Reunion CELTIC FROST? Nič také! Bývalí členovia však uvažujú o niekoľkých spomienkových vystúpeniach

Thomas Gabriel Fischer sa vyjadril, že je otvorený myšlienke, aby si bývalí členovia CELTIC FROST na jedno alebo dve vystúpenia uctili pamiatku basgitaristu Martina Erica Aina, ktorý zomrel ako 50-ročný v októbri 2017 na infarkt.

Tom G. Warrior a logo CELTIC FROST. Zdroj foto: Rollingstone a FB Celtic Frost Necromaniac Union

Bývalý člen HELLHAMMER či CELTIC FROST a súčasný spevák, gitarista a hlavný skladateľ skupiny TRIPTYKON Tom G. Warrior, o tom diskutoval v novom rozhovore pre Heavy Culture.

„Hovoril som s Reed St. Markom, pôvodným bubeníkom CELTIC FROST, ktorý žije v Amerike. Stále je to jeden z mojich najlepších priateľov. Rozprávali sme sa o možnosti spraviť jeden alebo dva tribute koncerty CELTIC FROST na pamiatku Martina Aina. Tieto plány sme ešte nedokončili, ale možno to jedného dňa urobíme. Budeme hrať len s bývalými členmi CELTIC FROST a možno zahráme kompletný set CELTIC FROST zahŕňujúci všetky éry kapely, ale odohráme jeden či dva festivaly. Tiež by sme to nahrali ako spomienku na Martina Erica Aina,“ nechal sa počuť.

Fischer, ktorý hral s Ainom v HELLHAMMER aj CELTIC FROST, dodal: „Všetci si myslíme, že bez Martina nikdy nezreformujete CELTIC FROST, ale možno by sme pre neho mohli urobiť jedno alebo dve spomienkové vystúpenia.“

Na sociálnej sieti napravil pochybnosti

Mnohé médiá začali po tomto vyhlásení samozrejme prinášať správy o návrate CELTIC FROST, čo Thomasa Gabriela Fischera nahnevalo a na svojom facebookovom profile napísal:

Thomas Gabriel Fischer aka Tom G. Warrior

„Zdravím dnešnú „žurnalistiku“. Nie, nie som otvorený myšlienke vzkriesiť CELTIC FROST. Ani som nediskutoval o vyhliadke návratu CELTIC FROST a nikdy nebudem. Nikdy nebude návrat CELTIC FROST. S mojím odchodom v roku 2008 a smrti Martina Erica Aina v roku 2017, CELTIC FROST sú a navždy ostanú históriou. Čo by sa možno jedného dňa mohlo stať, je, že bývalí členovia CELTIC FROST (vrátane mňa) by sa mohli stretnúť, aby zahrali niektoré z významnejších piesní CELTIC FROST na pódiu, ako úprimnú poctu Martinovi. Ak by sa tak niekedy stalo, nebol by to stály projekt, ani by to nebol CELTIC FROST, napriek tomu, že by ho tvorili len členovia tejto kapely. Bol by to jednoducho prostriedok na vyjadrenie úcty, možno na jeden alebo dva koncerty, zosnulému spoluzakladateľovi kapely. Stane sa to niekedy? To vie teraz len Satan. To je to, čo som v skutočnosti povedal.“

CELTIC FROST sa v roku 2001 dali opäť dokopy po ôsmich rokoch nečinnosti. Výsledkom bol návratový album „Monotheist“, vydaný v roku 2006. Avšak po dvoch rokoch prišlo k ďalšiemu, teraz už definitívnemu rozpadu a Tom G. Warrior založil kapelu TRIPTYKON.

Archívne vyjadrenia na tému rozpadu CELTIC FROST

V rozhovore pre DCHeavyMetal.com z roku 2015 Fischer o CELTIC FROST uviedol: „Keby som mal svoju cestu, CELTIC FROST by existovali pre oveľa viac albumov. Bohužiaľ, veľké plány určitých ľudí na ich vlastnej sláve a určitý egoizmus tomu zabránili. A nakoniec sa kapela stala tak nefunkčnou, že som osobne povedal, že jediná možnosť, ktorá zostáva, je opustiť ju.“

Tom G. Warrior s Martnom Ericom Ainom. Zdroj foto: fischerisdead.blogspot.com

Už v tom čase hovoril, že reunion CELTIC FROST je nemožný. „Chcem povedať, že medzi mnou a Martinom už nie je žiadne nepriateľstvo – vlastne sme sa stretli len pred pár týždňami, ako z času na čas – ale myslím si, že to okno sa zatvorilo. Aj keď Martin raz povedal: „Áno, znova si spolu zahráme hudbu,“ ale po tom obrovskom sklamaní si nemyslím, že sa chcem pripraviť na ďalšie. CELTIC FROST bol môj život a stratiť ho dvakrát nebolo veľmi ľahké. Už týmto ľuďom neverím. Do albumu „Monotheist“ som investoval toľko času a množstvo svojich osobných peňazí, úsilia, svojich skladieb, produkcie a všetkého, a urobil som to, pretože som veril, že kapela môže existovať mnoho rokov. Potom som sa cítil zradený a bodnutý do chrbta. Ak by som sa do toho ešte niekedy zaplietol, pravdepodobne by to skončilo rovnako, a to nechcem.“

V rozhovore pre BigMusicGeek.com v roku 2011 dostal Tom otázku, kedy si uvedomil, že jeho pôsobenie v CELTIC FROST sa opäť blíži ku koncu. „Aby som bol úprimný, cítil som to už nejaký čas, len som si to nechcel priznať. CELTIC FROST bolo pre mňa oveľa viac než len kapela. Bol to môj život, moja ideológia a do značnej miery reprezentoval celú moju bytosť. Samozrejme, nechcel som to vidieť opäť zničené, takže napriek tomu, že som mal všetky interné informácie, snažil som sa narušiť jeho zničenie a pravdepodobne som zostal príliš dlho, aj keď bolo celkom zrejmé, že som kapele čeliť nemohol. V skutočnosti obviňujem posledného bubeníka CELTIC FROST (Franco Sesa, pozn. redaktora) zo zničenia kapely. Ak má Martin na tom nejakú časť, je to jeho nečinnosť, ktorá tomu otvorila dvere. Jednoducho sa nechcel zaťahovať do ničoho negatívneho, čo je na jednej strane chvályhodné, no na druhej strane to jednoducho nie je reálne ani v tomto svete, ani v kapele, ktorá funguje pod tlakom 24 hodín denne. Buď muž a zapoj sa, najmä ak určité osobné konflikty ohrozujú celú kapelu. Martin sa spočiatku zdráhal zapojiť a to v podstate otvorilo dvere jednému človeku, aby nechal svoje ego voľne bežať, až kým z kapely nezostalo naozaj nič,“ zneli vtedy jeho slová.

Zdroj: blabbermouth.net