KATAKLYSM V BRATISLAVE: VEĽKÁ ENERGICKÁ SMRŠŤ

Prvý februárový utorok (4. februára) sa v okolí bratislavského MMC opäť raz zotmelo. Černotu so sebou priniesli nielen death metaloví nadšenci, ale aj tri silné kapely z rôznych kútov sveta. Z horúcej Brazílie prišla trojica KRISIUN, horkú krv predviedli teatrálni Taliani FLESHGOD APOCALYPSE a headlinerom večera bola kanadská legenda KATAKLYSM.
Ako prví otvorili večer Taliani FLESHGOD APOCALYPSE v dosť zapamätateľných kostýmoch, ako aj celou scénou. Ja som žiaľ z pracovných a dopravných dôvodov začiatok zmeškala, ale od priateľov, na ktorých úsudok sa môžem spoľahnúť,  som sa dozvedela, že počas celého vystúpenia bol veľmi zlý zvuk. Postrehla som to aj ja hneď ako som vošla, keďže sa mi podarilo sa „vplížiť“ do prvého radu. Stála som na pravej strane pódia, kde to neskutočným spôsobom rozbaľoval klavirista na dobovom starodávnom klavíry, ktorý som však takmer nepočula, až som rozmýšľala, či šlo len o rekvizitu alebo skutočne hrajúci nástroj. Naopak, veľmi silne bola nazvučená speváčka, ktorej tvár zahaľovala maska. Zvyšok kapely bol akoby zliaty a len veľmi ťažko sa dali rozpoznať jednotlivé zložky. Šou však kapela robila výbornú, originálne kostýmy v štýle zombie barokového orchestru len dotvárali nádych histórie. Osobne ma tá krátka časť vystúpenia, ktorú som stihla, veľmi bavila. Žiaľ táto kapela mala tento večer súdené hrať nielen so zlým zvukom, ale na tomto turné mala pridelený veľmi krátky hrací čas. Veľká škoda pre všetkých zúčastnených, ale na druhej strane pre nás slovenských fanúšikov inšpirácia si vyhľadať ďalšie koncerty tejto kapely.

Po krátkej pauze, počas ktorej sme sa ako obvykle venovali popíjaniu a konverzovaniu s priateľmi, sa na pódiu bez nejakých veľkých ceremónií objavila kapela KRISIUN pozostávajúca iba z troch členov. Set kapely nebol vôbec zlý, ani jednoduchý a ľudia ich neignorovali. Jednoducho, koncert ako má byť, no pre mňa osobne to bolo celý čas nejaké nepostačujúce. Možno po megašou akú rozbehli FLESHGOD APOCALYPSE,  nezafungovalo pravidlo, že aj v jednoduchosti je krása, a možno som od Brazílčanov čakala viac vášne. Zjavne a našťastie tento môj pocit nezdieľala väčšina fanúšikov, lebo tí sa bavili a dokonca vznikol aj menší moshpit.  Zvuk bol už o niečo lepší, ale stále to nebolo ono, stále boli jednotlivé zvukové linky zliate. Žiaľ, ukázalo sa, že čistého zvuku sme sa nedočkali ani do konca večera.

 


Na rade boli už hviezdy večera, Kanaďania KATAKLYSM, ktorí sú momentálne na promo turné k novému albumu „Waiting for the End to Come“, takže sa dalo očakávať, že značnú čas setlistu zostavia práve novými skladbami, čo sa aj potvrdilo. Samozrejme, nechýbali ani hitovky z celého prierezu tvorby tejto death metalovej smršte. Priznám sa, že túto kapelu som videla naživo prvý krát a tak som bola dosť zvedavá. Prvé čo som si uvedomila bolo, že tak spomínaný prechod k melodickejšiemu death metalu, teda rozhodne neznel nejako príliš melodicky. Kapela chŕlila čistý, surový death a porcovala jeden kus  brutálneho nárezu za druhým.

Frontman Maurizio Iacono po každej skladbe komunikoval s fanúšikmi, ktorí sa veľmi ľahko nechávali strhávať k búrlivému povzbudzovaniu, skákaniu, headbangovaniu a pogovaniu. Klasický death metalový ošiaľ s vlasmi vo vzduchu a emóciami na pokraji erupcie bolo cítiť na oboch stranách pódia. Ku gradácií prispelo aj bubenícke sólo približne v polovici setu, ako aj neustále striedanie pozícií gitaristov, ktorí rovnako ako spevák, komunikovali svojím neverbálnym spôsobom s fanúšikmi.  Budem sa opakovať, ale tento koncert sa naozaj nedá popísať ináč, ako jedna veľká energická smršť od začiatku až po koniec.

Opäť ľudom nevadila ani pokročilá nočná hodina v strede týždňa a po dohratí kapely sa ju snažili ešte vyvolávať, žiaľ márne… a tak sme sa všetci rozpŕchli schladiť rozhorúčené hlavy do baru a neskôr domov.

PLUSY:
Nabitie energiou na mesiac dopredu, organizácia
MÍNUSY:
Koncert v strede pracovného týždňa, krátky hrací čas FLESHGOD APOCALYPSE

Autor a foto: Anula

FLESHGOD APOCALYPSE

KRISIUN

KATAKLYSM