Misery Index – The Killing Gods

Kapela MISERY INDEX je na scéne už nejaký ten rok a počas svojho pôsobenia sa stala známym a uznávaným pojmom v death/grindovom žánri a je aj kapelou, ktorej som sa doteraz nevedome „vyhýbal“. Prvýkrát som ich zaregistroval niekedy v lete v 2010 vďaka rozhovoru v jednom časopise, avšak až v podobe ich piateho dlhohrajúceho albumu, ktorého sa týka aj táto recenzia som podrobil ich muzike väčšiu pozornosť. Takže, ako absolútne neznalý ich počínaním si v minulosti vnímam novinku ako samostatnú nahrávku bez toho, aby som porovnával predošlé albumy.
Pod labelom Season of Mist vypustili do sveta nový zásek „The Killing Gods“ s dvanástimi piesňami a stopážou 44 minút. Už po úvodnom intre sa spustí na poslucháčov nekompromisný death metal, ktorý je obsiahnutý na celom albume, avšak títo marylandskí zabijaci okrem rýchleho besnenia stavajú aj na rôznorodosti, ale o tom si ešte povieme.



V dobrom svetle sa na novom albume prezentuje dvojica gitaristov Mark Kloeppel a nováčik Darin Morris (nahradil Johna Voylesa), ktorí vám nadelia širokú paletu uchu lahodiacich riffov od nemilosrdných sekačiek až po melodické vsuvky, čo je ďalším prvkom pre tento album. Agresívny a divoký nádych piesní je doplnený o spomínané melodické pasáže s dobre znejúcimi sólovými vyhrávkami, ktoré nepôsobia neohrabane, ale sú dobre skomponované a použité na tých správnych miestach. Spevák Jason Netherton kvalitným zúrivým a ukričaným vokálom prísne diktuje texty a celé to ženie dopredu skvele a intenzívne hrajúci bubeník Adam Jarvis.

Piesne pôsobia poriadne nadupane a energicky, pričom kapele nerobia žiadne problémy zmeny tempa či nálad. Nachádzajú sa tu skladby, ktoré začnú v pomalšom strednom tempe s dôrazom na atmosféru a náladu a končia death metalovou smršťou… Najvýraznejšia je v tomto ohľade inštrumentálna „The Oath“, ktorú by ste na tomto albume snáď ani nečakali.

MISERY INDEX použili na novom záseku viacero vyplyvov. Kde tu zabrúsia do grindcoru, čo však nie je pre nich nijak zvlášť nezvyčajné a problém im nerobí ani nahliadnuť do hardcoreových vôd (napr. „The Weakener“).

Nový album „The Killing Gods“ je kvalitnou záležitosťou a baví po dobu celej svojej dĺžky s potenciálom osloviť širšie spektrum poslucháčov, ktorí možno až tak neholdujú ortodoxnému death metalu.

Žáner: death metal/grindcore
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Season of Mist
Dátum vydania: 23.5.2014
Web: http://themiseryindex.tumblr.com/
Zostava:
Jason Netherton – vokály, basgitara
Mark Kloeppel – gitara, vokály
Darin Morris – gitara
Adam Jarvis – bicie
Diskografia:
Retaliate – 2003
Discordia – 2006
Traitors – 2008
Heirs to Thievery – 2010
The Killing Gods – 2014
Tracklist:
Urfaust (1:07)
The Calling (3:38)
The Oath (1:20)
Conjuring the Cull (4:45)
The Harrowing (4:28)
The Killing Gods (5:30)
Cross to Bear (4:25)
Gallows Humor (4:44)
The Weakener (3:55)
Sentinels (2:37)
Colony Collapse (3:33)
Heretics (3:36)
Definitíva:
Piaty štúdiový album „The Killing Gods“
od marylandských MISERY INDEX,
je nadupaným a kvalitatívne vyrovnaným
 death metalovým materiálom s dávkou rôznorodosti.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla