja. Škála použitých nástrojov je maximálne široká, od klasických metalových, cez  flauty, starodávnejšie klávesy až po klasické strunové nástroje. Niektoré pasáže nesú írske motívy, ďalšie pôsobia orientálne a niektoré hymnicky.



Texty sú ako v správnej opere spievané formou rozhovorov jednotlivých postáv. Celkovo ich vystupuje 6, každá so svojimi emóciami a časťou príbehu. Dej opery sa preniesol zo zaužívanej fantasy tematiky do reálnejšieho sveta. Konkrétne do sveta teoretickej fyziky a matematických vzorcov, na pozadí dramatického príbehu mladého chlapca menom Prodigy (Tommy Karevik – KAMELOT, SEVENTH WONDER). Mladík je synom významného vedca (Michael Mills – TOEHIDER), ktorý však celý život zanedbáva ženu (Cristina Scabbia – LACUNA COIL) a syna a sústredí sa len na svoj životný cieľ, ktorým je nájdenie zložitého vzorca, ktorý sa ľudovo nazýva teória všetkého. Prodigy trpí nielen otcovou nepozornosťou, ale hlavne vlastnou introvertnosťou , ktorá mu bráni v bežnom živote. Nedokáže nadviazať vzťah ani s matkou ani s rovesníkmi. Zlom prichádza, keď si jeho učiteľ (Christoffersson  – GRAND MAGUS) pri náhode všimne jeho výnimočný talent pre matematické vzorce a upozorní na túto jeho genialitu rodičov. Pod vplyvom tejto informácie zoberú rodičia syna k psychiatrovi (John Wetton – ASIA, UK, ex-KING CRIMSON), samozrejme každý z iných pohnútok. Zatiaľ čo otec vidí v talente syna možnosť priblíženia sa k svojmu snu, matka chce, aby syn konečne naplno žil. Psychiater však nemá pre Prodigyho stav dobré prognózy a ako jediné riešenie, ponúka možnosť nedotestovaného lieku, ktorý však môže mať vedľajšie účinky.

Matka samozrejme toto riziko odmietne, ale otec sa pre liek sám vráti a začne ho synovi tajne pridávať do jedla. Liek má okamžitý efekt, Prodigy začne komunikovať so svojím okolím a rozvíjať svoj talent. V kolektíve preberie dominantné miesto svojmu šikanovateľovi Rivalovi (Marco Hietala – NIGHTWISH, TAROT), ktorému aj preberie dievča (Sara Squadrani – ANCIENT BARDS). S učiteľom nadviaže priateľstvo a pracuje na teórií všetkého. Všetko je ideálne, bez toho, aby niekto vedel, že za zmenou je liek – silná droga. Nič však netrvá večne a po 3 rokoch sa ozve otcovi psychiater, že je potrebné užívanie ukončiť ,lebo droga má silné vedľajšie účinky, vyvoláva silné halucinácie. Otec priznáva dôvod zmeny a prichádza o syna, ktorý na neho zanevrie. Bez drogy však nie je schopný pracovať a túto skutočnosť využije Rival, ktorý mu ponúkne výrobu drogy za pomoc pri vykradnutí banky. Svedkom ponuky je aj Prodigyho dievča, ktoré ho pred týmto skutkom varuje. Prodigy podľahne a stráca dievča.  Jedinú útechu nachádza u učiteľa, ktorý mu pomôže vybudovať miesto v majáku, kde ďalej pracuje na svojich vzorcoch. Situácia vrcholí, keď sa matka rozhodne opustiť otca a ten v beznádeji uteká za synom a prosí ho o odpustenie a žiada o pomoc pri hľadaní vzorca. Prodigy sa najskôr síce bráni, nakoniec však podľahne a celú noc s otcom pracuje po užití väčšej dávky drogy, až kým spoločne nenájdu vytúženú teóriu všetkého.



Prodigy nad ránom cíti svoje vyčerpanie a tak z posledných síl napíše list na rozlúčku pre priateľa učiteľa, v ktorom mu vysvetľuje že dielo bolo dokonané, s otcom našli vrchol a ďakuje mu za jeho vieru v neho. S týmto listom v ruke ho nájde učiteľ ráno spadnutého, nehybného v rohu laboratória. Ihneď tam príde aj dievča, ktoré už tak má oči červené od plaču, lebo celú noc oplakávala Prodigyho otca, ktorý po rozhovore s matkou spáchal samovraždu. Ako je možné že Prodigy mohol celú noc pracovať s mŕtvym otcom? Je správne odhaliť to, načo ľudstvo nie je pripravené? Neviditeľné sily spojili otca so synom.

Žáner: progressive metal/rock
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: InsideOut Music
Dátum vydania: 28.10.2013
Web: www.arjenlucassen.com/content/arjens-projects/ayreon
Zostava:
Arjen Anthony Lucassen – gitara, akustická gitara, basgitara, mandolína, analog syntetizator, harmónium
Ed Warby – bicie
Keith Emerson – klávesy
Rick Wakeman – klávesy
Jordan Rudess – klávesy
Steve Hackett – gitara
Troy Donockley – píšťaly, gajdy
Ben Mathot – viola
Maaike Peterse – čelo
Jeroen Goossens – flauty
Wilmer Waarbroek – spev
Michael Mills – spev „otec“
JB Christoffersson – spev „učiteľ“
Sara Squadrani – spev „dievča“
Cristina Scabbia – spev „matka“
Tommy Karevik – spev „Prodigy“
Marco Hietala – spev „Rival“
John Wetton – spev „psychiater“
Diskografia:
The Final Experiment – 1995
Actual Fantasy – 1996
Into the Electric Castle – 1998
The Universal Migrator Part I: The Dream Sequencer – 2000
The Universal Migrator Part II: Flight of the Migrator – 2000
The Human Equation – 2004
01011001 – 2008
The Theory of Everything – 2013
Tracklist:
Disc 1
Prologue: The Blackboard (1:55)
The Theory of Everything Part 1 (3:01)
Patterns (1:03)
The Prodigys World (1:31)
The Teachers Discovery (2:58)
Love and Envy (2:39)
Progressive Waves (3:16)
The Gift (2:38)
The Eleventh Dimension (1:46)
Inertia (0:45)
The Theory of Everything Part 2 (1:50)
The Consulation (3:49)
Diagnosis (2:48)
The Argument 1 (0:24)
The Rivals Dilemma (2:22)
Surface Tension (0:57)
A Reason to Live (0:45)
Potential (3:14)
Quantum Chaos (2:09)
Dark Medicine (1:23)
Alive! (2:29)
The Prediction (1:05)
Disc 2
Fluctuations (1:01)
Transformations (3:13)
Collision (3:26)
Side Effects (2:59)
Frequency Modulation (1:44)
Magnetism (3:54)
Quid pro quo (3:09)
String Theory (1:29)
Fortune? (1:36)
Mirror of Dreams (2:30)
The Lighthouse (3:16)
The Argument 2 (0:49)
The Parting (3:27)
The Visitation (3:27)
The Breakthrough (2:00)
The Note (1:11)
The Uncertainty Principle (2:09)
Dark Energy (0:44)
The Theory of Everything Part 3 (1:29)
The Blackboard (Reprise) (1:13)

Definitíva:
Silný príbeh doplnený maximálne atmosférickou prepracovanou hudbou s dôrazom na najmenší
detail. „The Theory of Everything
“ od majstra Arjena Lucassena je album zaručujúci maximálne hudobné aj emočné vyžitie.

Autor: Anula

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla