ALTER BRIDGE – Pawns & Kings

Američania ALTER BRIDGE vydali v októbri už svoj siedmy štúdiový album.

Rukopis ALTER BRIDGE sa stal po šiestich albumoch maximálne vyprofilovaný, kapelu je vďaka nemu skutočne poznať aj z „dvoch kilometrov“. Aktuálna novinka „Pawns & Kings“ sa rozprestiera na ploche 50 minút a obsahuje 10 piesní. Po podrobnom niekoľko násobnom vypočutí dospievam k názoru, že ALTER BRIDGE nahrali veľmi silný materiál, ktorý je určite nadpriemerným rockovým albumom.

ALTER BRIDGE – Pawns & Kings

Aj nový album je plný všetkého, na čo sme u ALTER BRIDGE zvyknutí z predošlých rokov a predchádzajúcich nahrávok. Silné gitarové riffy, perfektné a rýchlo zapamätateľné melódie, ktoré zdobí výborný vokál Mylesa Kennedyho.

Hudobne sa nový album nesie sa na pomedzí post grunge a disponuje aj prvkami metalovej muziky. Skladateľské duo Kennedy/Tremonti sa do skladieb poriadne obulo a výsledok je v skutku veľmi honosný. Fanúšikovia dostanú nadpriemerný rockový album, ktorý má všetko, čo má mať, ide si svojimi zaručenými cestičkami, receptami, šablónami a osnovami. Má vysokú kvalitu a vďaka nespochybniteľnému potenciálu by nemal uraziť žiadneho rockového fanúšika.

Album odštartuje priamočiara pieseň „ This Is War“, v nastolenom pokračuje najlepšia pieseň na albume „Dead Among The Living“. Obe disponujú silnými melodickými linkami, ktoré sa veľmi ľahko dostávajú pod kožu. „Silver Tongue“ je asi najtvrdším zárezom a ide skutočne pekne od podlahy. Skladby na novinke obsahujú silné inštrumentálne výkony. Najväčšou ozdobou je však spev Mylesa Kennedyho, ktorý je absolútne nezameniteľný.

ALTER BRIDGE

V piesni „Stay“ sa dokonca dočkáme aj silného hitového potenciálu, ktorý ALTER BRIDGE jednoducho majú v krvi. Song je ako stvorený do rádia. Dočkáme sa aj silného rockového eposu, ktorý sa v úvode tvári ako dobre pripravená balada – „Fable of the Silent Son“ mi svojim nielen tempom, ale aj dušou, jemne pripomína najsilnejšie časy Chrisa Cornella a jeho kapely. Nádherná pieseň.

Nasledujúca „Season of Promise“ má nádherný refrén, vďaka nemu tak skladba patrí k tým hymnickejším. „Last Man Standing“ nás postupne vedie do finále, ktoré obstará úderný song „Pawns & Kings“. Je to výborná bodka za týmto rockovým divadlom. Novinka je tak skutočne „nadupaná“, nie je v nej kúsok prázdneho miesta.

ALTER BRIDGE majú v sebe nespočetné množstvo vplyvov, respektíve by som skôr povedal – hudobných múz. Na tomto albume nájdeme vplyvy grunge, ale rovnako tak aj viacero metalových ingrediencií, najmä ke´d štvorica muzikantov poriadne pritlačí na pílu.

Novinka „Pawns & Kings je svojim obsahom veľmi vyvážená a kvalitná. Dočkáme sa na pomery ALTER BRIDGE aj veľmi dlhých skladieb. Čerešničkou na torte je jednoznačne spev Mylesa Kennedyho. Jeho nástupy, ale aj jemnejšie pasáže, sú balzamom na sluchovody každého rockového fanúšika.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: post grunge/rock/metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 14.10.2022
Web: www.alterbridge.com
Zostava:
Myles Kennedy – spev, gitara
Mark Tremonti – gitara
Brian Marshall – basgitara
Scott Phillips – bicie
Tracklist:
This Is War (04:03)
Dead Among the Living (04:52)
Silver Tongue (04:18)
Sin After Sin (06:42)
Stay (04:37)
Holiday (03:58)
Fable of the Silent Son (08:22)
Season of Promise (04:51)
Last Man Standing (05:33)
Pawns & Kings (06:18)
Diskografia:
One Day Remains – 2004
Blackbird – 2007
AB III – 2010
Fortress – 2013
The Last Hero – 2016
Walk the Sky – 2019
Pawns & Kings – 2022
Definitíva:
Na novinke ALTER BRIDGE sa dočkáme štadiónových vypaľovačiek, ale aj inštrumentálneho kumštu. Skladby na „Pawns & Kings“ sú ľahko stráviteľné a ešte ľahšie idú pod kožu. Perfektný zvuk a rovnako tak aj produkcia, robia z tohto albumu veľmi hodnotný umelecký artikel.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla