Corey Taylor – CMFT

Corey Taylor vydáva sólovku! Debutový album speváka SLIPKNOT a STONE SOUR dostal názov „CMFT“.

Bol som veľmi zvedavý, do akej polohy dokázal talentovaný Corey Taylor dostať modernú rockovú hudbu na svojom debute. Mám veľmi rád jeho vokálny prejav v oboch kapelách.

Corey Taylor – CMFT

Z oboch vyššie menovaných kapiel je toto najrýdzejšie rockové prevedenie muzikanta, ktorý nemá strašidelnú masku a tvári sa dokonca celkom šťastne. „CMFT“ je rockový album slušnej kvality, ktorého hitový potenciál stojí na melódiách a zapamätateľných refrénoch.

„HWY666“ začne pekne od podlahy, riadnym nárezom a „Black Eyes Blue“ je zase čistá rocková vec, akoby vystrihnutá z dielne SCORPIONS. Album nie je nijako prekvapujúci, ani nijako nemení svoje tempo alebo polohu. Funguje celý svoj čas ako dobre namastená mašina.

Na novinke nájdeme rýchle, ale aj pomalé piesne. Príde aj na pritvrdenie, ale aj na úplne baladické spomalenie v podobe piesne „Silverfish“. Dočkáme sa aj popovo ladenej „Kansas“, ale aj tvrdšieho vypalováku „Everybody Dies On My Birthday“. „The Maria Fire“ nám pripomenie jemný blues a „Home“ nás vráti svojou nádhernou baladickou pointou domov. Záver nám spestrý rýdzo punková „European Tour Bus Bathroom Song.“

Corey Taylor

Album je pestrý, ale vyložene rockový. Nedočkáme sa však žiadnych experimentov alebo nejakých veľkých prekvapení. Jednoducho, štadiónová doska. Nadupaná, s dobrým zvukom a produkciou. Corey Talyor opäť dokázal (aj keď už nikomu dokazovať nič nemusel), že je výborný spevák.

Fanúšikovia klasického rocku (ale aj pop rocku) si prídu na svoje. Milovníkov AEROSMITH, či ranných BON JOVI, by mohla táto nahrávka príjemne osviežiť. Album obsahuje 13 piesní a má 48. minút. Ostávam aj po tejto nahrávke veľkým fanúšikom kapely STONE SOUR, o ktorej si myslím, že vytiahla Taylorov potenciál do obrovských výšin.

A už len čisto hypoteticky, ak by som mal uložiť kvalitatívne Coreyho projekty, bolo by to nasledovné: 1. STONE SOUR, 2. SLIPKNOT, 3. sólovka.

Autor: Ján Marton

Hodnotenie autora: 7 / 10

Názor redakcie:
„Už ma tie ťažké riffy a drsné vokály nebavia, čo mám robiť? Hm, skúsim sólový projekt“ – akoby si povedal americký hudobník Corey Taylor, známy zo skupín SLIPKNOT a STONE SOUR. Jeho sólová prvotina je totiž na míle vzdialená tomu, čo poznáme z jeho domovských kapiel. To však nemusí byť nutne brané ako negatívum.

Album „CMFT“ je umným mixom rocku, rock n´rollu a poslucháč má dokonca miestami (v podstate hneď pri prvej vypaľovačke „HNY 666“) pocit, že sa ocitol na americkom vidieku. Tento rockový spevák má bohatú históriu s country – pri niektorých songoch sa mi presne zjavuje obraz amerického farmára, ktorý si užíva svoje pivo v zapadnutom pube a tam hrá z jukeboxu už spomínaný otvárak Coreyho sólovky. Do jukeboxu tohto baru sa hodí aj oslavná a veselá „Samantha´s Gone“.

Corey Taylor

Nečakajte ale žiadnu zbesilosť, celý album „CMFT“ sa nesie vo svižnom a rýchlom tempe – až na dva posledné kúsky – „CMFT Must Be Stopped“ a tak trochu bizarná „European Tour Bus Bathroom Song“, ktoré nečakane skĺzli k punku.

Sólovka Coreyho Taylora je zaujímavý počin. Síce úplne neviem, kam presne chcel muzikant zamieriť, beriem to skôr ako taký experiment, ktorý však rozhodne neurazí. Práve naopak, svojou príjemnou jednoduchosťou a svižnosťou môže mnohých zaujať.

Autor: Filip „Fiju“ Slúka

Hodnotenie autora: 6 / 10

 Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 02.10.2020
Web: https://www.thecoreytaylor.com/
Zostava:
Corey Taylor – gitara, spev
Christian Martucci – gitara
Zach Throne – gitara
Jason Christopher – basgitara
Walter Bäcklin – klávesy, programovanie
Dustin Robert – bicie
Tracklist:
HWY 666 (04:09)
Black Eyes Blue (03:22)
Samantha’s Gone (03:12)
Meine Lux (03:12)
Halfway Down (03:15)
Silverfish (04:06)
Kansas (04:14)
Culture Head (03:59)
Everybody Dies On My Birthday (03:21)
The Maria Fire (03:52)
Home (03:46)
CMFT Must Be Stopped (feat. Tech N9ne & Kid Bookie) (05:14)
European Tour Bus Bathroom Song (01:59)
Diskografia:
CMFT – 2020
Definitíva:
Na debutovej sólovke Coreyho Taylora (SLIPKNOT, STONE SOUR) nájdeme všetko, no aj tak nie je nijako prekvapujúca, ani nijako nemení svoje tempo alebo polohu, ale aj tak funguje po celý svoj čas ako dobre namastená rocková mašina.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla