Líder kapiel HELLHAMMER, CELTIC FROST a TRIPTYKON získal prestížne hudobné ocenenie

V Lugane sa pred pár dňami uskutočnilo odovzdávanie švajčiarskych hudobných cien Swiss Music Prize. Medzi ocenenými bol aj Thomas Gabriel Fischer.

Thomas Gabriel Fischer pri ďakovnej reči počas udeľovania Swiss Music Prize. Zdroj foto: Swiss Music Prize

Švajčiarske hudobné ceny Swiss Music Prize každoročne udeľuje Federálny úrad pre kultúru. Tento rok sa medzi laureátmi objavil aj Thomas Gabriel Fischer (TRIPTYKON, ex-CELTIC FROST), cenu dostal ako priekopník metalovej hudby.

Jeho kapely sa zapísali do hudobnej histórie a ovplyvnili muzikantov z celého sveta. Tom Gabriel Fischer sa angažuje aj ako aktivista za práva zvierat a dáva hlas tým, ktorí žiadny nemajú. „Chcel by som sa poďakovať ľuďom, ktorí zvieratá nezabíjajú a netýrajú, ale rešpektujú ich a chránia. Klaniam sa im,“ povedal pri preberaní ocenenia.

Spevák a gitarista Thomas Gabriel Fischer alias Tom G. Warrior sa narodil v roku 1963. V osemnástich rokoch založil extrémne metalové trio HELLHAMMER, ktoré možno považovať za jeho hudobnú školu.

Tento muzikant s bohatstvom radikálnych myšlienok mal čoskoro upútať pozornosť undergroundovej scény mesta Zürich. Po vydaní EP „Apocalyptic Raids“ (1984) Tom kapelu rozpustil, čím pripravil pôdu pre meteorický vzostup skupiny CELTIC FROST, ktorú onedlho založil. Toto legendárne zoskupenie inšpirovalo hudobníkov po celom svete na metalovej scéne, ale aj mimo nej. Spomenúť môžeme NIRVANU, FOO FIGHTERS alebo Marilyna Mansona.

CELTIC FROST vydali päť štúdiových albumov, pričom ako prelomový v búraní mantinelov môžeme označiť „Into the Pandemonium“ z roku 1987. Avšak už pred ním pridali CELTIC FROST do svojho zvukového vesmíru aj orchestrálne nástroje či ženský vokál, čo bolo na tú dobu nevídané. Tieto prvky spojené s extrémnym hracím štýlom a charakteristickým vokálom Tom G. Warriora zbúrali vtedajšie žánrové hranice. Ich texty boli inšpirované symbolistickými spismi Charlesa Baudelairea, fantasy tematikou a hororovou literatúrou H.P. Lovecrafta, zatiaľ čo sureálny umelec H.R. Giger im na debutový album „To Mega Therion“ (1985) poskytol kultový artwork v podobe jeho maľby „Satan I“.

Po viac ako tridsiatich rokoch dokončil Tom Gabriel Fischer v roku 2019 trojdielnu kompozíciu „Requiem“, ktorú naživo predviedol na festivale Roadburn so svojou súčasnou kapelou TRIPTYKON a za doprovodu holandského symfonického orchestra Metropole Orkest. Dielo bolo venované H.R. Gigerovi a Martinovi Strickerovi alias Martinovi Ericovi Ainovi, ktorý bol Tomovým hudobným partnerom už od čias prvej kapely HELLHAMMER a zároveň dôležitou osobnosťou spoluzodpovednou za zvuk a filozofiu formácie CELTIC FROST. Hans Rudolf Giger zomrel v roku 2014 na následky pádu, Martin Eric Ain v roku 2017 na srdcový infarkt.