Nergal o zlej situácii v hudobnom priemysle: Nemôžeme si dovoliť zrušiť turné, pretože niekto dostal Covid

Adam „Nergal“ Darski z kapely BEHEMOTH nedávno otvorene objasnil neľahkú situáciu v hudobnom priemysle po pandémii.

Adam „Nergal“ Darski. Foto: Tomek Łączyński

„Nezakladaj žiadne kapely. A to si nerobím srandu. Nerob to. Svet je zavalený kapelami, nahrávkami, albumami. Naozaj tam nie je priestor na nič. Je len sedem dní v týždni. Všade na okolo je príliš veľa koncertov, príliš veľa vystúpení. Ľudia nemajú peniaze a budú ich mať stále menej. Takže všetky turné trpia. Naozaj chceš dať ďalšiu skladbu na ďalší album, ktorému nikto nebude venovať pozornosť? Nie, to nechceš robiť. Nájdi si poriadnu prácu, dokonči univerzitu, cestuj a užívaj si život. Toto však nerob,“ odpovedal Nergal v rozhovore pre Chasozine.net na otázku, čo by poradil mladému heavy metalovému spevákovi, ktorý v hudobnom priemysle len začína.

Pred dvoma mesiacmi Nergal pre Forbes prezradil, že nedávne americké turné BEHEMOTH s ARCH ENEMY bolo finančným sklamaním napriek skutočnosti, že to bolo ich najväčšie headliner turné vôbec. „Naozaj bojujeme a viem, že sa stále dostávame z tejto takmer trojročnej prestávky. Dúfam, že sa tam dostaneme, ale položte mi túto otázku o 6 alebo 12 mesiacov a ja poviem, či sme sa tam dostali,“ povedal.

Zvyšujúce sa náklady a vplyv na produkciu

Ďalej prezradil, že s turné je spojených veľa dodatočných nákladov, pretože ceny sa drasticky zvyšujú. „Keď som pred pár dňami videl, že ANTHRAX rušia svoje európske turné kvôli logistike a neočakávaným nákladom, tak viem o čom hovoria. A niektorí ľudia si povedia „Čo!?“ Pripadá im to divné, no mne nie. Je to čoraz väčší boj s kvalitou produkcie. A prepáčte, ale aj keď je turné nabité, stále potrebujete niečo navyše, aby ste to utiahli. Stredné kapely, ktoré zapĺňajú sály od 200 do 400 ľudí, čo nie je až tak málo, ale je to relatívne malé, sú dnes v najbezpečnejšej pozícii, pretože so sebou neprinášajú takmer žiadnu produkciu. S BEHEMOTH sa začiatkom budúceho roka snažíme urobiť austrálsku časť turné a kvôli ekonomike to zatiaľ nevyzerá, že by sa to uskutočnilo. Letí 12 alebo 13 ľudí a ceny leteniek sú šialené. Neviem, možno v určitom bode budeme musieť znížiť produkciu. To by som nerád, pretože musíme pokračovať v turné, inak nezarobíme žiadne peniaze a ak nezarobíme žiadne peniaze, potom už túto profesiu robiť nemôžeme,“ hovoril pomerne otvorene.

Turné musí pokračovať aj s pozitívnymi prípadmi covidu

Dianie v zákulisí posledného amerického turné priblížil ešte viac. „Nechápte ma zle. Nesedím tu, nesťažujem sa a nekňučím – nie, chytím býka za rohy a určite z toho vyťažím to najlepšie, ale opäť je tu veľa neistoty, tak si držme palce, nech to dobre dopadne. Napríklad v USA sa z celej covid situácie len vyhrabávame, takže pre istotu sme vynechali VIP stretnutia na našom poslednom turné. Samozrejme, že by to nezabránilo ochoreniu jedného z nás alebo niekoho z iných kapiel, ale nakoniec by sa to rozšírilo. Keď sme boli na turné, rozhodli sme sa: „Môžeš ešte stáť? Môžeš ešte fungovať? Môžeš ísť na pódium a vystupovať? Dobre, potom nič nerušíme, nič neoznamujeme.“ Prečo? Pretože si to nemôžeme dovoliť. Povedzme, že prerušíme turné na týždeň, kým sa tá a tá osoba nevylieči a potom pokračujeme, ale finančne nás to pochová. Takže, ak nepadáš na tvár a nie si blízko k smrti, zober si lieky a ideme. A to je to, čo sa deje. Toto vám veľa kapiel nepovie, že to robia, pretože nechcú, aby ich ľudia napádali, aké je to nerozumné alebo nebezpečné. Nie, nemôžeme si dovoliť zrušiť turné, pretože niekto dostal Covid,“ prezradil Nergal.

