JOE SATRIANI – The Elephants of Mars

Takmer na deň presne, dva roky po vydaní ostatného albumu „Shapeshifting“ vydáva gitarový mág, virtuóz a maximálne rešpektovaná perzóna naprieč žánrami JOE SATRIANI už 18. štúdiový album vo svojej jeho 35-ročnej gitarovej kariére. To je už skutočne obdivuhodné.

Novinka „The Elephants of Mars“ obsahu 14 inštrumentálnych chuťoviek na ploche 66 minút. Začneme „saharou“ a pokračujeme „slonmi“. Stretneme tváre, dvere, ale aj rôzne iné príbehy. Dôjde aj na nočnú scénu, matku či 22 spomienok. Všetko to však skončí spustošením.

JOE SATRIANI – The Elephants of Mars

Každá a jedna pieseň je špecifickým hudobným dielom veľkého majstra. Pomalšie rytmy a tempá striedajú jemné gitarové sóla, ale fanúšikovia sa dočkajú aj poriadneho rockového bláznenia. Písať však recenziu na majstra Satrianiho je niečo zvláštne. Pripúšťam, že poznám fanúšikov, ktorým jednoducho v jeho rockovej hudbe môže chýbať vokálna linka. No fanúšikovia Joa Satrianiho ju istotne nepotrebujú.

Aj novinka je vynikajúcim hudobným dielom po každej stránke. Či už ide o produkciu alebo vrstvenie rôznych nástrojov, samozrejme, gitara hrá prím. „Vytiahni si notes, a môžeš si zapisovať“, asi touto vetou by som opísal „The Elephants of Mars“. A vlastne všetky nahrávky od Joa Satrianiho. Tento vplyvný muzikant podporil mnoho kapiel, zoskupení a jedincov, že slovo „rešpekt“, je skrátka na mieste.

„Chcem ľuďom ukázať, že inštrumentálny gitarový album môže obsahovať oveľa viac kreatívnych a zábavnejších prvkov, než si myslím, že ľudia práve teraz používajú,“ povedal sám maestro Satriani. Tak čo na to poviete? Skúsite to? Dokázal to? Som presvedčený, že áno.

Joe Satriani

Aktuálny album je maximálne kreatívny, ale rovnako tak aj zábavný. Potrebuje však čas. Nie je na jedno počutie. Za každým sa vám budú zjavovať nové zákutia a zátišia. „Urobili sme všetko. Skúšali sme tie najbláznivejšie nápady. A bavili sme sa každou myšlienkou, že niečo otočíme späť, hore nohami, a uvidíme, čo sa môže stať,“ povedal o novinke gitarový mág.

Zoberme si skladbu „Faceless“. Je to tak prekrásna balada s hlavnou gitarovou linkou, že sa mi idú postaviť chlpy. Neklamný znak dokonalého prevtelenia inštrumentálnej polohy a veľkého majstrovstva. Album je veľmi špeciálny a veľmi špecifický. Ale vskutku nebude re každého.

Nosnou myšlienkou tejto recenzie úplne jednoduchá veta – Satriani vydal nový album. Myslím, že veľmi veľa ľuďom by stačila. Bez potreby ďalších otázok a rozpitvávania. „The Elephants of Mars“ si svojich fanúšikov nájde. A myslím, že ich nebude málo. Len ju nemožno brať povrchne, treba sa do nej poriadne zahĺbiť. A to si vyžaduje čas, no odmena sa dostaví.

Opäť pripúšťam, že JOE SATRIANI nie je pre každého. Novinka však poteší každého milovníka kvalitnej muziky. Bez ohľadu na žánre. Veď toto je album od majstra svojho remesla.

Hodnotenia autora: 8,5 / 10

Žáner: instrumental rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: earMusic
Dátum vydania: 08.04.2022
Web: http://www.satriani.com/
Zostava:
Joe Satriani – gitara, klávesy
Kenny Aronoff – bicie
Bryan Beller – basgitara
Rai Thistlethwayte – klávesy
Eric Caudieux – klávesy
Ned Evett – hovorené slovo
Tracklist:
Sahara (04:36)
The Elephants of Mars (05:21)
Faceless (04:48)
Blue Foot Groovy (05:09(
Tension and Release (05:49(
Sailing the Seas of Ganymede (05:58)
Doors of Perception (03:17)
E 104th St NYC 1973 (05:36)
Pumpin‘ (03:22)
Dance of the Spores (06:19)
Night Scene (04:33)
Through a Mother’s Day Darkly (04:12)
22 Memory Lane (04:11)
Desolation (03:20)
Diskografia:
Not of This Earth – 1986
Surfing with the Alien – 1987
Flying in a Blue Dream – 1989
The Extremist – 1992
Time Machine – 1993
Joe Satriani – 1995
Crystal Planet – 1998
Engines of Creation – 2000
Strange Beautiful Music – 2002
Is There Love in Space? – 2004
Super Colossal – 2006
Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock – 2008
Black Swans and Wormhole Wizards – 2010
Unstoppable Momentum – 2013
Shockwave Supernova – 2015
What Happens Next – 2018
Shapeshifting – 2020
The Elephants of Mars – 2022
Definitíva:
JOE SATRIANI pre nás navaril riadnu porciu svojho inštrumentálneho šialenstva. Až som si v jednej chvíli myslel, že som sa prejedol, ale to som si len myslel. Piesne sú, akoby som to…, no niet im čo vytknúť, veď čo by aj. Jeden z najlepších gitaristov sveta nahral nový album. Myslím, že táto veta, by mohla stačiť aj ako celá recenzia novinky „The Elephants of Mars“.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články