BEHEMOTH. Foto: Tomek Łączyński

„ARCH ENEMY sa chystali zrušiť vystúpenia, ale našťastie to neurobili. Osoba sa po troch alebo štyroch dňoch uzdravila a všetko skončilo dobre. Ak by to zrušili? Tak je hotovo. Takže sme museli byť veľmi opatrní a rozhodli sme sa zrušiť možnosť VIP lístka a je to aj správa pre všetkých ľudí vonku. Len majte na pamäti, že niekedy je turné možno trochu v pluse, ale ak si občas kúpite VIP, zachráni nám to zadky. VIP je balík. Robíme to v Európe. Stále nevieme, ako to urobíme, pretože ľudia nás budú stretávať, pravdepodobne to nebude žiadne objímanie a možno by sme si mali držať odstup, ale musíme to urobiť, pretože musíme platiť účty. Ja som slobodný, jediný v kapele, ale všetci ostatní majú rodiny, deti, hypotéky, pôžičky, účty, všetko. Sme úplne rovnakí, ako ostatní ľudia, máme rovnaký druh povinností. Nie je to inak, nie je to očarujúci život. Je to boj a z ekonomického hľadiska je dnes celý svet posratý vojnou a hospodárskym poklesom.“

Chýbajúci ľudia v hudobnom priemysle

Poľský hudobník sa nezdráhal povedať, ako sú v súčasnosti nastavené podmienky. „Poviem vám príbeh, neviem, či si to ľudia uvedomujú, ale stáva sa to a stalo sa to precedensom. Je tu umelec, ktorý by mal podporovať iného veľkého umelca a prichádza z Európy do USA, má rezervovaný autobus na turné. Autobusová spoločnosť potom zvýšila náklady na tourbus, myslím, že to takmer zdvojnásobila a umelec bol na pokraji toho, aby to finančne ustál, takže reagoval otázkou, že čo má robiť. Bez ohľadu na dôsledky to však urobil, pretože má záväzky voči fanúšikom i ďalšie. Potom sa k nemu autobusová spoločnosť vrátila a povedala – Je tu ďalšia kapela, ktorá prepláca váš autobus, chcete to dorovnať alebo navýšiť? Povedať že je to podlé, je ako nepovedať nič, ale takýto je obchod.

Je to na hovno. Vidieť to, je úplne bezprecedentné. Nie je tu žiadna crew, žiadny personál, pretože ľudia jednoducho po pandémii utiekli a dostali bežnú prácu, a nie sú žiadne prostriedky, žiadne tourbusy, žiadne vybavenie. Takýto moment tu v dejinách hudby zrejme ešte nebol. Skutočne teraz čelíme niečomu, čo je historické. Naozaj dúfam, že sa možno o dva roky opäť dostaneme na Zoom a budeme sa na tom smiať, ale dnes sa nie je čomu smiať,“ zamyslel sa Nergal.

Na záver pridal 45-ročný hudobník ešte jednu úvahu spred troch rokov. „Keď ste predtým videli kapelu zrušiť koncert alebo turné, aká bola vaša reakcia? Pamätám si, že som vrátane seba povedal – Čože!? Skoro by ste sa tým urazili, mám na mysli, aký je dôvod na zrušenie turné? V týchto dňoch na festivaloch a turné vidíte, ako kapely vypadávajú, rušia vystúpenia, sú nahrádzané a ľudia hovoria – dobre, to je ďalšia. Fanúšikovia už na to nereagujú, pretože sa to stalo novým štandardom.“